Θεσσαλονίκη: Περιορίστηκαν τα λουκέτα

Μειωμένος κατά 18,3% είναι ο αριθμός των διαγραφών για το 2018, έναντι του 2017, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από τα στοιχεία του μητρώου του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ).

Συγκεκριμένα, το 2018 «ρολά» κατέβασαν 479 επιχειρήσεις, έναντι 587 το 2017. Επίσης, αξιοσημείωτο είναι πως και το 2017 είχε καταγραφεί μικρότερος αριθμός επιχειρήσεων που προχώρησαν σε αναστολή εργασιών έναντι του 2016 (συνολικά 729 επιχειρήσεις).

Την τρέχουσα χρονιά, σε έναρξη εργασιών προχώρησαν 445 επιχειρήσεις,

γεγονός που αποτελεί ένδειξη της «μερικής ανάσχεσης της επιχειρηματικής «αιμορραγίας»», όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. Μάλιστα, οι εγγραφές των επιχειρήσεων ήταν αυξημένες κατά 12,6% έναντι του 2017 (445 επιχειρήσεις έκαναν έναρξη φέτος, έναντι 395 πέρυσι).

Ένα άλλο χαρακτηριστικό της επιχειρηματικής δράσης τη φετινή χρονιά, είναι το γεγονός ότι οι ατομικές επιχειρήσεις κρατούν τα «σκήπτρα» στις εγγραφές, παρά τα «συνεχιζόμενα λουκέτα», όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΒΕΘ.

Ειδικότερα, από το σύνολο των νέων εγγραφών το 2018 (445), οι 288 είναι ατομικές επιχειρήσεις. Την ίδια χρονιά, «ρολά» κατέβασαν 347 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ έναν χρόνο πριν ο αριθμός τους «άγγιζε» τις 434.

Ασύμφορες κρίθηκαν 243 επιχειρήσεις, ενώ μία οδηγήθηκε σε πτώχευση κατά το 2018. Ένα χρόνο νωρίτερα, ο αριθμός των ασύμφορων επιχειρήσεων ήταν 408, ενώ υπήρξε και μία πτώχευση.

«Μετά από οκτώ χρόνια ύφεσης, ο αριθμός των επιχειρήσεων που οδηγούνται σε λουκέτο αρχίζει σταδιακά να περιορίζεται. Ωστόσο τα στοιχεία του μητρώου του ΒΕΘ δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού καθώς η ιδιωτική πρωτοβουλία συνεχίζει να κλυδωνίζεται και οι επιχειρήσεις να φυλλορροούν», σημειώνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης και προσθέτει ότι «πρέπει να στηριχθεί η ιδιωτική πρωτοβουλία καθώς αυτή προσφέρει θέσεις εργασίας, ενισχύει την παραγωγική διαδικασία και, αναμφίβολα, τα δημόσια έσοδα».

Keywords
Τυχαία Θέματα