Τουρκία: Έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στο αεροδρόμιο συγκαλεί ο Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκαλεί έκτακο συμβούλιο ασφαλείας στο αεροδρόμιο Ατατούρκ της Κωνσταντινούπολης, με την άφιξή του στην Τουρκία από το Καζάν της Ρωσίας, από όπου αναχώρησε προτού ολοκληρώσει το πρόγραμμα του στη Σύνοδο Κορυφής των BRICS, εξαιτίας της ένοπλης επίθεσης στην Άγκυρα.

Υπενθυμίζεται ότι η φονική επίθεση έγινε χθες (23/10) στα κεντρικά γραφεία της τουρκικής αεροδιαστημικής βιομηχανίας (TUSAŞ) στην Άγκυρα και είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πέντε άτομα και να τραματισθούν άλλα 22.

Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια
μετά την επίθεση

Εν τω μεταξύ, αυξημένα είναι τα μέτρα ασφαλείας σε όλα τα αεροδρόμια της Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, τα μέτρα ασφαλείας στα αεροδρόμια αυξήθηκαν σε επίπεδο «πορτοκαλί» συναγερμού. Στα δύο αεροδρόμια της Κωνσταντινούπολης, τα οχήματα που εισέρχονται και εξέρχονται ελέγχονται εξονυχιστικά, ενώ γίνεται έλεγχος της ταυτότητας των επιβατών.

Γι’ αυτό οι επιβάτες που θα ταξιδέψουν προειδοποιούνται να βρίσκονται εγκαίρως στα αεροδρόμια για το ενδεχόμενο καθυστερήσεων.

Στο PKK αποδίδει η Τουρκία την επίθεση – Άρχισε ήδη τα αντίποινα

Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσε πως ο ένας από τους δύο δράστες της επίθεσης στην τουρκική αεροδιαστημική βιομηχανία ΤUSAS, στα περίχωρα της Άγκυρας, είναι μέλος της κουρδικής οργάνωσης ΡΚΚ και ονομάζεται Αλί Ορέκ.

Η επίθεση φέρεται να έγινε από δύο δράστες, έναν άντρα και μία γυναίκα, οι οποίοι είναι και οι δύο νεκροί.

Το τουρκικό υπουργείο ‘Αμυνας ανακοίνωσε ότι μετά την επίθεση στην Άγκυρα βομβαρδίστηκαν 47 στόχοι, θέσεις του PKK και συμμάχων του, στο βόρειο Ιράκ και στο έδαφος της Συρίας.

Οι δυνάμεις των Κούρδων στη Συρία ανακοίνωσαν, από την πλευρά τους, ότι σκοτώθηκαν 12 άμαχοι από τους τουρκικούς βομβαρδισμούς.

Συνδέεται η επίθεση με τον Οτσαλάν;

Ο τουρκικός Τύπος, πάντως, συνδέει την επίθεση με την πρόταση του ηγέτη του ακροδεξιού κόμματος και κυβερνητικού εταίρου του Ερντογάν, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, ότι θα μπορούσε να αποφυλακιστεί υπό όρους ο ηγέτης του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν, αν αποκήρυσσε την ένοπλη δράση και διέλυε την οργάνωση.

Μάλιστα, χθες, οι τουρκικές αρχές επέτρεψαν, για πρώτη φορά έπειτα από 43 μήνες, στον Οτσαλάν να δεχτεί επίσκεψη στο νησί Ιμραλί της Προποντίδος, όπου κρατείται τα τελευταία 25 χρόνια.

Τον επισκέφθηκε ο ανιψιός του Ομέρ Οτσαλάν και φέρεται να έστειλε το μήνυμα ότι, εάν υπάρξουν οι προϋποθέσεις, έχει την ισχύ να μεταφέρει αυτή τη διαδικασία από τη σύγκρουση και τη βία σε νομική και πολιτική βάση.

Keywords
Τυχαία Θέματα