Τραμπ: Ποιον κακοποιό έβγαλε από τη φυλακή

Το είπε και το έκανε: ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έκανε πράξη την προεκλογική του υπόσχεση να βγάλει από την φυλακή τον εγκέφαλο του Silk Road, του ηλεκτρονικού καταστήματος που έγινε διαβόητο στον Σκοτεινό Ιστό για την πώληση ναρκωτικών, όπλων και συμβολαίων θανάτου.

Ο Ρος Ούλμπριχτ, σήμερα 40 ετών, συνελήφθη

το 2013 και εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης ως ιδρυτής μιας επιχείρησης που απέφερε παράνομα έσοδα 200 εκατ. δολαρίων σε bitcoin. Η επιχείρηση της δίωξης και της σύλληψής του θεωρήθηκε ορόσημο στην ιστορία του ηλεκτρονικού εγκλήματος, λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση του πρώτου κρυπτονομίσματος.

Λίγο-πολύ, ο Τραμπ περιέγραψε τον Ούλμπριχτ ως ήρωα: «Τα καθάρματα που εργάστηκαν γκια την καταδίκη του ήταν κάποιοι από τους ίδιους τρελούς που αναμείχθηκαν στη μετατροπή της κυβέρνησης σε όπλο εναντίον μου» έγραψε ο πρόεδρος στην πλατφόρμα του, Truth Social.

Ο Τραμπ τόνισε ότι η χάρη είναι «πλήρης και χωρίς όρους» και πρόσθεσε ότι τηλεφώνησε ο ίδιος στη μητέρα του Ούλμπριχτ την Τρίτη για να της πει τα ευχάριστα.

O Ρος Ούλμπριχτ σε σέλφι που παρουσιάστηκε στο δικαστήριο το 2015 (Reuters)

Ο δικηγόρος του Ούλμπριχτ δήλωσε αισιόδοξος ότι ο πελάτης του θα αποφυλακιστεί άμεσα από ομοσπονδιακή φυλακή της Αριζόνα.

«Αφότου υπέστη μια δεκαετία κράτησης, η απόφαση αυτή δίνει στον Ρος την ευκαιρία να ξεκινήσει από την αρχή, να ξαναφτιάξει τη ζωή του και να συνεισφέρει στην κοινωνία» δήλωσε ο δικηγόρο του Μπράντον Σαμπλ.

Ο Τραμπ είχε προαναγγείλει την κίνηση τον Μάιο με ομιλία του στο συνέδριο του αμερικανικού Ελευθεριακού Κόμματος, το οποίο τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης των ναρκωτικών και ζητούσε την απελευθέρωση του Ούλμπριχτ.

Η σύλληψή του είχε βάλει τέλος σε μια μαύρη αγορά που άνοιξε το 2011 και λειτούργησε για δύο χρόνια, εξυπηρετώντας πάνω από 100.000 αγοραστές ναρκωτικών, όπλων και άλλων παράνομων υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, άνθρωποι πέθαναν από ναρκωτικά που είχαν αγοραστεί στο Silk Road.

Το ηλεκτρονικό κατάστημα ήταν προσβάσιμο μέσω του δικτύου Tor που επιτρέπει ανώνυμες επικοινωνίες και δεχόταν πληρωμές σε bitcoin, κάτι που καθιστούσε ακόμα πιο δύσκολη την ταυτοποίηση και τον εντοπισμό πωλητών και αγοραστών.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Ούλμπριχτ χρησιμοποιούσε το ψευδώνυμο Dread Pirate Roberts, αναφορά στην ταινία του 1987 «The Princess Bride», και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για να συνεχίσει τη λειτουργία του Silk Road.

Μεταξύ άλλων φέρεται να παρήγγειλε τη δολοφονία αρκετών προσώπων που απειλούσαν το Silk Road, αν και η εισαγγελία παραδέχτηκε πως δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα συμβόλαια θανάτου εκτελέστηκαν.

Στο δικαστήριο οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι ο Ούλμπριχτ είχε αφήσει την επιχείρηση σε τρίτους, οι οποίοι όμως τον δελέασαν να επιστρέψει και να γίνει το εξιλαστήριο θύμα.

«Θέλω να δώσω στους ανθρώπους τη δύναμη να παίρνουν μόνοι τους αποφάσεις για της ζωές τους και να απολαμβάνουν ιδιωτικότητα και ανωνυμία» δήλωσε ο Ούλμπριχτ στο δικαστήριο πριν ανακοινωθεί η ετυμηγορία τον Μάιο του 2015.

Keywords
Τυχαία Θέματα