Grim Fandango Remastered

Δεκαεπτά χρόνια μετά από την αρχική του κυκλοφορία, το Grim Fandango, ένα από τα σπουδαιότερα adventures που υπήρξαν ποτέ, επανακυκλοφορεί. Η νέα του μορφή είναι μια remastered έκδοση για PC και PlayStation 4/PlayStation Vita. Ανάλογα με την έκδοση, έχουμε είτε μια σουλουπωμένη έκδοση για σύγχρονα PC, είτε τη μοναδική ευκαιρία για να απολαύσεις ένα διαχρονικό αριστούργημα στην πιο διαδεδομενη,

σύγχρονη κονσόλα αυτή τη στιγμή στον πλανήτη. Εμείς παραλάβαμε το παιχνίδι σε μια αψεγάδιαστη έκδοση για PlayStation 4 (είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παρουσίαση που διαβάζετε είναι για την PlayStation version), οπότε κλίνουμε προς την δεύτερη αντίληψη.

Στο Grim Fandango βρισκόμαστε στον κόσμο των νεκρών, σε ένα σουρεαλιστικό πουργατόριο λίγο πριν από τον ένατο κάτω κόσμο, τον τελικό χώρο ανάπαυσης. Δυστυχώς, το ταξίδι για να φτάσει κάποιος εκεί και να αναπαυτεί για πάντα είναι πολύ μεγάλο, καθώς θα πρέπει να διασχίσει ολόκληρο τον κόσμο των νεκρών. Κάθε νεκρός έχει διαφορετικό τρόπο για να κάνει το μακρύ αυτό ταξίδι. Όσοι ήταν ενάρετοι στη ζωή, δικαιούνται να ταξιδέψουν με ένα ταχύτατο τρένο που φτάνει εκεί σε τέσσερα λεπτάκια. Όσοι ήταν «κακοί», παίρνουν μια μαγκούρα με ενσωματωμένη πυξίδα και… αρχίζουν τον ποδαρόδρομο των τεσσάρων ετών.

Σε αυτόν τον πανέμορφο λοιπόν κόσμο που βασίζεται εικαστικά στη μεξικανική Ημέρα των Νεκρών, παίζουμε τον ταξιδιωτικό πράκτορα Manny Calavera, μια τιμωρημένη ψυχή, καταδικασμένη να ψάχνει για καλούς πελάτες μέχρι να ξεπληρώσει το χρέος του. Οι δουλειές για τον Manny δεν πηγαίνουν καλά, καθώς ο ανταγωνιστής Dominο απολαμβάνει την εύνοια του αφεντικού, έτσι ο πρωταγωνιστής μας καταφεύγει σε αθέμιτα μέσα και «κλέβει» μια πελάτισσα, την φαμ φατάλ Meche. Και εγένετο έρωτας. Η ιστορία είναι αμιγώς νουάρ με έντονα στοιχεία από Καζαμπλάνκα και Χίτσκοκ, ενώ διαρκεί πολλά χρόνια κατά τα οποία παρουσιάζονται συνεχόμενες σεναριακές ανατροπές. Ας μην αποκαλύψουμε περισσότερα, γιατί είναι πραγματικά μια από τις απολαυστικότερες εμπειρίες όταν παίζεις για πρώτη φορά αυτό το παιχνίδι. Το σενάριο, οι χαρακτήρες, το κείμενο στο Grim Fandango είναι από τα πιο αριστουργηματικά που έχουν παρουσιαστεί ποτέ σε έργο της δέκατης τέχνης. Κάθε δεύτερη ατάκα είναι και ατάκα που σκοτώνει. Νομίζω ότι το Grim Fandango έχει τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από memorable quotes σε παιχνίδι, ατάκες που στάζουν συναίσθημα, πίκρα, έρωτα, χιούμορ.

Τεχνικά οι αλλαγές έχουν να κάνουν μόνο με τα μοντέλα των χαρακτήρων. Το pre-rendered σκηνικό από πίσω είναι ουσιαστικά μια ακίνητη ζωγραφιά, χωρίς τρισδιάστατες προδιαγραφές, οπότε ήταν αδύνατο να γίνει κάποιο πείραγμα εκεί. Ουσιαστικά οι χαρακτήρες κινούνται σε ένα λευκό, κενό χώρο, με το background να «κολλάει» μετά από πίσω, σαν μονοδιάστατο υπόβαθρο. Τα models πάντως είναι πλέον υψηλής ευκρίνειας, λεία και όμορφα χωρίς πιξελιάσματα, ενώ έχουν δεχθεί και εντυπωσιακό ρετούς στις σκιές και τον φωτισμό. Με το πάτημα ενός κουμπιού μπορείτε επί τόπου να δείτε την παλιά έκδοση. Η διαφορά στα models, σε ορισμένες οθόνες, είναι τεράστια. Ακριβώς επειδή η «ταπετσαρία» από πίσω δεν μπορούσε να αλλαχτεί, το παιχνίδι δεν μπορεί να «απλωθεί» σε 16:9 χωρίς αντίκτυπο. Όταν λοιπόν επιλέξετε το widescreen, η κάμερα ζουμάρει και κόβει λίγο από το κάδρο, ώστε να γεμίσει η οθόνη. Διαφορετικά, σε 4:3, τα άκρα αριστερά και δεξιά είναι άδεια και έχουν γεμίσει με ένα εικαστικό «κάδρου» (για να μην είναι απλά μαύρες λωρίδες).

Τα πράγματα είναι απλά. Για κατόχους PC που έχουν ήδη το παιχνίδι, η remastered έκδοση (ακόμα και στη χαμηλή τιμή των 15 EUR) είναι σχεδόν άχρηστη και μόνο οι φανατικοί που θέλουν να παίξουν παρέα με το εξαιρετικό commentary θα πρέπει να σκεφτούν την αγορά. Μην ξεχνάτε ότι δεν είναι remake, είναι remaster. Κακά τα ψέμματα, το remaster δεν κυκλοφόρησε τόσο για τους κατόχους PC, οι οποίοι μπορούν ανά πάσα στιγμή να παίξουν το παιχνίδι από επανακυκλοφορίες και χρησιμοποιώντας τα διάφορα patches για να τρέξει σε σημερινό μηχάνημα. Να τονίσουμε εδώ ότι ο εκδότης του παιχνιδιού μας έδωσε το παιχνίδι σε μορφή PlayStation 4, οπότε η παρουσίαση που διαβάζετε, βασίζεται αποκλειστικά σε αυτή την έκδοση. Επομένως, δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε παράπονα από PC users που αναφέρουν προβλήματα στο νέο μηχανισμό χειρισμό τύπου point & click. Όντας αμετανόητος PC gamer κι εγώ (πού να φανταζόμουν ότι θα παίζω Grim Fandango σε PS4 με gamepad!), οφείλω να ομολογήσω ότι με το stick του PlayStation4, ο Manny κινήθηκε άψογα, χωρίς αποπροσανατολισμό στις αλλαγές κάμερας όταν μπαίνει σε νέο δωμάτιο.

Από την άλλη μεριά, πρέπει να προειδοποιήσουμε τον νεοφερμένο, καθώς κάποιοι πεπαλαιωμένοι μηχανισμοί και λειτουργίες, δεν έχουν αλλάξει, τόσο στον τεχνικό τομέα όσο και σε θέματα σχεδιασμού και gameplay. Αν έχετε καλομάθει σε autosaves ή σε hint systems και automaps, θα απογοητευθείτε. Επίσης, κάποιοι γρίφοι είναι αρκετά δύσκολοι, ενώ δεν υπάρχουν πατέντες τύπου fast travel: θα πρέπει να διαβείτε όλες τις περιοχές και να κάνετε αρκετά «μπρος-πίσω» μεταξύ οθονών. Αυτά παλιά ήταν αυτονόητα- σήμερα το game design συχνά στοχεύει σε απλούστευση. Φυσικά και δεν έπρεπε να γίνουν αλλαγές και δεν θεωρείται μειονέκτημα ότι το remastered έδειξε σεβασμό και δεν έκανε παρεμβάσεις… απλά προειδοποιούμε!

Οι purists πάντως πρέπει να κατανοήσουν ότι η κυκλοφορία εν έτει 2015 σε ένα μηχάνημα ανεπτυγμένης τεχνολογίας όπως το PlayStation 4, μια mainstream κονσόλα όπου το adventure ταυτίζεται με τίτλους όπως τα Walking Dead, η κυκλοφορία ενός διαχρονικού τίτλου από το 1998, είναι ένας μυθικός θρίαμβος. Αυτό το κόσμημα που το έχει εκτιμήσει μια κλειστή κάστα, πλέον μοιράζεται σε ένα ευρύ κοινό: δεν είναι αυτό ένα επίτευγμα, μια νίκη; Ειδικά για τους παίκτες μιας νέας γενιάς, η remastered edition είναι η τέλεια ευκαιρία για να γνωρίσουν ένα από τα καλύτερα adventures, ψέματα, ένα από τα καλύτερα games στην Ιστορία.

The post Grim Fandango Remastered appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα