Luftrausers

"Φέυγω μάνα και πάω… στα αεροπλάνα!"

Η Ολλανδική εταιρεία ανάπτυξης Vlambeer ιδρύθηκε το 2010 από τον Rami Ismail και τον Jan Willem Nijman μόλις τελείωσαν την σχολή Utrecht School of the Arts. Πρώτο τους project ήταν το Super Crate Box το 2010, που εντυπωσίασε πολύ στο Indie Games

Festival της διεθνούς φήμης Game Developers Conference στην Αμερική. , Το 2011 η Vlambeer προσεγγίστηκε από τον publisher Devolver Digital για να αναπτύξει ένα παιχνίδι της σειράς Serious Sam κι έτσι το 2011 ακολούθησε το RPG Serious Sam: The Random Encounter.

Το team των Ολλανδών έχει αναπτύξει μέχρι σήμερα διάφορα games, με τα πιο γνωστά να είναι το Serious Sam που προαναφέραμε και το Luftrausers που θα εξετάσουμε σήμερα. Πρόκειται για ένα Arcade Shoot 'Em Up με πολύ απλά γραφικά που απευθύνεται σε old school gamers. Νοσταλγείτε τις εποχές που λιώνατε το Wings of Fury για παράδειγμα και θέλετε κάτι αντίστοιχο που θα σας πωρώσει; Τότε συνεχίστε να διαβάζετε το παρόν review.

Παίξαμε το Luftrausers σε PS3, καθώς το παιχνίδι διατίθεται για αγορά σε PSN αλλά και στα PC μέσω Steam. Πως προήλθε η έμπνευση του παιχνιδιού; Ο Jan Willem Nijman ξεκίνησε το Luftrausers καθώς ήταν στο αεροπλάνο και εμπνεύστηκε από το όμορφο θέαμα που έβλεπε καθώς ταξίδευε.

Προσθέτουμε ένα "s" στο τέλος...
Το Luftrausers είναι η εξέλιξη του δωρεάν flash game της Vlambeer. Αρχικά το Luftrausers είχε ανακοινωθεί για το δεύτερο εξάμηνο του 2013 για PS3 και PS Vita λόγω της καλής σχέσης που υπήρχε με την Sony. Η κυκλοφορία του όμως καθυστέρησε διότι η εταιρεία ανάπτυξης Rubiq Lab λάνσαρε ένα παρόμοιο παιχνίδι, το SkyFar, τον Απρίλιο του 2013. Έτσι η Vlambeer επικοινώνησε με την Apple και τη Google ώστε να επέμβει για να μην δημιουργηθεί κλώνος του project της. Το Luftrausers κλάπηκε κατά την διάρκεια της έκθεσης E3 2013 και αυτό καθυστέρησε την κυκλοφορία του.

http://www.youtube.com/watch?v=7yqrX-CipDo

Καλώς ήρθατε στην κόλαση
Το Luftrausers δεν έχει ιδιαίτερο σενάριο ή πλοκή. Απλά βρίσκεστε σε κάποιο πόλεμο μεσοπέλαγα ως πιλότος ενός μαχητικού αεροσκάφους και προσπαθείτε να επιβιώσετε καταστρέφοντας εχθρικά πλοία και αεροπλάνα. Έχουμε να κάνουμε με ένα Retro 2D Shooter, το περιβάλλον του οποίου είναι αρκετά μονότονο αρχικά. Ο χειρισμός είναι εύκολος, απλά καταντά λιγάκι εκνευριστικός και το soundtrack περιλαμβάνει κλασικά ακούσματα για τέτοιου είδους games.

Τα πρώτα λεπτά κάθε αποστολής σας βρίσκουν σε ένα φόντο με ήρεμες θάλασσες και ανοικτό ουρανό, αλλά γρήγορα ή δράση κλιμακώνεται σε κόλαση από σφαίρες και λέιζερ εχθρικών αεροπλάνων και πολεμικών πλοίων. Στο συγκεκριμένο παιχνίδι είναι αρκετά εύκολο τόσο να σημειώσετε high score αν είστε τυχερός όσο και το να χάσετε αρκετές φόρες.

Στόχος του παιχνιδιού είναι να μείνετε ζωντανοί όσο περισσότερη ώρα γίνεται και να καταστρέψετε σαν μανιακοί τους εχθρούς σας. Το να είστε πιλότος στο Luftrausers αποτελεί εύκολη υπόθεση. Χρησιμοποιείτε το analog stick για τον έλεγχο του αεροπλάνου, αλλάζοντας στροφή αριστερά ή δεξιά. Αφήνοντας τους μοχλούς προκαλείτε στο αεροπλάνο σας πτώση, η οποία αποτελεί λειτουργία χρήσιμη σε αρκετές περιπτώσεις ενώ χρειάζεται ένα μόλις κουμπί για να εκτοξεύσετε πυρά.

Το καλύτερο όμως είναι πως το αεροπλάνο σας επιδιορθώνεται από μόνο του. Όσα πυρά κι αν δεχθείτε, αρκούν μερικά δευτερόλεπτα εκτός στόχου και το πετούμενό σας γίνεται...σαν καινούργιο! Το gameplay είναι τόσο απλό που το tutorial είναι σχεδόν περιττό, αλλά μην υποθέσετε ότι είστε και πιλότος του Top Gun γιατί μετά από μερικές πτήσεις θα πέσετε απ' τα σύννεφα καθώς θα βλέπετε το παιχνίδι να δυσκολεύει.

Ιπτάμενος βετεράνος
Όσο προχωράτε στο Luftrausers ο εθισμός ανεβαίνει καθώς ενδέχεται να κολλήσετε αρκετά μαζί του. Το ενδιαφέρον αυξάνεται αφού μπορείτε να ξεκλειδώσετε νέα τμήματα για το αεροπλάνο σας όπως νέα όπλα, όργανα, μέχρι και ουρές. Καθένα από αυτά τα μέρη μπορεί να αλλάξει δραστικά τον τρόπο που το αεροπλάνο πετάει, ρίχνει πυρά και αμύνεται.

Ο πλούτος των πιθανών συνδυασμών σημαίνει ότι υπάρχουν πολλά διαφορετικά στυλ παιχνιδιού στα χέρια σας. Για παράδειγμα μπορείτε να επιλέξετε μια μηχανή που να βυθίζεται στο νερό χωρίς να λαμβάνει ζημιά ή ένα αεροπλάνο που ωθείται από πυροβολισμούς που αφήνετε πίσω σας. Αυτά τα μέρη ξεκλειδώνονται συμπληρώνοντας τις αποστολές και πετυχαίνοντας στόχους που σας ανατίθενται.

Κάθε επίπεδο έχει διαφορετικές προκλήσεις που πρέπει να συμπληρωθούν με καθορισμένη σειρά. Αν θέλετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις προκλήσεις θα πρέπει να ξεκλειδώσετε επιπλέον εξοπλισμό. Για παράδειγμα εάν πρέπει να βυθίσετε οκτώ πλοία σε ένα combo για να ανταποκριθείτε στην πρόκληση χρειάζεται να εξοπλίσετε το αεροπλάνο σας με τα κατάλληλα εξαρτήματα. Οι δημιουργοί έχουν φροντίσει να μην βαρεθείτε εύκολα, καθώς εφόσον περνάτε αποστολές μπορείτε να αλλάξετε και το τοπίο στο οποίο διαδραματίζεται η μάχη αλλά και τo soundtrack.

Μεγάλο αρνητικό του παιχνιδιού είναι το περιορισμένο οπτικό του πεδίου. Συχνά θα καταλήξετε να προσκρούετε πάνω σε σφαίρες που ήρθαν από το πουθενά. Δεν υπάρχει δυνατότητα για zoom out κι αυτό είναι ότι χειρότερο καθώς όσα καλά αντανακλαστικά κι αν έχετε θα την πατήσετε από εκεί που δεν το περιμένατε.

Η κιτρινίλα στο απόγειό της
Οπτικά το Luftrausers δεν έχει να προσφέρει πολλά. Τα 2D γραφικά του είναι εντελώς απλά και περιορίζονται σε ένα κίτρινο φόντο, εντελώς λιτό σχεδιασμό στα αεροπλάνα και τα πλοία και κάποια συμπαθητικά οπτικά εφέ.

Το soundtrack έχει trance ακούσματα και δεν θυμίζει ιδιαίτερα τα παλιά Shoot 'Em Up, δείγμα της...επιρροής των Ολλανδών από τα ακούσματα με τα οποία μεγάλωσαν. Απ' την άλλη, τα ηχητικά εφέ μένουν πιστά στο κλίμα των 80's και φέρνουν στο νου κάτι από Atari 2600.

Αποστολή εξετελέσθη...όβερ
Tο Luftrausers είναι ένα πολύ καλά φτιαγμένο Arcade Shoot 'Em Up τουλάχιστον για τον σκοπό που εξυπηρετεί. Τα mechanics του αποδεικνύονται προσεγμένα και ιδιαίτερα κι όλα αυτά κάτω από το πέπλο των απλών γραφικών του. Κάθε γύρος κόβει την ανάσα και κάθε καταστροφή του αεροπλάνου μια απογοήτευση αν σκεφτεί κάνεις ότι θα πρέπει να επαναλάβει όλο το level. Αυτό όμως είναι στην τελική που θα σας πεισμώσει να συνεχίσετε και που το κάνει τόσο ενδιαφέρον.

Η συνολική διάρκειά του υπολογίζεται σε minimum πέντε ώρες αν και στο πρώτο playthrough θα δυσκολευτείτε αρκετά. Αν θέλετε να ξεκλειδώσετε τα πάντα όμως (πράγμα δύσκολο δεδομένου του απλού gameplay του) τότε θα χρειαστείτε τουλάχιστον το τριπλάσιο διάστημα. Γεγονός είναι πάντως ότι με τις εκπτώσεις του Steam, το κόστος των 5 ευρώ από την αρχική τιμή των 10 το κατατάσσει σε μια αξιόλογη ευκαιρία. Πριν από την αγορά σας, δοκιμάστε πρώτα την δωρεάν έκδοση που έχουμε στα downloads του GameWorld.

Θετικά:
- Εύκολος χειρισμός
- Η εξέλιξη του αεροσκάφους
- Απίστευτα διασκεδαστικό μέσω των προσκλήσεων που προσφέρει

Αρνητικά:
- Περιορισμένο οπτικό πεδίο
- Τεχνικά παραείναι λιτό
- Δεν υπάρχει κάποιο ουσιώδες story mode
- Η εξουδετέρωση των αεροσκαφών και πλοίων γίνεται αρκετές φορές πολύ δύσκολη

Βαθμολογία
Γραφικά: 6
Ήχος: 6
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 6.8

Προσφέρει old school διασκέδαση συνεπώς αν είστε λάτρης αυτού του είδους δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σας.

Βασίλης Πουρδαλάς

Keywords
old school, ps vita, εταιρεία, school, project, super, box, games, festival, game, rpg, random, team, shoot, wings, fury, ps3, psn, steam, flash, vita, sony, apple, google, κλώνος, http, youtube, retro, δραση, συγκεκριμένο, stick, top, gun, νέα, σημαίνει, στυλ, atari, εκπτωσεις, downloads, www.google.gr, www.youtube.com, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, ps vita, δωρεαν, ηχος, πτησεις, ωρα, apple, flash, games, game, psn, ps3, rpg, sony, vita, youtube, αγορα, αεροπλανο, αμερικη, απιστευτα, απλα, γεγονος, γινεται, γυρος, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δειγμα, εφε, εθισμος, ευκαιρια, ευκολο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, εμπνευση, εξελιξη, εποχες, εταιρεία, ζημια, υποθεση, ηχητικα, θυμιζει, κλιμα, λειζερ, λειτουργια, λειπει, λιτο, μπορειτε, νερο, παντα, οκτω, οπτικα, περιβαλλον, πιλοτος, πλοια, σεναριο, συγκεκριμένο, σειρα, στυλ, τιμη, φοντο, ωρες, atari, super, box, downloads, festival, fury, gun, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, project, κλώνος, old school, οργανα, παιχνιδι, retro, random, school, shoot, σημαίνει, steam, team, τυχερος, top, θαλασσες, wings, ξεκινησε, χερια, stick
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld