SteamWorld Dig
Πόσο βαθιά είστε διατεθειμένοι να σκάψετε για την αλήθεια;
Η Σουηδία πάντοτε είχε και έχει ανοιχτόμυαλους κατοίκους με λαμπρά οράματα, σε οποιονδήποτε τομέα. Ακόμα και στα video games έχουν πρωτοπορήσει μέσω διαφόρων developers. Τίτλοι όπως το Minecraft της Mojang και τα Penumbra/Amnesia της Frictional Games θα παραμείνουν αξέχαστα.
Η Image
Το SteamWorld Dig είναι ένα 2D Platform, το οποίο παρά το όνομα που μοιράζεται με το SteamWorld Tower Defense, δεν έχει πολλές άλλες ομοιότητες. Μπορεί να διαδραματίζονται και τα δύο σε έναν κόσμο ονόματι SteamWorld που κατοικείται από…ρομπότ (!), κατά τ’ άλλα όμως είναι εντελώς ξεχωριστά.
Στο SteamWorld Dig την περισσότερη ώρα θα την περάσετε υπογείως σκάβοντας όλο και πιο βαθιά και μαζεύοντας πολύτιμα μεταλλεύματα στο δρόμο σας. Στο μυαλό θα σας έρχονται τίτλοι όπως το επίσης σουηδικό Minecraft που προαναφέραμε, κυρίως επειδή και στα δύο σκάβετε και ψάχνετε για ασήμι, διαμάντι κτλ. Στο Minecraft όμως, σκάβετε για να χτίσετε και να δημιουργήσετε, ενώ στο SteamWorld Dig σκάβετε και γκρεμίζετε με μοναδικό σκοπό να φτάσετε στα έγκατα του κόσμου.
“Σκάψε σκάψε δεν θα το βρεις”
Στα τέλη του 19ου αιώνα οι άνθρωποι αποτελούν είδος υπό εξαφάνιση και ζουν υπογείως σε άθλιες, πρωτόγονες συνθήκες. Στην επιφάνεια από την άλλη, κυριαρχούν τα ρομπότ. Στο SteamWorld Dig θα πάρετε τον ρόλο του Rusty, ενός ρομπότ που φτάνει σε μία πόλη ονόματι Tumbleton για να κληρονομήσει το ορυχείο του θείου του ονόματι Joe. Σύντομα όμως θα ανακαλύψει πως υπάρχουν μυστικά κρυμμένα πολύ βαθιά, στα οποία εμπλέκεται χωρίς να το γνωρίζει.
Παρ’ ότι το υπόβαθρο φαίνεται αρκετά ενδιαφέρον και βαθύ, κατά την διάρκεια του SteamWorld Dig δεν θα υπάρξει ιδιαίτερη εξέλιξη. Δίνεται την εντύπωση πως οι developers σκέφτηκαν μία φοβερή ιστορία και μετά την υλοποίησαν βιαστικά. Χρειάστηκε να ξαναπαίξω ολόκληρο το παιχνίδι για να καταλάβω απόλυτα τo σενάριο, οπότε αντιλαμβάνεστε τον δευτερεύοντα ρόλο του! Δεν σας κρατάει σε εγρήγορση, απλά υπάρχει για να αιτιολογήσει τις πράξεις σας. Με λίγα λόγια, το SteamWorld Dig θα μπορούσε να χαρακτηριστεί για το δυνατό σενάριό του, αλλά ο τρόπος παρουσίασής του το αδικεί σημαντικά.
Clint Eastwood 2.0
Το αρχικό cutscene του SteamWorld Dig μας δείχνει τον Rusty που διανύει την έρημο και φτάνει στο Tumbleton βλέποντας μία πινακίδα που λέει ότι ο πληθυσμός της πόλης είναι μόλις “3 ρομπότ”. Σε αυτό το σημείο να τονιστεί πως τόσο ο χαρακτήρας μας όσο και το περιβάλλον παραπέμπουν έντονα σε spaghetti western ταινίες, αφού ο Rusty με το καουμπόικο καπέλο και τα μισόκλειστα μάτια ταιριάζει με το πως θα ήταν ο…Clint Eastwood σε cyborg έκδοση! Το ίδιο το Tumbleton αποτελεί μία τυπική δυτική αμερικάνικη “πόλη” του 19ου αιώνα (αν μπορείς να την ονομάσεις έτσι, καθώς αποτελείται από τρία κτίρια). Το όλο feeling ενισχύεται από τους τριγύρω κάκτους αλλά και την western μουσική που σας βάζει κατευθείαν στο κλίμα.
Πίσω στο θέμα μας όμως. Καθώς ο Rusty περπατάει προς το Tumbleton, το έδαφος κυριολεκτικά χάνεται κάτω από τα πόδια του και πέφτει σε ένα μέρος υπόγεια το οποίο φαίνεται να είναι το ορυχείο του θείου του. Ένα θηλυκό ρομπότ ονόματι Dorothy σας πλησιάζει και αφού μαθαίνει πως είστε ο ανιψιός του Joe, σας εξηγεί πως ο θείος σας έχει εξαφανιστεί, ενώ η ίδια πήρε την θέση του για να παρέχει μετάλλευμα στην πόλη από πάνω. Πάνω που φτάσατε όμως, η Dorothy κάτι ανακάλυψε καθώς έσκαβε. Κάπου εδώ ξεκινάει και η περιπέτειά σας!
Δεν μας τα λέει καλά ο Rusty...
Παρ’ ότι το SteamWorld Dig είναι ένα 2D Platform, έχει ενσωματώσει και στοιχεία Action-Adventure. Να σημειωθεί πως το ορυχείο είναι randomly generated, που σημαίνει ότι κάθε φορά που θα εισέρχεστε θα έχει εντελώς διαφορετική δομή. Τον περισσότερο χρόνο σας θα τον ξοδέψετε υπογείως, όπου διαρκώς θα σκάβετε με την αξίνα σας για να βρείτε είτε μετάλλευμα (το οποίο μπορείτε να πουλήσετε στην Dorothy για να πάρετε λεφτά και να κάνετε level up), είτε για να μπείτε σε πολλές σπηλιές στις οποίες πρέπει να βρείτε διάφορα power ups που μπορεί να πάρει ο χαρακτήρας σας. Για παράδειγμα, το πρώτο power up είναι τα steam boots, που σας επιτρέπουν να κάνετε sprint. Μαζεύοντας λεφτά μπορείτε να ανεβείτε στην πόλη και να πάτε στον Hank ή αλλιώς “Mr Crank” όπως σας ζητάει να τον φωνάζετε. Ουσιαστικά αυτό είναι το shop του SteamWorld Dig, στο οποίο αγοράζετε upgrades όπως καλύτερη αξίνα για να σκάβετε πιο γρήγορα ή αύξηση των hitpoints σας.
Εκτός από τα hitpoints, έχετε και άλλες δύο μπάρες στο HUD σας. Η μία είναι το φως που έχετε στη διάθεσή σας. Όταν κατεβαίνετε στο ορυχείο που χρειάζεστε φως, η μπάρα σταδιακά μειώνεται, μαζί με την μέγιστη απόσταση στην οποία μπορείτε να δείτε. Έτσι, όταν σας τελειώσει, όλα γίνονται πολύ σκοτεινά και ίσα που βλέπετε την μύτη σας. Αυτό είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο σε σημεία που το ορυχείο μπορεί να έχει κάποιο μεγάλο κενό όπου ενδέχεται να πέσετε.
Η άλλη μπάρα είναι το νερό που έχετε στην διάθεσή σας, κάτι το οποίο είναι λογικό άμα σκεφτείτε ότι το σκηνικό παραπέμπει γενικά σε Steampunk και βρισκόμαστε στα τέλη του 19ου αιώνα, όπου είχαν πάρει τα πάνω τους οι εφευρέσεις που λειτουργούσαν με ατμό, κάτι το οποίο το βλέπουμε και σε τίτλους όπως το Bioshock Infinite που διαδραματίζεται στην ίδια εποχή. Το νερό έχει πολλές χρήσεις. Μία από τις οποίες είναι ότι το χρειάζεστε για να λειτουργήσετε το τρυπάνι που είναι πιο δυνατό από την αξίνα και σας επιτρέπει να σκάβετε πιο γρήγορα αλλά και πιο σκληρά πετρώματα. Ορισμένες φορές μπορεί να βρείτε νερό και μέσα στο ορυχείο.
Αφανίστε…τους humans!
Το SteamWorld Dig έχει αρκετούς εχθρούς οι οποίοι γίνονται ολοένα και πιο δύσκολοι όσο σκάβετε ποιο βαθιά στο ορυχείο του θείου σας. Οι πρώτοι εχθροί που θα αντιμετωπίσετε έχουν πολύ μικρό βαθμό δυσκολίας και μοιάζουν με…τεράστια μεταλλικά σκουλήκια, ενώ στην συνέχεια θα αρχίσετε να έρχεστε αντιμέτωποι με ανθρώπους (!) που σας πετούν δυναμίτες ή ακόμα και μπουκάλια! Όταν σκοτώνετε εχθρούς αφήνουν loot τα οποία είναι ζωή, νερό ή φως, κάτι που είναι αρκετά καλοδεχούμενο για να μην χρειάζεται να ανεβοκατεβαίνετε μεταξύ πόλης και ορυχείου κάθε τρεις και λίγο. Το οξύμωρο βέβαια είναι ότι σε όλα τα υπόλοιπα games έχουμε συνηθίσει να σκοτώνουμε ρομπότ με ανθρώπους. Εδώ συμβαίνει το ανάποδο!
Όσον αφορά στο inventory, στην αρχή αποτελείται από μόλις τρία slots για να μαζεύετε μεταλλεύματα και να τα πουλάτε στην Dorothy. Καθώς προχωράτε θα μπορέσετε να το κάνετε upgrade για να μπορείτε να κρατάτε περισσότερα μέσω του Mr Crank. Αν τύχει να πεθάνετε θα χάσετε ότι μετάλλευμα έχετε μαζέψει και θα δώσετε τα μισά σας λεφτά για να σας επισκευάσουν. Παρ’όλα αυτά μην αγχώνεστε, γιατί μπορείτε να μαζέψετε τα πετρώματα από το σημείο που πεθάνατε. Πολύ χρήσιμα είναι και τα σπάνια orbs, ένα άλλο είδος πληρωμής για να πάρετε τα πιο χρήσιμα upgrades.
Για να πω την αλήθεια, το gameplay του SteamWorld Dig δεν με εντυπωσίασε. Κύριο πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχει καθαρό objective σχεδόν ποτέ, απλά ψάχνετε την επόμενη σπηλιά για να πάρετε το επόμενο upgrade και να συνεχίσετε να σκάβετε. Το σκάψιμο καταντάει πολύ βαρετό και αργό. Μεγάλη απογοήτευση ήταν και το μοναδικό boss fight στο τέλος του παιχνιδιού, το οποίο προσωπικά το κατάφερα με την πρώτη φορά. Επίσης, τα 8,99 ευρώ που χρεώνει το Steam φαίνονται πολλά, καθώς το SteamWorld Dig πέρα από το επαναλαμβανόμενο και λιτό gameplay του θα σας κρατήσει συντροφιά από μόλις 3 μέχρι 5 ώρες το πολύ.
Η αντοχή επίσης δεν είναι από τα πιο δυνατά του σημεία. Πέρα από το πρώτο playthrough, οι μόνοι λόγοι για να το ξαναπαίξει κάποιος είναι για να καταλάβει το story και να πάρει τα Steam achievements. Με λίγα λόγια, το SteamWorld Dig πιστεύω ότι δεν μπορεί να παιχτεί πάνω από δύο φορές.
Για να λέμε και του στραβού το δίκιο όμως, το παιχνίδι έχει και κάποιες λαμπρές στιγμές. Τα συχνά upgrades και power-ups που αποκτά ο Rusty σας κρατούν σε εγρήγορση και ανυπομονείτε να βρείτε ή να αγοράσετε τα επόμενα. Είναι και ένας από τους μόνους λόγους που σας ωθεί να προχωρήσετε. Οι σπηλιές προσφέρουν ένα ικανοποιητικό επίπεδο πρόκλησης, χωρίς όμως να σας αναγκάζουν να εγκαταλείψετε την προσπάθεια. Τέλος, τα controls είναι αρκετά απλά και φιλικά προς τον χρήστη.
Clint Eastwood 3.0
Τα πλάνα του SteamWorld Dig είναι αρκετά ευχάριστα και φωτεινά στην επιφάνεια, κάτι το οποίο όμως αντιστρέφεται εντελώς στο ορυχείο του Joe. To φως είναι πάντα λιγοστό και η ατμόσφαιρα μουντή. Τα γραφικά στην έκδοση για PC που παίξαμε δυστυχώς απογοητεύουν καθώς είναι ουσιαστικά τα ίδια με την έκδοση του 3DS, με κάποιες απειροελάχιστες αλλαγές. Τα animations είναι πολύ φτωχά, κάτι το οποίο ισχύει και για τα backgrounds που είναι πολύ επαναλαμβανόμενα και καταντούν βαρετά. Αυτά είναι αναμενόμενα από έναν indie τίτλο, αλλά η Image & Form θα μπορούσε τουλάχιστον να εργαστεί εντατικά ώστε να δημιουργήσει μια διαφορετική μηχανή γραφικών στα PC και να μην αρκεστεί σε ένα τυπικό port από το 3DS.
Εκεί όμως που λάμπει το SteamWorld Dig είναι στον ακουστικό τομέα. Πραγματικά το soundtrack σας βάζει στο κλίμα και σας προετοιμάζει για το τι θα περάσετε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού. Κατά κόρον τα μουσικά κομμάτια παραπέμπουν σε καουμπόικες ταινίες της δεκαετίας του ‘60, κάτι που ταιριάζει απόλυτα με τον χαρακτήρα του Rusty και της Tumbleton. Προς το τέλος μόνο αρχίζουν να εμφανίζονται κάποιες ατμοσφαιρικές ηλεκτρονικές μελωδίες, οι οποίες όμως πάλι δένουν αρμονικά και δεν ξενίζουν.
Όσο για τα υπόλοιπο ηχητικό κομμάτι του SteamWorld Dig, είναι αποδεκτό χωρίς όμως να προσφέρει κάτι πρωτοποριακό. Το μόνο που χτυπάει άσχημα είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει voice acting. Αντ’ αυτού o Rusty και οι φίλοι του απλά μουρμουράνε και ο μόνος τρόπος να καταλάβετε τι λένε είναι να διαβάσετε τους υπότιτλους. Πιστεύω πως θα είχε πολύ καλύτερο αποτέλεσμα και θα ταίριαζε περισσότερο το να μπουμ αληθινές φωνές παραμορφωμένες ώστε να ακούγονται σαν ρομπότ.
Ευχάριστο, αλλά όχι αρκετό
Το SteamWorld Dig δεν μπορεί να ευχαριστήσει απόλυτα έναν fan των Platform, όπως ο υπογράφων. Τα κύρια προβλήματά του είναι το ανιαρό gameplay και το ρηχό σενάριο. Προσθέστε σε αυτά την μικρή -σχετικά- διάρκεια και τα γραφικά που είναι απλά μέτρια, και είναι εύκολο να δείτε γιατί δύσκολα θα ανταπεξέλθει στις προσδοκίες σας.
Από την άλλη, η αίσθηση που αφήνει είναι αρκετά ευχάριστη. Το όλο spaghetti western theme είναι αρκετά πρωτότυπο και τα controls εύκολα. Το soundtrack είναι πετυχημένο και τα κομμάτια δένουν αρμονικά μεταξύ τους. Τέλος, τα upgrades σας αφήνουν μία αίσθηση ευχαρίστησης επειδή είναι τόσο συχνά.
Το SteamWorld Dig είχε την δυνατότητα να παρουσιαστεί ως ένα καλό indie Platform. Ίσως το μεγαλύτερο λάθος της Image & Form είναι ότι οι game designers της πήραν μια ιστορία που είχε τα απαραίτητα συστατικά για να γίνει επιτυχημένη αλλά δεν την προχώρησαν. Αν το αγοράσετε πάντως, πιθανόν θα το τερματίσετε για τις 3-5 ώρες που διαρκεί και θα σας κρατήσει ευχάριστη συντροφιά.
Θετικά:
- Αρκετά καλό και προσεγμένο soundtrack
- Ευχάριστα και πολυποίκιλα upgrades
- Έξυπνο concept
Αρνητικά:
- Η ιστορία δεν παρουσιάζεται όπως θα έπρεπε
- Επαναλαμβανόμενο gameplay
- Μικρή διάρκεια σε σχέση με το κόστος του
- Μέτρια γραφικά
Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 8,5
Gameplay: 6
Αντοχή: 6
Γενικά: 6.9
Ευχάριστος τίτλος που αξίζει να υπάρχει στις συλλογές σας, αλλά υπάρχουν και καλύτερα indie platform games.
Θοδωρής Μητρόπουλος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Τεχνολογία
- Τα 15 πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη! (Video)
- Από την 505 Games το Adr1ft
- Intelligent Transport Systems από το Υπουργείο Μεταφορών
- Η ΧΕ στολή του Batman στο Arkham Origins DLC
- Οι Dell XPS 11, Inspiron 11 3000 και XPS 15 στην Ελλάδα
- 5χρονος ανακάλυψε κενό ασφαλείας στο Xbox One! (Video)
- SteamWorld Dig
- Αύξηση της χρήσης του eHealth στο Ε.Σ.Υ
- Γίνετε vigilante με τη συλλεκτική έκδοση του Watch Dogs
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις GameWorld
- Τελευταία Νέα GameWorld
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Τεχνολογία
- Από την 505 Games το Adr1ft
- Τα 15 πιο έξυπνα ζώα του πλανήτη! (Video)
- Intelligent Transport Systems από το Υπουργείο Μεταφορών
- Οι Dell XPS 11, Inspiron 11 3000 και XPS 15 στην Ελλάδα
- LG L40 και L90 L Series III: έφτασαν και στη χώρα μας
- 5χρονος ανακάλυψε κενό ασφαλείας στο Xbox One! (Video)
- Xbox One: Παρουσίαση της δύναμης του Cloud Computing! (Video)
- O Level Editor του Age of Wonders 3
- Αύξηση της χρήσης του eHealth στο Ε.Σ.Υ