Θάνατος 8χρονου : Στέλνουν δείγματα προς εξέταση σε εργαστήρια της Μ. Βρετανίας

Φως στα ακριβή αίτια θανάτου του 8χρονου που κατέληξε την περασμένη Τρίτη στο νοσοκομείο Παίδων «Α. Κυριακού», από την παιδική ασθένεια, διφθερίτιδα, αναμένεται να δώσουν τα εργαστηριακά αποτελέσματα των δειγμάτων που εστάλησαν για καλλιέργεια σε εξειδικευμένο εργαστήριο της Βρετανίας.

Η είδηση του θανάτου του 8χρονου από διφθερίτιδα, μια παιδική ασθένεια που εκλείψει τα τελευταία χρόνια λόγω των τακτικών προγραμμάτων εμβολιασμού, έχει προκαλέσει σοκ στην κοινή γνώμη.

Αν και αρχικά έγινε γνωστό ότι ο 8χρονος,

που έχασε τη ζωή του, είχε εμβολιαστεί ατελώς, νέα στοιχεία αναφέρουν ότι είχε λάβει κανονικά και τις πέντε δόσεις του εμβολίου για τη διφθερίτιδα. Το παιδί φιλοξενούνταν σε κρατική δομή όπου και εμβολιάστηκε και στη συνέχεια ζούσε σε ανάδοχη οικογένεια.

Για τα ακριβή αίτια θανάτου του παιδιού έχουν σταλεί δείγματα για καλλιέργεια στην Αγγλία και τα αποτελέσματα αναμένονται τις επόμενες ημέρες. Συγκεκριμένα, τα δείγματα θα μεταφερθούν στο εξειδικευμένο εργαστήριο της Βρετανίας, Public Health England, όπου θα γίνει ειδική ανάλυση στα κορυνοβακτηρίδια.

Πιθανή αιτία θανάτου του 8χρονου αναφέρεται η οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού, πνευμονική υπέρταση και πνευμονικό οίδημα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Διοίκησης του νοσοκομείου Παίδων «Α. Κυριακού».

Από την πλευρά του, ο  Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας, (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) αναφέρει πως το παιδί ήταν μερικώς εμβολιασμένο. Σχετικά με την αιτία θανάτου του παιδιού κάνει λόγο για «υποψία διφθερίτιδας».

Ο πρόεδρος του ΠΟΕΔΗΝ σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι το παιδί είχε πλημμελή εμβολιασμό και πως στο βιβλιάριο υγείας του έγραφε πως ο 8χρονος είχε κάνει εμβόλια μέχρι το πρώτο έτος της ηλικίας του.

Ο θάνατος του 8χρονου, ο οποίος κηδεύτηκε την Πέμπτη σε κλίμα οδύνης, εάν επιβεβαιωθεί ότι προήλθε από διφθερίτιδα, θα είναι το πρώτο κρούσμα της μολυσματικής αυτής νόσου που καταγράφεται τις τελευταίες τρεις δεκαετίες στη χώρα μας.

ΙΣΑ: Υποχρεωτικός ο βασικός εμβολιασμός για εγγραφή στο σχολείο

Στο μεταξύ, την έντονη ανησυχία του για τον θάνατο του παιδιού εκφράζει ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών και καλεί την πολιτεία να λάβει μέτρα, για να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού.

«Η εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας, μετά την επιδημία της ιλαράς, το τελευταίο χρόνο, συνιστά σοβαρό λόγο για να ληφθούν μέτρα» αναφέρει ο ΙΣΑ και καλεί την πολιτεία «να θεσμοθετήσει την υποχρεωτική κάλυψη των παιδιών με το βασικό εμβολιασμό, προκειμένου να κάνουν εγγραφή στο σχολείο, όπως γίνεται σε άλλες χώρες της Ευρώπης». Ζητά επίσης το συστηματικό έλεγχο για την πιστή εφαρμογή του προγράμματος εμβολιασμού.

Επίσης, καλεί το υπουργείο Υγείας να διασφαλίσει την εμβολιαστική κάλυψη των προσφύγων και των ομάδων του πληθυσμού που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση και δεν έχουν πρόσβαση στις δομές της υγείας. Παράλληλα, εφιστά μεγάλη προσοχή στο αντιεμβολιαστικό κίνημα «που παραπληροφορεί την κοινή γνώμη και θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».

Σχολιάζοντας το θέμα, ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης, τόνισε τα εξής:

«Η εμφάνιση κρούσματος διφθερίτιδας στη χώρα μας αποτελεί καμπανάκι κινδύνου που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Καλούμε την πολιτεία να λάβει μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας, διασφαλίζοντας τη καθολική εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού. Αρχής γενομένης, από τα σχολεία, στα οποία θα πρέπει να ελέγχεται το βιβλιάριο υγείας του παιδιού και να διασφαλίζεται η εμβολιαστική του κάλυψη. Η χώρα μας έχει ρεκόρ θανάτων από αιτίες που θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί και είναι πλέον προφανές ότι είναι απόλυτα αναγκαία, μια σοβαρή στρατηγική, για την προστασία της δημόσιας υγείας, με έμφαση στην πρόληψη και στην προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού».

Keywords
Τυχαία Θέματα