Το διακύβευμα των ευρωεκλογών

Ωραίος ήταν ο Ανδρουλάκης χθες το πρωί στο Οpen. Ολοι είχαν εστιάσει στο τι θα κάνει το ΠΑΣΟΚ με το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, που έχει επικαλύψει κάθε άλλο θέμα της επικαιρότητας, και περίμεναν να τοποθετηθεί επ΄ αυτού, εκείνος όμως έθεσε με αδρό τρόπο το διακύβευμα των ευρωεκλογών του Ιουνίου για το ΠΑΣΟΚ. Οχι, δεν προέταξε τον αριθμό των ευρωβουλευτών που επιδιώκει να εκλέξει το

κόμμα, αν δηλαδή θα είναι τρεις ή πέντε. Εθεσε το θέμα στη διάσταση που εκ των πραγμάτων παίρνει η εκλογή, ήτοι ποιος θα λάβει πλέον και με τη «βούλα» της κάλπης το χρίσμα να αντιπολιτευτεί τη μονοκρατορία Μητσοτάκη.

Οπως είπε χαρακτηριστικά, εάν το ΠΑΣΟΚ εξασφαλίσει στις προσεχείς ευρωεκλογές ποσοστό που ουσιαστικά του αναθέτει ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης, τότε θα έχει κάνει το πρώτο βήμα για να νικήσει τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές. Απλά, ξεκάθαρα, χωρίς περικοκλάδες και περιττές εξηγήσεις.

Να αντιδιαστείλετε αυτή τη δήλωση, προτείνω, με εκείνη του προέδρου Κασσελάκη, που δήλωσε με το γνωστό, χαρακτηριστικό, υπερφίαλο ύφος του ότι «θα νικήσει» τον Μητσοτάκη στις ευρωεκλογές. Για να (σας) προκύψει αβίαστα το συμπέρασμα ποιος πατάει γερά στα πόδια του και ποιος αεροβατεί…

«Δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της ΝΔ»

Οσον αφορά τώρα «το θέμα της εποχής», τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο πρόεδρος Νίκος δεν άφησε πολλά περιθώρια για παρερμηνείες. Και λογικό. Θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους, επειδή ο πανίσχυρος μηχανισμός προπαγάνδας της κυβέρνησης έχει περάσει προς τα έξω, στην κοινωνία, ότι δεν τρέχει και τίποτε που δεν θα ψηφίσουν μερικοί βουλευτές της ΝουΔου. Θα το ψηφίσει σίγουρα το ΠΑΣΟΚ, αλλά ενδεχομένως και ο ΣΥΡΙΖΑ. Γνωρίζοντας ότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν καθίσει κάτω με μολύβι και χαρτί, και κάνουν υπολογισμούς (στους οποίους συμπεριλαμβάνουν, όπως προαναφέρω, και τη θετική ψήφο του ΠΑΣΟΚ), ο πρόεδρος Νίκος έστειλε ένα καλό μήνυμα, ότι συχνά οι λογαριασμοί που λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο δεν είναι και τόσο σωστοί.

Οπως είπε, «εμείς δεν θα δέσουμε τα κορδόνια της Νέας Δημοκρατίας» και παρέπεμψε την απόφαση για τη θέση του κόμματος μετά την εξέταση των όσων δήλωσε  χθες το απόγευμα στην ΕΡΤ ο Πρωθυπουργός, αναφορικά με την τεκνοθεσία κυρίως, και ειδικότερα αυτή με τις παρένθετες μητέρες, την υιοθεσία κ.λπ.

Εστίασε, και αυτό έχει τη σημασία του, στα εσωκομματικά προβλήματα που προκαλεί στη ΝουΔου η πρόθεση της κυβέρνησης να ψηφίσει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, λέγοντας ότι «δεν θα περιμένει να μεταβιβάσει ο κ. Μητσοτάκης στο ΠΑΣΟΚ τα εσωκομματικά του προβλήματα».

Δεν ξέρω αν το καταλάβατε, αλλά μου φαίνεται ότι το ΠΑΣΟΚ αρχίζει να δείχνει τα δόντια του πλέον…

Γαλάζιοι εκτός γραμμής

Στο Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως οι κατάλογοι που κατήρτισαν με το ποιοι δεν είναι διατεθειμένοι να ψηφίσουν το νομοσχέδιο, που δεν πείθονται με τίποτε και που οι δομικές αντιρρήσεις τους επί του θέματος πιθανόν να δημιουργούσαν  ρήγματα στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τα οποία μετά θα ήταν δύσκολο να κλείσουν, οδήγησαν τον πρωθυπουργό να αποφασίσει να μη θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας για την ψήφιση του νομοσχεδίου. Ως αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων  το πρόβλημα εκτεινόταν πολύ πέραν των ήδη γνωστών «αντιρρησιών συνείδησης» (πρόεδρο Αντ. Σαμαρά, υπουργό Μάκη Βορίδη, Θ. Πλεύρη, Μιλτ. Χρυσομάλλη, Στρ. Σιμόπουλο και τα ρέστα).  Λογικό, θα το αποτιμήσω. Το πράγμα φαινόταν από χθες να παίρνει τον χαρακτήρα χιονοστιβάδας, αφού σε χρόνο dt προστέθηκαν (στους «αντιρρησίες») η Αννα Καραμανλή, ο Κώστας Καραγκούνης και ο Κώστας Γκιουλέκας. Από όσα υποστήριξαν όλοι τους, θα μεταφέρω εδώ την τοποθέτηση της Αννας Καραμανλή, η οποία έθεσε ένα θέμα σεβασμού του Συντάγματος, που προασπίζει, και επιτάσσει, την ελεύθερη βούληση των βουλευτών.

«Το Σύνταγμα», είπε η κ. Καραμανλή «δεν πρέπει να το χρησιμοποιούμε α λα καρτ. Το Σύνταγμα λέει ότι ο βουλευτής ψηφίζει κατά συνείδηση. Συνειδησιακά και με βάση τα πιστεύω μου, γιατί ακούω και την κοινωνία και την εκκλησία (…) Εγώ δεν θέλω να υπάρχει γονέας 1 και γονέας 2».

Το κάρο και το άλογο, σε συνταγματικές συμπληγάδες. Θέμα!

(Να τοποθετηθεί και ο Ευ. Βενιζέλος αναμένω…)

Αντιρρήσεις και στην Κουμουνδούρου

Και στον ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, μη νομίζετε ότι είναι καλύτερα τα πράγματα. Από τους 36 βουλευτές (35 συν 1, ο Τσίπρας), τουλάχιστον 5 βουλευτές (ή κατ΄ άλλους 7) είναι επιφυλακτικοί έως αρνητικοί με το θέμα. Και οι αντιρρήσεις δεν αφορούν το γεγονός ότι πρόκειται για κυβερνητικό νομοσχέδιο, άρα ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση έχει κάθε λόγο να μην το ψηφίσει, αφορά την ουσία του θέματος. Δύο βουλευτές έχουν ήδη δημόσια διαφοροποιηθεί. Πρόκειται για την καθηγήτρια κυρία Αθηνά Λινού και τον βουλευτή Μαγνησίας Αλέξανδρο Μεϊκόπουλο. Η κυρία Λινού μάλιστα, που έχει μια ευρύτερη αντίληψη του θέματος, η οποία υπερβαίνει τα επιχειρήματα που προβάλλουν οι δικαιωματιστές, θέτει και «ζητήματα ηθικής, δεοντολογίας και ατομικών δικαιωμάτων» σχετικά με την τεκνοθεσία. Και αμφισβητεί εντελώς και τις πρακτικές του δικού της κόμματος επί του θέματος, διερωτώμενη αν πριν από την κατάρτιση του νομοσχεδίου συγκροτήθηκε κάποια επιτροπή βιοηθικής και δεοντολογίας, η οποία εξέτασε αυτά τα ζητήματα και έδωσε το πράσινο φως για να συμπεριληφθούν στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ.

Μέχρι στιγμής, πάντως, δεν υπάρχει κάποια σχετική αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ. Που σημαίνει ότι καμία επιτροπή δεν προηγήθηκε της πρότασης νόμου που κατέθεσε το κόμμα στη Βουλή. Ολα έγιναν στο πόδι, όπως πάντα…

Αιτία πολέμου για τις υποκλοπές

Σε ένα άλλο θέμα τώρα, το οποίο ωστόσο είναι διαρκούς επικαιρότητας (μας απασχολεί ήδη μία διετία), αυτό των υποκλοπών, μια προχθεσινή εξέλιξη έχει ανάψει «κόκκινα λαμπάκια» στη Χαριλάου Τρικούπη. Αφορά την απαλλαγή της εισαγγελέως της ΕΥΠ κυρίας Βλάχου, η οποία μεταξύ άλλων είχε εγκρίνει και την κατ΄ εξακολούθηση παρακολούθηση του προέδρου Νίκου (Ανδρουλάκη). Κάτι σαν αιτία πολέμου θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ το γεγονός, και ως πρώτη αντίδραση στην «πρόκληση», όπως το θεωρούν, είναι παρέμβαση στη Βουλή. Οπως έγινε γνωστό λοιπόν, το ΠΑΣΟΚ προτίθεται εντός των ημερών να απαιτήσει από τον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα τη σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας ώστε να εξεταστεί με ποια αιτιολογία αρχειοθετήθηκε η πειθαρχική έρευνα σχετικά με τις υποκλοπές, που διενεργήθηκε εις βάρος τής μέχρι πρότινος εισαγγελέως της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) Βασιλικής Βλάχου.

Για το ΠΑΣΟΚ είναι «μια σκαστή προσπάθεια περαιτέρω συγκάλυψης του σκανδάλου», η οποία, όπως λένε, «επιβεβαιώνει ακόμη περισσότερο τις διαστάσεις του».

Τι λέω εγώ; Οσα έλεγα και με τη δήθεν… αναβάθμιση της έρευνας για τις υποκλοπές, επειδή αυτή αφαιρέθηκε από τους δύο εισαγγελείς και ανατέθηκε σε αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Οτι αν δείτε να κάθεται στο εδώλιο κανένας εμπλεκόμενος σε αυτό το σκάνδαλο, να μου τρυπήσετε τη μύτη. Ετσι θα «σέρνεται». Είναι ολοφάνερο πια…

Keywords
Τυχαία Θέματα