Βουλή: Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τη δημόσια υγεία και το ΕΣΥ

Ψηφίστηκε το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας» (ΕΣΥ), στην Ολομέλεια της Βουλής.

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία, ενώ καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Επιπλέον, η αντιπολίτευση καταψήφισε και το άρθρο 7 για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των γιατρών κλάδου ΕΣΥ, με εξαίρεση

την Ελληνική Λύση που δήλωσε «παρών».

Στις ρυθμίσεις προς εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

– Στο άρθρο 3 «Υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας ‘Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου’» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι». «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Όχι» ψήφισαν Νέα Αριστερά και Νίκη.

– Στο άρθρο 4 «Ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος ‘Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού’», «ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι Σπαρτιάτες και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Όχι» ψήφισαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.

– Στο άρθρο 5 «Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης ‘Σπύρος Δοξιάδης’», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» ψήφισε η Νίκη.

– Τέλος, στο άρθρο 6, «Υλοποίηση της δράσης ‘Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας’», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Σπαρτιάτες και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» ψήφισαν το ΚΚΕ και η Νίκη.

Πήρε πίσω ο Γεωργιάδης τη ρύθμιση για την είσοδο ιδιωτών στο ΕΣΥ

Υπενθυμίζεται ότι, νωρίτερα, ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, απέσυρε «προσωρινά, όπως είπε, τη ρύθμιση για την παροχή έργου από ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ, δηλαδή την υπό προϋποθέσεις λειτουργία ιδιωτικών ιατρείων από τους γιατρούς που εργάζονται στη δημόσια υγεία, μετά από τις σφοδρές αντιδράσεις των γιατρών του ΕΣΥ και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

«Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», δήλωσε ο κ. Γεωργιάδης στη συζήτηση στη Βουλή και υποστήριξε, μάλιστα, ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, καθώς και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου…

Keywords
Τυχαία Θέματα