Βόρεια Κορέα: Ο στρατός του Κιμ Γιονγκ Ουν ποντάρει στην τεχνητή νοημοσύνη

Η Βόρεια Κορέα αναπτύσσει συστήματα μηχανικής μάθησης και τεχνητής νοημοσύνης (ΑΙ) για μια πληθώρα εφαρμογών, από τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19 μέχρι την προσομοίωση πολέμων και τον σχεδιασμό κυβερνοεπιθέσεων, προειδοποιεί νέα έκθεση.

Οι διεθνείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Πιονγιάνγκ για το πυρηνικό της πρόγραμμα εμποδίζουν την εισαγωγή επεξεργαστών ΑΙ, παρόλα αυτά η κυβέρνηση επιδιώκει να μην μείνει πίσω στις εξελίξεις, γράφει ο ερευνητής Χιουκ Κιμ του Κέντρου «Τζέιμς Μάρτιν» στην Καλιφόρνια

για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων.

«Οι πρόσφατες προσπάθειες της Βόρειας Κορέας στην ανάπτυξη ΑΙ/ΜΙ μαρτυρούν πως πρόκειται για στρατηγική επένδυση προκειμένου να ενισχυθεί η ψηφιακή οικονομία της» γράφει ο Κιμ στην έκθεση, η οποία επικαλείται δημόσια διαθέσιμες πληροφορίες και δημοσιοποιήθηκε από τον ιστότοπο 28 North που παρακολουθεί της εξελίξεις στη Β. Κορέα.

Βορειοκορεάτες ερευνητές της τεχνητής νοημοσύνης έχουν συνεργαστεί με ξένους συναδέλφους τους, μεταξύ άλλων στην Κίνα, διαπιστώνει η έκθεση.

Την Τετάρτη, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε πως διαθέτει ενδείξεις ότι χάκερ της Βόρειας Κορέας είχαν χρησιμοποιήσει παραγωγική AI για να αναζητήσουν στόχους και εργαλεία χάκινγκ, αν και μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχουν χρησιμοποιήσει την τεχνολογία για κυβερνοεπιθέσεις.

Η Βόρεια Κορέα ίδρυσε το 2013 Ερευνητικό Ινστιτούτο Τεχνητής Νοημοσύνης και σήμερα αρκετές βορειοκορεατικές εταιρείες πωλούν προϊόντα AI, αναφέρει η έκθεση.

Στη διάρκειας της πανδημίας, γράφει ο Κιμ, η κυβέρνηση της Β.Κορέας χρησιμοποίησε ΑΙ για να δημιουργήσει τα μοντέλα με βάση το οποίο εκτιμήθηκε η αποτελεσματικότητα της χρήσης μάσκας και καθορίστηκε η λίστα προτεραιοποίησης συμπτωμάτων.

Ακόμα, βορειοκορεάτες ερευνητές έχουν δημοσιεύσει μελέτες για τη χρήση ΑΙ στη συντήρηση πυρηνικών αντιδραστήρων.

Τον περασμένο μήνα, η Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας και ανεξάρτητοι ειδικοί ανέφεραν ότι η Βόρεια Κορέα φαίνεται πως έχει ενεργοποιήσει και έναν δεύτερο πυρηνικό αντιδραστήρα, από τον οποίο θα μπορούσε να προμηθευτεί πλουτώνιο για την κατασκευή περισσότερων πυρηνικών κεφαλών.

Σύμφωνα με τον Κιμ, οι εξελίξεις αποτελούν πηγή ανησυχίας.

«Για παράδειγμα, η επιδίωξη της Β. Κορέας να αποκτήσει πρόγραμμα προσομοίωσης πολέμων χρησιμοποιώντας μηχανική μάθηση αποκαλύπτει την πρόθεσή της να κατανοήσει καλύτερα το επιχειρησιακό περιβάλλον έναντι δυνητικών εχθρών» γράφει ο ερευνητής.

«Επιπλέον, η συνεχιζόμενη συνεργασία της Β. Κορέας με ξένους ακαδημαϊκούς εγείρει ανησυχία για το καθεστώς των κυρώσεων».

Keywords
Τυχαία Θέματα