Το τείχος

Εντεκα ημέρες πριν από τις ευρωεκλογές, δύο πράγματα ανησυχούν περισσότερο τις κυβερνήσεις: η άνοδος της Ακροδεξιάς και το ύψος της αποχής. Για την αντιμετώπιση και των δύο αυτών προβλημάτων, ορισμένες χώρες κατέφυγαν τα τελευταία χρόνια σε ένα ριζοσπαστικό μέτρο: τη μείωση της ηλικίας της ψήφου. Το επιχείρημα που χρησιμοποίησαν ήταν απλό: αν ένας 16άρης ή 17άρης μπορεί να δουλεύει, και άρα να πληρώνει φόρους, θα πρέπει και να μπορεί να επιλέγει ποιοι θα αποφασίζουν πώς θα διατίθενται αυτοί οι φόροι. Ετσι, στο Βέλγιο, τη Γερμανία,

τη Μάλτα και την Αυστρία, θα μπορούν να ψηφίσουν τη μεθεπόμενη Κυριακή όσοι έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους. Στην Ελλάδα, με νόμο που ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016, το ηλικιακό όριο μειώθηκε από τα 18 έτη στα 17. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαφωνήσει μάλιστα τότε, λέγοντας ότι η ψήφος στα 17 υπάρχει κυρίως σε δικτατορίες, αλλά έκτοτε πρέπει να το μετάνιωσε, αφού οι πιτσιρικάδες ψήφισαν σε μεγάλα ποσοστά Νέα Δημοκρατία.

«Οι νέοι μπορούν να υψώσουν ένα τείχος κατά του μίσους και του λαϊκισμού», δήλωσε πρόσφατα ο Μαργαρίτης Σχοινάς, προτείνοντας μάλιστα να επιστρατευθεί στη σχετική προσπάθεια και η Τέιλορ Σουιφτ. Υπάρχει όμως ένα πρόβλημα: πρόσφατες δημοσκοπήσεις σε χώρες όπως η Ολλανδία και η Πορτογαλία δείχνουν ότι οι νέοι ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν το όπλο της ψήφου για να ενισχύσουν όχι τα φιλελεύθερα φιλοευρωπαϊκά κόμματα, αλλά την ευρωσκεπτικιστική άκρα Δεξιά. Στη Γαλλία, το 32% των ψηφοφόρων 18-24 ετών λένε ότι τον Ιούνιο θα ψηφίσουν τον 28χρονο χαρισματικό ηγέτη της Εθνικής Συσπείρωσης Ζορντάν Μπαρντελά.

Οι νέοι, που προέβαλλαν παραδοσιακά ισχυρή αντίσταση στις ιδέες της Ακροδεξιάς, ακολουθούν πλέον τον γενικό πληθυσμό. «Το γεγονός ότι είναι νέος μάς καθησυχάζει», λέει η 20χρονη Κλαρά στη Monde. «Είναι ένας εκπρόσωπος της γενιάς μας. Μας κάνει να θέλουμε να ανακατευτούμε στην πολιτική».

Την ίδια στιγμή, μια έρευνα της Guardian δείχνει ότι σε ορισμένες χώρες, κυρίως της ανατολικής Ευρώπης, οι αρνητικές απόψεις απέναντι στη μετανάστευση συναντώνται περισσότερο στη γενιά Ζ και τους millennials απ’ ό,τι στη γενιά Χ και τους baby boomers. Αλλά και εκεί όπου οι απαντήσεις ανά ηλικία δεν διαφέρουν πολύ, τα αρνητικά αισθήματα των νέων απέναντι στους πρόσφυγες και τους μετανάστες έχουν αυξηθεί σε σχέση με τις εκλογές του 2019: για την ηλικιακή κατηγορία 15-24 ετών από 32% σε 35% και για την κατηγορία 25-34 ετών από 38% σε 42%.

Εκπληκτοι, οι ευρωπαίοι ηγέτες διαπιστώνουν έτσι ότι οι νέοι ψηφοφόροι ούτε ξεχωριστό είδος αποτελούν ούτε είναι διατεθειμένοι να υψώσουν ένα τείχος για να σώσουν την τιμή της Ευρώπης. Το ότι ενημερώνονται κυρίως από τα social media και όχι από τα συμβατικά ΜΜΕ δεν τους εμποδίζει να δουν την εκστρατεία κανονικοποίησης της Ακροδεξιάς. Και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα