#Chipgate: Τα iPhone 6s Έρχονται Με “Καλούς” Και “Κακούς” Επεξεργαστες

Τα νέα iPhone 6s και iPhone 6s Plus έχουν ήδη κυκλοφορήσει στην χώρα μας και όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεν άργησαν να εμφανιστούν τα πρώτα κατασκευαστικά «ελαττώματα» των συσκευών. Υπό άλλες συνθήκες τα φετινά προβλήματα των iPhone θα περνούσαν απαρατήρητα ωστόσο το όνομα της εταιρίας και η κοστολόγηση των προϊόντων της είναι αρκετά για κάποιους

να θέλουν το iPhone αψεγάδιαστο.

Αρχικά είχε εμφανιστεί σε κάποια μοντέλα το πρόβλημα της υπερθέρμανσης χωρίς λόγο που είχε ως συνέπεια να χρειάζονται επανεκκίνηση ώστε να λειτουργήσουν πάλι σωστά και τώρα αποκαλύφθηκε ότι η αποδοτικότητα των επεξεργαστών και η αυτονομία της συσκευής αλλάζει από μοντέλο σε μοντέλο ανάλογα με τον κατασκευαστή του chipset που ενσωματώνει.

Τα νέα τηλέφωνα της αμερικάνικης εταιρίας έρχονται με το chipset Apple A9, το οποίο κατασκευάζεται είτε από την Samsung, είτε από την TSMC. Τα κομμάτια της Samsung είναι στα 14nm, ενώ της TSMC είναι στα 16nm. Τα πρώτα έχουν μέγεθος 96 τετραγωνικά εκατοστά, ενώ τα δεύτερα 104.5 τ.εκ.

Και έτσι το πρόβλημα που ονόμασαν chipgate αρχίζει. Στο GeekBench, το chip της Samsung είναι 33% λιγότερο αποδοτικό, ενώ ταυτόχρονα το chip της TSMC φαίνεται να είναι λιγότερο ενεργοβόρο. Σε μια άλλη δοκιμή ενός YouTuber, πραγματοποιήθηκε λήψη Time Lapse βίντεο διάρκειας 30 λεπτών και το αποτέλεσμα ήταν το iPhone 6s με το chipset της Samsung να μείνει με υπόλοιπο μπαταρίας 84%, ενώ το δεύτερο με TSMC chipset είχε εμφανώς μεγαλύτερο απόθεμα στο 89%.

Τέλος έτρεξαν test στο GeekBench, το οποίο ανέδειξε το TSMC chip με μεγαλύτερο σκορ, έπειτα έτρεξαν στο GFXBench, το οποίο δεν αντιλήφθηκε κάποια διαφορά ανάμεσα στις συσκευές και κλείνοντας την δοκιμή το iPhone 6s με Samsung chip έχει μπαταρία 55%, ενώ με το TSMC chip βρισκόταν στο 62%.

Αν θέλετε από περιέργεια να δείτε ποίον από τους δύο επεξεργαστές ενσωματώνει το δικό σας iPhone κατεβάστε το Lirum από το App Store, ωστόσο με το νέο iPhone στα χέρια σας τέτοια ψεγάδια θα σας περάσουν απαρατήρητα.


Συντάκτης: Σταμάτης Ρήγας

Keywords
Τυχαία Θέματα