Οι τακτικές φλερτ που ξεχάστηκαν λόγω εξέλιξης της τεχνολογίας

Ας μην επαναλαμβανόμαστε η εξέλιξη της τεχνολογίας (κινητά τηλέφωνα, sms, instant messages, e-mails) και η επικράτηση των social media ως πλατφόρμα επικοινωνίας άλλαξαν πολύ τον τρόπο με τον οποίο φλερτάρουμε, ερωτευόμαστε, χωρίζουμε.

Ποιες τεχνικές, διαδικασίες και τρόποι φλερτ άλλαξαν ή βρίσκονται υπό εξαφάνιση χάρη στην προηγμένη τεχνολογία και τα κοινωνικά δίκτυα;

1. Η διαδικασία της διερεύνησης

Παλαιότερα

το να θέλεις να μάθεις περισσότερα σχετικά με ένα άτομο που σου άρεσε, απαιτούσε να έχεις ικανότητες…λαγωνικού. Έπρεπε να εντοπίσεις κοινούς γνωστούς (παλιούς συμμαθητές, συμφοιτητές, συναθλητές, νυν φίλους) και αφού έβρισκες κάποιον ή κάποιους, χρειαζόταν να μάθεις περισσότερα για το παρελθόν του: σε ποιο σχολείο πήγαινε, τι σπούδασε, τι άτομο είναι, με ποιον είχε σχέση και τέλος τι φήμη έχει. Η συγκεκριμένη διαδικασία φυσικά δεν υπήρχε περίπτωση να ολοκληρωθεί μέσα σε μια μέρα. Συχνά απαιτούνταν μέρες, εβδομάδες ή και μήνας. Κι όταν μάθαινες επιτέλους όλα όσα ήθελες για το άτομο που σου «γυάλισε» έπρεπε να ανακαλύψεις τα «στέκια» του και φυσικά να στήνεις τακτικά καρτέρι σε αυτά.

Στη σημερινή εποχή, ένα απλό αίτημα φιλίας και μια περιήγηση στο προφίλ του άλλου-ης στο Facebook, είναι αρκετή για να πάρεις όσες πληροφορίες χρειάζεσαι (αν έχει ανοιχτό προφίλ, παραλείπεται και το friend request). Παράλληλα μια αναζήτηση στις προτιμήσεις και τα χόμπι που αναφέρονται στο προφίλ ή μια πιο προσεκτική ματιά στα check-in αρκεί για να μάθεις αμέσως τα γούστα και τα στέκια του ατόμου που σε ενδιαφέρει.

2. Να αφήσεις ή να μην αφήσεις μήνυμα στον τηλεφωνητή, ιδού η απορία!

Πριν την εποχή των κινητών τηλεφώνων, οι άνθρωποι έπρεπε να δώσουν τον αριθμό του σταθερού τους τηλεφώνου με την ελπίδα πως όταν καλέσει το αντικείμενο του πόθου δεν πρόκειται να απαντήσει την κλήση ο μπαμπάς, μαμά, γιαγιά ή ακόμα χειρότερα πως δεν πρόκειται να σηκώσει το ακουστικό κάποιος συγγενής κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μαζί του. (Ξαφνικά, δεν νοσταλγώ καθόλου τα εφηβικά χρόνια!)

Την εποχή λοιπόν που μια αναπάντητη κλήση δεν εμφανιζόταν στην οθόνη της τηλεφωνικής συσκευής, οι άνθρωποι είχαν τηλεφωνητές έτσι ώστε να αφήσει μήνυμα εκείνος που καλούσε και έτσι να ενημερωθεί για την κλήση το άτομο το οποίο δεχόταν το τηλεφώνημα.

Για κάποιο (ανεξήγητο) λόγο οι περισσότεροι άνθρωποι κωλύονταν να αφήσουν μήνυμα στον τηλεφωνητή. Έτσι, είχαμε τις εξής, δύο, συχνότερες αντιδράσεις:

Α. Το άτομο δεν άφηνε μήνυμα στον τηλεφωνητή και προτιμούσε να καλέσει αμέτρητες φορές τον τηλεφωνικό αριθμό μέχρι το πρόσωπο για το οποίο ενδιαφερόταν να σηκώσει το ακουστικό. Αγωνία – Χάσιμο χρόνου, σημειώσατε Χ.

Β. Το άτομο άφηνε μήνυμα στον τηλεφωνητή το οποίο όμως ήταν τόσο άχαρο, υπερβολικά σύντομο ή υπερβολικά μακρύ (που εντέλει κοβόταν), αγχωμένο και το κλασσικό…δίχως να αφήσει όνομα του που αναγκαστικά συνοδευόταν από δεύτερο, συμπληρωματικό μήνυμα, με το αποτέλεσμα, καταστροφικό για το φλερτ.

Με την απουσία τηλεφωνητή στη σημερινή εποχή (παίζει να μην έχω ακούσει ποτέ τα μηνύματα του τηλεφωνητή στο κινητό που πρέπει να είναι 2 ανά έτος) οι άνθρωποι φανερώνουν την απελπισία τους κάνοντας αρκετές κλήσεις στο κινητό (μία κλήση είναι αρκετή καθώς καταγράφεται και αναγράφεται στην οθόνη. Αν ο άλλος δεν την απαντήσει, είναι επειδή δεν το θέλει εκείνος-η και όχι ο πάροχος του) ή αφήνοντας απεγνωσμένα sms (μεγάλο DON’T, επί τη ευκαιρία).

Τα ερωτικά γράμματα

Τα ταχυδρομεία κάποτε έκαναν χρυσές δουλειές και όλες συγχωρήσαμε στον Gerard Butler το σωσιβιάκι που κάλυψε το multi-pack κοιλιακών του Λεωνίδα, όταν είχε προγραμματίσει την αποστολή ερωτικών γραμμάτων στη Hillary Swang στην ταινία «P.S. I Love You».

Σκηνή από την ταινία P.S. I Love You

Σε μια εποχή που υπάρχουν e-mails, sms, chat, μην περιμένεις να στείλεις ή να λάβεις ερωτικό γράμμα. Εκτός αν ανήκει σε κάποια «περίεργη» ομάδα/λέσχη (ένας πρώην μου ανήκε σε μια ομάδα οπαδών-μελετητών του Λόρδου Βύρωνα και παρόλο που ο Λόρδος έστελνε πολλές επιστολές στις ερωμένες του, εγώ πάλι δεν έλαβα ούτε στιχάκι από ημερολόγιο).

Μπορεί η επικοινωνία να έγινε πιο άμεση με αυτόν τον τρόπο, αλλά δεν είναι λίγο περίεργο που δεν έχουμε ιδέα τι γραφικό χαρακτήρα έχει το άτομο που μας ενδιαφέρει;

Δεν ξέρω αν νοσταλγείς κάποια από τις προαναφερόμενες ρετρό τρόπους φλερτ (ακόμα κι αν δεν πρόλαβες κάποια) αλλά όπως λένε και οι φίλοι μου οι Άγγλοι «You have to go with the flow» (Πρέπει να πας με το ρεύμα) αν θέλεις να επιβιώσεις ερωτικά στη σημερινή εποχή!

Keywords
Τυχαία Θέματα