Τέλος η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όσους χρωστούν στον ΕΦΚΑ

Τίτλοι τέλους στη δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όσους μη μισθωτούς έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ και το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) βάζει από την 1η Μαρτίου τροπολογία του υπουργείου Εργασίας που προβλέπει «επιστροφή στην κανονικότητα».

Το υπουργείο Εργασίας απαιτεί την πληρωμή των οφειλών που έχουν προς τον ΕΦΚΑ χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες και, σε περίπτωση που αυτή δεν

γίνει, τότε ναι μεν θα θα έχουν δικαίωμα πρόσβασης στις δημόσιες δομές υγείας ως ανασφάλιστοι αλλά δεν θα δικαιούνται εξετάσεις ή φάρμακα δωρεάν ή με συμμετοχή, όταν επισκέπτονται ιδιώτη γιατρό, συμβεβλημένο με τον ΕΟΠΥΥ.

Οι εξαιρέσεις στον κανόνα

Σε αυτό τον κανόνα υπάρχουν εξαιρέσεις όπως αυτές προβλέπονται από την τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή. Η κατ’ εξαίρεση ανανέωση της ασφαλιστικής ικανότητας, αφορά σε ασφαλισμένους του e-ΕΦΚΑ και στις οικογένειές τους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επαγγελματικά σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή φυσικές καταστροφές και σε περιοχές της Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του 2018. Στις εξαιρέσεις συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι αυτών των περιοχών καθώς και οι εργαζόμενοι στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, Ζώνης Περάματος και Ελευσίνας.

Από το βήμα της Βουλής η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας της, αναφερόμενη στην «Κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας 2024-2025» είπε: «Έχουμε επιστρέψει στην κανονικότητα. Η οικονομία μας καταγράφει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και το ποσοστό της ανεργίας έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο» και σημείωσε: «Ασφαλιστική Ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόμενους, μισθωτούς και μη, που έχουν πληρώσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους ή έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους και πληρώνουν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθμιση».

Σύμφωνα με στοιχεία, εκτιμάται ότι περίπου 730.000 μη μισθωτοί έχουν οφειλές προς τον ΕΦΚΑ, με τους περίπου 580.000 να έχουν χρέη από 500 έως 3.000 ευρώ.

Αναλυτικά, η τροπολογία προβλέπει κατ’ εξαίρεση χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας:

α) Στους ασφαλισμένους του ΕΦΚΑ που διατηρούν επαγγελματική εγκατάσταση ή ασκούν δραστηριότητα ή εργάζονται σε πληγείσες περιοχές από θεομηνίες ή άλλες φυσικές καταστροφές και υπάγονται στο πεδίο εφαρμογής των υπουργικών αποφάσεων που εκδόθηκαν το έτος 2023 ή εκδίδονται το τρέχον έτος κατ’ εξουσιοδότηση της παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 2256/1994 (Α’ 196), καθώς και στους ανέργους των ανωτέρω περιοχών που είναι εγγεγραμμένοι στο Ψηφιακό Μητρώο της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης. Στην περίπτωση αυτή η ασφαλιστική ικανότητα χορηγείται από την ημέρα επέλευσης της φυσικής καταστροφής, ανεξαρτήτως οφειλών προς τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

β) Στους εργοδότες και ασφαλισμένους που έχουν επαγγελματική εγκατάσταση ή δραστηριότητα σε περιοχές της Περιφέρειας Αττικής που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018, και στους εγγεγραμμένους στα μητρώα του e-Ε.Φ.Κ.Α. άμεσα ασφαλισμένους που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 23ης και 24ης Ιουλίου 2018 και υπάγονται αντίστοιχα στο πεδίο εφαρμογής των παρ. 1 και 2 του άρθρου 10 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α’ 138), η οποία κυρώθηκε με το άρθρο 3 του ν. 4576/2018 (Α’ 196).

γ) Στους εργαζομένους στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος και στα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

Να σημειωθεί εδώ, ότι για ΑμεΑ και παιδιά έως 18 ετών, που είναι έμμεσα μέλη οφειλετών με χρέη στον ΕΦΚΑ, ισχύει απόφαση του υπουργείου Υγείας που έχει υπογραφεί από το καλοκαίρι του 2022 σύμφωνα με την οποία διατηρούν το δικαίωμα να συνταγογραφούν φάρμακα, να πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές πράξεις εκτός των ιατρών του ΕΣΥ, οι εξής κατηγορίες πολιτών:

1) Οι ανασφάλιστοι νέοι έως 18 ετών.

2) Οι ανασφάλιστοι ασθενείς με νοητική ή ψυχική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, διπολική διαταραχή, κατάθλιψη με ψυχωσικά συμπτώματα, εγκεφαλική παράλυση ή βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, ακρωτηριασμένοι που λαμβάνουν εξωϊδρυματικό επίδομα με ποσοστό αναπηρίες 67% και άνω, όπως και όσοι έχουν πιστοποιημένοι αναπηρία στα ΚΕΠΑ 80% και άνω, για οποιαδήποτε πάθηση.

3) Οι ανασφάλιστοι, με παθήσεις που βάσει καταλόγου έχουν μηδενική συμμετοχή ή έως 10%, στα φάρμακα που λαμβάνουν (χρονίως πάσχοντες). Στην κατηγορία αυτή υπάγονται και όσοι έχουν διαγνωστεί με AIDS.

Keywords
Τυχαία Θέματα