Βυθίστηκε στο σκοτάδι η Ουκρανία – Οι Ρώσοι ετοιμάζουν δύσκολο χειμώνα για το Κίεβο

Στην Ουκρανία τα καλοκαίρια είναι ζεστά, αλλά φέτος τα κλιματιστικά απαγορεύονται. Τη νύχτα, οι πόλεις βυθίζονται στο σκοτάδι και οι δρόμοι δεν φωτίζονται, ενώ το άλλοτε ζωντανό και γεμάτο χρώματα Κίεβο, όταν σουρουπώνει, πλέον φαίνεται γκρίζο.

Άσχημα σημάδια προμηνύουν τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται για τους Ουκρανούς.

Η κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι επιβάλει μπλακ άουτ, στη χώρα καθώς ταυτόχρονα τα συνεργεία προσπαθούν πυρετωδώς να επισκευάσουν τις τρομερές ζημιές που προκαλούν οι ρωσικοί βομβαρδισμοί.

Ο ρωσικός στρατός

έχει καταφέρει τους τελευταίους μήνες να σακατέψει πολλές βασικές υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας μειώνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας στο μισό.

Όπως αναφέρει ρεπορτάζ της The Wall Street Journal, οι ρωσικές επιθέσεις, χρησιμοποιώντας μαζικά πυραύλους και drones, έχουν πυροδοτήσει φόβους για έναν επώδυνο χειμώνα, εάν οι διακοπές ρεύματος παρεμποδίσουν σοβαρά την οικονομία και οδηγήσουν σε έξοδο από τις πόλεις.

Την στιγμή η Ουκρανία εκλιπαρεί τη Δύση για περισσότερα συστήματα αεράμυνας, ενώ οι Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι οι παραδόσεις ήταν ανεπαρκείς για την προστασία τόσο των πόλεων όσο και της πρώτης γραμμής.

Τα χτυπήματα έχουν ενταθεί

Σύμφωνα με το Κίεβο, η Ρωσία, αναζωογονώντας και επεκτείνοντας μια τακτική που χρησιμοποιήθηκε νωρίτερα στον πόλεμο, επιδιώκει να πυροδοτήσει μια ανθρωπιστική κρίση ως μέρος μιας προσπάθειας να λυγίσει τους Ουκρανούς πολίτες εξαναγκάζοντας τους σε συνθηκολόγηση.

Κατά τον πρώτο του πολέμου από το 2022 έως το 2023, η Ρωσία στραγγάλισε το ηλεκτρικό δίκτυο της Ουκρανίας, αναγκάζοντας μεγάλες διακοπές ρεύματος σε πόλεις σε όλη τη χώρα, στοχεύοντας υποσταθμούς, οι οποίοι βοηθούν στη διανομή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή τη φορά, η Ρωσία έχει επεκτείνει τα χτυπήματά της για να στοχεύσει θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και φράγματα, τα οποία μπορεί να χρειαστούν μήνες ή χρόνια για να επισκευαστούν

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι τα χτυπήματα σε ενεργειακές υποδομές αποτελούν μέρος του σχεδίου της Ρωσίας να «αποστρατιωτικοποιήσει» την Ουκρανία. Τον Απρίλιο, μετά την εντατικοποίηση των επιθέσεων, η Διεθνής Αμνηστία είπε ότι αποτελούν «παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου» για τη ζημιά που προκαλούσαν στους αμάχους.

Έτσι, πλέον, οι δρόμοι του Κιέβου έχουν ήδη γεμίσει με τον ήχο και τις αναθυμιάσεις των γεννητριών, καθώς οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας επιβάλλουν ωριαίες διακοπές ρεύματος για να διαχειριστούν την κατανάλωση και να πραγματοποιήσουν επισκευές.

Η Ουκρανία αύξησε τις εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από τους γείτονες της ΕE στις οποίες εξήγαγε ηλεκτρική ενέργεια μόλις τον Μάρτιο. Και τα συνεργεία επισκευής εργάζονται σε όλο το ενεργειακό του δίκτυο για να αποκαταστήσουν τη χωρητικότητα, μερικές φορές μόνο για να δουν τις ίδιες εγκαταστάσεις να χτυπούν ξανά.

Μπλακ άουτ στο Χάρκοβο (Πηγή: The Wall Street Journal)

Η παραγωγή θερμικής ενέργειας της Ουκρανίας λειτουργεί με δυναμικότητα 20% ενώ το 1/3 της παραγωγής υδροηλεκτρικής ενέργειας έχει καταστραφεί

Ενώ η πυρηνική ενέργεια συνεχίζει να λειτουργεί, η κατάληψη από τη Ρωσία του μεγαλύτερου πυρηνικού σταθμού της Ευρώπης στη Ζαπορίζια δημιούργησε ένα τεράστιο κενό.

Είναι αλήθεια ότι το ενεργειακό δίκτυο της Ουκρανίας επιβίωσε των ρωσικών βομβαρδισμών τον χειμώνα που πέρασε με τον διευθύνοντα σύμβουλο της DTEK, της μεγαλύτερης ιδιωτικής εταιρείας ενέργειας της Ουκρανίας, Μαξίμα Τιμοσένκο, να αναφέρει «βγήκαμε από το χειμώνα σε μια αρκετά καλή κατάσταση».

Ωστόσο πολλά ευαίσθητα σημεία έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από επαναλαμβανόμενες επιθέσεις. Χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες για να τεθεί ξανά στο διαδίκτυο ένα εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη δυτική Ουκρανία, είπε ο Τιμοσένκο.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δημοσίευμα, οι νέες τακτικές της Ρωσίας εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη συστημάτων αεράμυνας και αναχαιτιστών της Ουκρανίας, καθώς το Κογκρέσο των ΗΠΑ διέκοψε ένα νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας.

Ο ουκρανικός στρατός ήταν ακόμη σε θέση να αναχαιτίσει πολλά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τους πυραύλους που είχαν στόχο τα εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής, αλλά ακόμη και ένας μπου έβρισκε τον στόχο μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες.

Keywords
Τυχαία Θέματα