Τσαβούσογλου : Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας

Προκαλεί εκ νέου ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung.

Χρησιμοποιώντας επιθετική ρητορική, όπως «ας προσπαθήσει το ελληνικό πολεμικό ναυτικό να μας σταματήσει και θα πάρει την απάντησή του», επαναλαμβάνει τις θέσεις της Άγκυρας, η οποία θέλει να βάλει σε διαπραγμάτευση ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Στην παρατήρηση του Γερμανού δημοσιογράφου ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αποκαλεί την Τουρκία «ταραχοποιό» στη Μεσόγειο, ο Τσαβούσογλου απαντά ως εξής: «Ας ρίξει το βλέμμα στο καθρέφτη ο Έλληνας πρωθυπουργός

κι ας αναρωτηθεί πού έκανε ο ίδιος λάθη. Από τότε που ανέλαβε την εξουσία, του πρότεινε ο πρόεδρος Ερντογάν συνεργασία στη Μεσόγειο. Μπορούμε να λύσουμε τα υπάρχοντα προβλήματα με τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο.

Ο Ερντογάν ήθελε διάλογο, αλλά η Αθήνα δεν ήταν διατεθειμένη. Τώρα η Ελλάδα κάνει συμφωνίες με μεσογειακές γειτονικές χώρες. Αντί να εργάζεται με τη Γαλλία και την ΕΕ εναντίον μας, θα έπρεπε επιτέλους να μιλήσει με μας. Οι προσπάθειες της Αθήνας να μας αποκλείσει είναι μάταιες. Θα υπερασπιστούμε να συμφέροντά μας κι αυτά της Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου»

Όπως αναφέρει η DW, o Γερμανός δημοσιογράφος, με αφορμή την εξαγγελία της Τουρκίας ότι θα ξεκινήσει γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο από τον Σεπτέμβριο, τον ρώτησε, τι θα κάνει η χώρα του, εάν το ελληνικό πολεμικό ναυτικό τις εμποδίσει. «Ας προσπαθήσει» τονίζει. «Κανείς δεν θα τολμήσει να σταματήσει τα γεωτρύπανά μας. Πρόκειται για κυριαρχικά δικαιώματά μας που θα υπερασπιστούμε. Εάν θέλουν τη κλιμάκωση, θα πάρουν την απάντηση».

\Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι δεν χρειάζεται προσφυγή σε διεθνές δικαστήριο για να ξεκαθαριστούν τα διαμφισβητούμενα προβλήματα στο Αιγαίο, επειδή υπάρχουν ήδη δικαστικές αποφάσεις και επειδή η Τουρκία έχει ήδη καταθέσει στον ΟΗΕ συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας της. «Ένα παράδειγμα για το ότι η Αθήνα μπορεί να λύσει προβλήματα με διπλωματία και διάλογο, αποτελεί η πρόσφατη συμφωνία για την ΑΟΖ ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ιταλία. Μόνο με την Τουρκία αρνούνται αυτόν τον δρόμο». Στο θέμα της αιγιαλίτιδας ζώνης ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας φέρνει το παράδειγμα του Καστελόριζου επιχειρώντας να καταρρίψει ελληνικές θέσεις. «Δύο χιλιόμετρα από τις τουρκικές ακτές βρίσκεται το μικρό αυτό νησί. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) διαθέτει χωρικά ύδατα 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Αυτό το μικρό νησί βρίσκεται (όμως) σε απόσταση 500 χιλιομέτρων από την ηπειρωτική Ελλάδα. (ΣΣ κατά την ελληνική εκδοχή) τα χωρικά του ύδατα θα πρέπει να είναι 4.000 φορές μεγαλύτερα από το ίδιο το νησί. Ποια χώρα θα μπορούσε να το αποδεχθεί; Είναι η Τουρκική Δημοκρατία μια χώρα, την οποία μπορεί κανείς να μεταχειρίζεται με αυτόν τον τρόπο;»

Keywords
Τυχαία Θέματα