Θα γίνουν εκλογές στην εποχή του κοροναϊού; Τι λένε κυβέρνηση και κόμματα
Οι ψίθυροι συνεχίζονται, η φωτιά αναζωπυρώνεται με την παραμικρή ευκαιρία και τα σενάρια ξεδιπλώνονται πίσω από κλειστές πόρτες - «γαλάζιες» και αντιπολιτευτικές - ακόμα και με τολμηρά πονταρίσματα σε ημερομηνίες. Η μια πλευρά δείχνει την άλλη ως υπεύθυνη. Στην Ηρώδου Αττικού υποστηρίζουν ότι τους απασχολούν μόνο τα προβλήματα της κοινωνίας και «όχι οι προβληματισμοί» της αντιπολίτευσης. Στην Κουμουνδούρου και στη Χαριλάου Τρικούπη εκτιμούν ότι το Μαξίμου σκέφτεται αιφνιδιασμούς στο πρώτο ξέφωτο και δείχνουν να προετοιμάζονται γι' αυτό. «Να συμβάλουμε στη μάχη που δίνει η κοινωνία (…) να είμαστε
Το σίγουρο είναι ότι οι αφορμές για το ξεσήκωμα εκλογολογίας στην εποχή της πανδημίας εξακολουθούν να διαδέχονται η μια την άλλη: από τα πρωθυπουργικά «ανοίγματα» σε κοινωνικές και επαγγελματικές τάξεις ή τον στόχο για «Πάσχα της ανοσίας» και για ένα αποδοτικό καλοκαίρι, μέχρι την καλλιέργεια κλίματος αισιοδοξίας για δυναμική «επιστροφή» της οικονομίας με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης ή και τις… αναζητήσεις εξωκοινοβουλευτικών για την εκλογική τους περιφέρεια. Οι παρασκηνιακές σκέψεις είναι υπαρκτές με θιασώτες του σεναρίου πρόωρων εκλογών μέσα στο «γαλάζιο» στρατόπεδο.
Το δείχνει η προσπάθεια κάποιων νεοδημοκρατών βουλευτών να αποσπάσουν τις πρωθυπουργικές σκέψεις στις κατ' ιδίαν συναντήσεις τους με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μαξίμου. Το ίδιο πιστοποιούν και οι εισηγήσεις που περνούν κατά διαστήματα την πρωθυπουργική πόρτα, όπως επιβεβαιώνουν οι γνώστες του κυβερνητικού παρασκηνίου, παρά τις επίμονες διαψεύσεις και παρά την κεντρική γραμμή ότι το πολιτικό τοπίο μέχρι το 2023 δεν περιλαμβάνει κάλπες. «Το πολιτικό κεφάλαιο θα επενδυθεί στις μεγάλες αλλαγές» είναι η απάντηση που δίνουν τακτικά στη «γαλάζια» ομάδα οι στενοί συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επιμένοντας να δίνουν μακροπρόθεσμο ορίζοντα στο κυβερνητικό έργο και «καίγοντας» τη συνεχιζόμενη σεναριολογία για εκλογικό αιφνιδιασμό στις αρχές του καλοκαιριού, το προσεχές φθινόπωρο ή το φθινόπωρο του 2022, σύμφωνα με τους πιο μετριοπαθείς, που θεωρούν τουλάχιστον ως τότε «αδιανόητη» οποιαδήποτε κίνηση αποσταθεροποίησης με προσφυγή σε (διπλές λόγω απλής αναλογικής) κάλπες.
Ο μεγάλος παράγοντας-κλειδί για τους περισσότερους, ανάμεσά τους και πολιτικοί αναλυτές που «διαβάζουν» τις εξελίξεις, είναι η οικονομία, ενόσω προεξοφλούν διάρκεια στην πόλωση του τελευταίου διαστήματος με διάθεση πολιτικής σύγκρουσης από όλες τις πλευρές για τα ζητήματα της καθημερινότητας. Για την ακρίβεια, έμπειροι παρατηρητές εκτιμούν ότι πέραν της οικονομίας η ατζέντα «νόμος και τάξη» (είτε στα πανεπιστήμια με την εφαρμογή του νέου νόμου είτε στις γειτονιές), όπως επανέρχεται εμφατικά τον τελευταίο μήνα, θα εμφανιστεί ως κυρίαρχη και μπροστά στο εκλογικό σώμα, όποτε και αν έρθει η στιγμή της αναμέτρησης. Εξάλλου στο Μαξίμου είναι πεπεισμένοι ότι η Κουμουνδούρου θα επιδιώξει να επενδύει στην όξυνση, «χτυπώντας» στο κεφάλαιο της ασφάλειας παράλληλα, προφανώς, με τη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης. Από επίσημα κυβερνητικά χείλη εξαπολύεται τις τελευταίες εβδομάδες η κατηγορία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ποντάρει στην κόπωση του εκλογικού σώματος, «ελλείψει πειστικού αφηγήματος» όπως λένε, ώστε να δημιουργήσει κύματα αντιδράσεων, ενώ από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν πέρασαν απαρατήρητες οι στοχευμένες αναφορές Τσίπρα από τη Βουλή στην «οργή των νοικοκυραίων».
Αντίπαλος ο εφησυχασμός
«Παράγει πόλωση για αντιπερισπασμό» απαντούν από τη ΝΔ, θεωρώντας ότι το Μαξίμου διατηρεί ισχυρό τον δεσμό με την παραδοσιακή βάση του κόμματος. Επιπλέον η δημοσκοπική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν αφήνει προς το παρόν περιθώρια για τουλάχιστον εμφανείς εσωκομματικούς τριγμούς και αμφισβητήσεις. Το πρωθυπουργικό επιτελείο φαίνεται να δείχνει προς τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος ως μεγάλο αντίπαλο τον εφησυχασμό, να ρίχνει το βάρος στη διατήρηση ενός προφίλ «αξιοπιστίας» στα μάτια των πολιτών και να στρέφει την προσοχή στους ποιοτικούς δείκτες στις μετρήσεις κοινής γνώμης, αξιολογώντας τα επίπεδα της κυβερνητικής φθοράς. Εξ ου και ο έλεγχος των οικονομικών και κοινωνικών επιπτώσεων από τον εφιάλτη της πανδημίας είναι το κυρίαρχο διακύβευμα των επόμενων μηνών για το Μαξίμου, που θέλει να καθορίζει την ατζέντα της πολιτικής καθημερινότητας εγκλωβίζοντας τον ΣΥΡΙΖΑ στις «μειοψηφίες».
Κινητικότητα για «μικρούς»
Παράλληλα με τη σεναριολογία, στο παρασκήνιο καταγράφεται και κινητικότητα στα δεξιά και στα αριστερά για ίδρυση νέων κομμάτων ή πολιτικών σχηματισμών. Το τοπίο διαμορφώνεται λόγω του εκλογικού νόμου καθώς οι πρώτες κάλπες θα στηθούν με απλή αναλογική, για να ακολουθήσουν οι δεύτερες με το νέο σύστημα, δημιουργώντας, σύμφωνα με όσους προχωρούν ολοταχώς στις σχετικές ζυμώσεις, «ευκαιρίες» να αποκτήσουν ρόλο στη διαμόρφωση του νέου πολιτικού χάρτη. Είναι σαφές ότι τη συγκεκριμένη κινητικότητα πιάνουν τα ραντάρ όλων - ανεξαιρέτως - των κομματικών επιτελείων. Σε αυτά διατυπώνονται προβληματισμοί και χαράζονται στρατηγικές πολιτικής ενίσχυσης, ακόμα και αν ο Πρωθυπουργός επιμένει να κρατά κλειδωμένο στο συρτάρι το «χαρτί», θεωρώντας για την ώρα εκτός πραγματικότητας κάθε σχετική συζήτηση.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Ερευνα-ανατροπή: Η πανδημία του κορονοϊού ...παραλίγο να μην συμβεί ποτέ
- Νοσοκομείο Ευαγγελισμός Κυριακή βράδυ: Η εικόνα που κόβει την ανάσα
- Ο Πάνος Καμμένος ξαναχτυπά!
- Στο νοσοκομείο η Μαρίνα Πατούλη: «Πάσχω από νεφρική ανεπάρκεια»
- Lockdown: Φρένο στα σχέδια για άνοιγμα του λιανεμπορίου - Διχασμένοι οι λοιμωξιολόγοι
- Κοροναϊός: Επιστρατεύονται ιδιώτες ιατροί από το πρωί της Δευτέρας
- Απελπιστική εικόνα στον «Ευαγγελισμό»: Δεν σταματούν να φτάνουν ασθενοφόρα
- Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Δευτέρα 22 Μαρτίου
- Μαλεσίνα: Ένας γάμος και ο συνωστισμός στα καφενεία έφεραν 10 νεκρούς σε 18 ημέρες
- Τάσος Χαλκιάς: Πολλοί επικοινώνησαν με τον Πέτρο Φιλιππίδη μετά τις καταγγελίες αλλά δεν το λένε
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Τα Νεα
- Το μήνυμα της κόρης του Γιάννη Αγγελικούση
- Θα γίνουν εκλογές στην εποχή του κοροναϊού; Τι λένε κυβέρνηση και κόμματα
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας : Πώς θα σώσετε την περιουσία σας
- Ιερόθεος : «Η αντίδραση στον εμβολιασμό είναι πιο επικίνδυνη από ενδεχόμενες παρενέργειες»
- Τα κρυφά χαρτιά του Νετανιάχου για να κερδίσει ξανά τις εκλογές
- Ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι
- Τη Δευτέρα ξεκινούν οι εμβολιασμοί για ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα
- Απελπιστική εικόνα στον «Ευαγγελισμό»: Δεν σταματούν να φτάνουν ασθενοφόρα
- Επιστράτευση : Απόλυτο αδιέξοδο και εσωτερικοί τριγμοί γιατρών
- Δείτε γκολ και πλούσιο θέαμα από τα ευρωπαϊκά γήπεδα
- Τελευταία Νέα Τα Νεα
- Θα γίνουν εκλογές στην εποχή του κοροναϊού; Τι λένε κυβέρνηση και κόμματα
- Τα κρυφά χαρτιά του Νετανιάχου για να κερδίσει ξανά τις εκλογές
- Ιερόθεος : «Η αντίδραση στον εμβολιασμό είναι πιο επικίνδυνη από ενδεχόμενες παρενέργειες»
- Στα «ΝΕΑ» της Δευτέρας : Πώς θα σώσετε την περιουσία σας
- Το μήνυμα της κόρης του Γιάννη Αγγελικούση
- Ο Τραμπ επιστρέφει στα social media με… δική του πλατφόρμα
- Δείτε γκολ και πλούσιο θέαμα από τα ευρωπαϊκά γήπεδα
- Επιστράτευση : Απόλυτο αδιέξοδο και εσωτερικοί τριγμοί γιατρών
- Ανοίγουν κομμωτήρια, πάρκα και αρχαιολογικοί χώροι
- Απελπιστική εικόνα στον «Ευαγγελισμό»: Δεν σταματούν να φτάνουν ασθενοφόρα
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Αυτά είναι τα 5 πιο θανατηφόρα δηλητήρια στον κόσμο
- Ηταν ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Παρίσι «συντονιστής» δολοφόνων της Αγκυρας;
- Κίνα: Ξεκίνησε η δίκη του Καναδού πρωην διπλωμάτη που κατηγορείται για κατασκοπεία
- Η Νίκη Κεραμέως αποκαλύπτει το σχέδιο για τη βάση εισαγωγής στα ΑΕΙ
- Μαρία Ιωαννίδου : Έκανα 4 με 5 αμβλώσεις και τα έδιωχνα τα παιδιά γιατί ήμουν πολύ νέα
- Κορονοϊός: Η Μεγάλη Βρετανία νικά την πανδημία με ρεκόρ εμβολιασμών
- Ρονάλντο: Τον περιμένουν φόροι άνω των 19 εκατ. ευρώ αν επιστρέψει στη Ρεάλ
- Μέχρι 25 Μαρτίου η καταβολή 248 εκατ. ευρώ για συνδεδεμένες και ειδική ενίσχυση βάμβακος
- Κίνα: Ξεκίνησε η δίκη Καναδού πρώην διπλωμάτη που κατηγορείται για κατασκοπεία