Τρικυμία στην Αγκυρα από τον χάρτη της ΕΕ για τις θαλάσσιες ζώνες

Την έντονη αντίδραση της Αγκυρας προκάλεσε η εκπόνηση Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού (ΘΧΣ) από την Κομισιόν και, ειδικότερα, η αποτύπωση σε χάρτη των χρήσεων των θαλάσσιων ζωνών γύρω από την Ελλάδα. Πρόκειται, δηλαδή, για έναν χάρτη που δεν είναι καν ελληνικής εμπνεύσεως, καθώς η Ελλάδα έχει καθυστερήσει σχεδόν τρία χρόνια να υποβάλει τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της, εξαιτίας των διαφορών μας με την Τουρκία, των αντιδράσεων της Αγκυρας και τη διάθεσή

μας να επιδείξουμε πνεύμα καλής γειτονίας.

Ο επίμαχος χάρτης εκπονήθηκε από κοινοτική Αρχή και δεν έχει καν λάβει κάποια τυπική έγκριση από την Ελλάδα (σε αντίθεση π.χ. με την Κύπρο που κύρωσε τον ΘΧΣ της στη Βουλή). Εξού και η Κομισιόν, στη σχετική πλατφόρμα (PLATFORM MSP – Maritime Sparial Planning) επισημαίνει ότι ακόμη δεν έχει κατατεθεί από την Ελλάδα ο ΘΧΣ και δημοσιεύει χάρτη για τον οποίο δηλώνεται ότι έχουν αντληθεί στοιχεία από άλλους οργανισμούς και από εθνικές πηγές. Ο οποίος βεβαίως αποτυπώνει τις πραγματικότητες στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και τις δυνητικές θαλάσσιες ζώνες της χώρας μας.

«Ακυροι για την Τουρκία…»

Αυτό το τελευταίο είναι που ενόχλησε την Τουρκία. Με πρώτους πρώτους διάφορους εθνικιστικούς κύκλους και υποστηρικτές της «Γαλάζιας Πατρίδας» που άρχισαν να ξιφουλκούν κατά της Κομισιόν. Δεν ήθελε πολύ για να πάρει το σήμα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, που σχολίασε ότι: «Οι χάρτες του Αιγαίου και της Μεσογείου που χρησιμοποιούνται σε αυτόν τον Σχεδιασμό είναι άκυροι για την Τουρκία και δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνουμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων της Τουρκίας με αυτόν τον Σχεδιασμό. Θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι η ΕΕ δεν έχει καμία εξουσία να σχολιάζει τις θαλάσσιες διαφορές μεταξύ κυρίαρχων κρατών». Διεμήνυσε δε ότι η ΕΕ δεν… βοηθάει στην επίλυση των ελληνοτουρκικών διαφορών: «Η συμμετοχή της ΕΕ σε τέτοιες πρωτοβουλίες καθιστά πιο δύσκολη την επίλυση αυτών των διαφορών. Οι μονομερείς ενέργειες σε περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας είναι απαράδεκτες. Τέτοιες μονομερείς προσπάθειες θα υπονομεύσουν τις προσπάθειες εξεύρεσης συνολικής, δίκαιης και βιώσιμης λύσης στα αλληλένδετα ζητήματα του Αιγαίου. Θα πρέπει να υιοθετηθεί μια ειλικρινής και συνολική προσέγγιση για την επίλυση των προβλημάτων στη βάση του διεθνούς δικαίου και της καλής γειτονίας».

Η παραίτηση και η συνταξιοδότηση

Από τον Αντώνη Σαμαρά έως το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, επικαλέστηκαν με προβληματισμό την παραίτηση του πολιτικού διευθυντή του υπουργείου Εξωτερικών, του πρέσβη Ρούσσου Κούνδουρου. Εκείνος από την πλευρά του επικαλέστηκε στην επιστολή παραίτησής του λόγους «υπηρεσιακής τάξης», καθώς δεν μετείχε στη σύνθεση της ελληνικής αντιπροσωπείας κατά την πρόσφατη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη και του Χακάν Φιντάν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι επικρατεί αδιαφάνεια στη διπλωματία σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά. Από το ΥΠΕΞ απαντούν ότι ο Κούνδουρος συμμετείχε κανονικά σε όλες τις συσκέψεις και συναντήσεις μέχρι την τελευταία, στην οποία συμμετείχε ο αντικαταστάτης του γιατί ο Κούνδουρος αφυπηρετεί σε έναν μήνα. Σημειώνουν δε ότι «η εμπιστοσύνη της παρούσας πολιτικής ηγεσίας στο πρόσωπό του καταδείχτηκε από την παράταση που έλαβε, για έναν χρόνο, από τον ίδιο τον υπουργό Εξωτερικών, για την άσκηση των καθηκόντων του, παρά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης».

Αποχή δικηγόρων και γεμάτες δομές

Σας έχω γράψει για τα χρήματα που χρωστά εδώ και έναν χρόνο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής στους δικηγόρους της Υπηρεσίας Ασύλου. Τελικά οι δικηγόροι της υπηρεσίας σε όλη τη χώρα κήρυξαν αποχή τουλάχιστον ως το τέλος του μήνα. Αν το πρόβλημα δεν λυθεί η πίεση από τις ροές θα ενταθεί, καθώς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου η πληρότητα σε κάποιες δομές έχει φτάσει στο 130%. Επέμεινα δε να μάθω αν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές οφείλονται σε έλλειψη κονδυλίων, δεδομένου ότι είναι κοινοτικά. Η απάντηση που πήρα είναι πως και τα κοινοτικά λεφτά πλέον είναι λίγα αλλά, σε κάθε περίπτωση, τα χρήματα για τις πληρωμές των δικηγόρων έχουν εκταμιευθεί από τα ευρωπαϊκά ταμεία αλλά δεν έχουν καταβληθεί για «γραφειοκρατικούς λόγους».

Ασυλο με… Google translate

Στις Υπηρεσίες Ασύλου εν τω μεταξύ το πρόβλημα επιτείνεται και με την απουσία διερμηνέων, μετά τη λήξη της συνεργασίας του υπουργείου με τη ΜΚΟ που είχε αναλάβει αυτήν την υπηρεσία τα προηγούμενα χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι οι υπάλληλοι της Υπηρεσίας να επιστρατεύουν συγγενείς των αιτούντων ασύλου (όταν υπάρχουν) ή να καταφεύγουν σε… πρωτοτυπίες εκτός πρωτοκόλλου όπως π.χ. τη χρήση προγραμμάτων μετάφρασης από τα κινητά τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα