10 λόγοι για να εμβολιάσετε το παιδί σας

Δυστυχώς πολλοί γονείς και στη χώρα μας είναι σκεπτικοί στα εμβόλια που πρέπει να γίνουν στα παιδιά, καθώς 1 στους 10 Έλληνες φοβάται πώς δεν είναι ασφαλή ενώ οι νέοι, κυρίως, γονείς δεν τα εμβολιάζουν επειδή πιστεύουν ότι δεν είναι αναγκαία ή ότι κάποια από αυτά θα τους δημιουργήσουν πρόβλημα υγείας!

Τα εμβόλια εδώ και είκοσι χρόνια είναι ασφαλή, χωρίς σχεδόν καμία παρενέργεια, ενώ είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός του 80% περίπου των ατόμων έναντι κάθε νόσου για να επιτευχθεί το κριτικό όριο προστασίας της αγέλης, αναφέρει ο κ. Κωνσταντόπουλος.

Ποια εμβόλια συνήθως αποφεύγονται;

Συγκεκριμένα

αποφεύγονται περισσότερο από τους γονείς, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας και της Παγκόσμιας Παιδιατρικής Εταιρείας (IPA), κ. Ανδρέα Κωνσταντόπουλο, Ομ. Καθηγητή Παιδιατρικής. εμβολια, όπως:

* MMR (ιλαράς-παρωτίτιδας- ερυθράς)

* HPV (για τα κονδυλώματα και τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας)

* Για τον ροταϊό (για τη γαστρεντερίτιδα)

* Το αντιγριπικό

10 λόγοι για να εμβολιάσετε το παιδί σας

1 Κάθε γονιός θέλει να κάνει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε το παιδί του να είναι υγιές και προστατευμένο από τις ασθένειες. Ο εμβολιασμός είναι ο καλύτερος δυνατός τρόπος για το πετύχει.

2 Είναι πάντα προτιμότερο να προλαμβάνουμε μια ασθένεια, αντί να τη θεραπεύουμε αφού συμβεί. Αυτό ακριβώς κάνουν τα εμβόλια.

3 Τα εμβόλια προστατεύουν τα παιδιά από σοβαρές ασθένειες και επιπλοκές των νοσημάτων, οι οποίες μπορεί να περιλαμβάνουν σπασμούς, εγκεφαλική βλάβη, ακόμα και θάνατο.

4 Αρκετές ασθένειες, όπως η μηνιγγίτιδα, η ιλαρά και ο κοκκύτης, που δυνητικά προλαμβάνονται με τα εμβόλια, παραμένουν απειλητικές για τα παιδιά. Συνεχίζουν να προσβάλλουν τα παιδιά στην Ελλάδα, οδηγώντας σε εισαγωγές στο νοσοκομείο και κάποιες φορές σε θάνατο.

5 Παρόλο που ο εμβολιασμός έχει οδηγήσει σε δραματική μείωση των λοιμώξεων στην Ελλάδα, κάποιες ασθένειες είναι ακόμα συχνές σε άλλες χώρες και μπορεί να έρθουν στην Ελλάδα από ταξιδιώτες. Αν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, κινδυνεύουν να κολλήσουν αυτές τις ασθένειες είτε από επαφή με κάποιο ταξιδιώτη, είτε όταν ταξιδεύσουν τα ίδια.

6 Εάν οι περισσότεροι γονείς αποφάσιζαν να μην εμβολιάσουν τα παιδιά τους, θα ξεσπούσαν επιδημίες από νοσήματα τα οποία είναι τώρα πολύ σπάνια.

7 Τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Όλα τα εμβόλια περνούν από αυστηρούς ελέγχους από επιστήμονες, ιατρούς και οργανισμούς υγείας πριν κυκλοφορήσουν, έτσι ώστε να διασφαλίσουν ότι είναι ασφαλή.

8 Οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής, το Υπουργείο Υγείας και η Ελληνική Παιδιατρική Εταιρία, υποστηρίζουν και συστήνουν θερμά τον εμβολιασμό όλων των παιδιών για την προστασία τους από σοβαρά νοσήματα.

9 Ο εμβολιασμός δεν προστατεύει μόνο το ίδιο το παιδί, αλλά και άλλα μέλη της οικογένειας, όπως τον παππού, την γιαγιά και άλλους οικογενειακούς φίλους.

10 Εάν τα παιδιά δεν έχουν εμβολιαστεί, μπορεί να μεταδώσουν ασθένειες σε άλλα παιδιά, όπως για παράδειγμα σε μωρά τα οποία είναι πολύ μικρά και δεν έχουν προλάβει να εμβολιαστούν, κάτι το οποίο μπορεί να τα θέσει σε πολύ σοβαρό κίνδυνο από τις ασθένειες αυτές.

Το μυστικό

Μάθετε περισσότερα για την εκστρατεία «ενημερώσου…είναι μεταδοτικό», μια σημαντική πρωτοβουλία της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, που έχει ως κύριο στόχο την παροχή έγκυρης πληροφόρησης για την επίτευξη υψηλής εμβολιαστικής κάλυψης στην Ελλάδα, απευθύνεται σε γονείς και παιδίατρους. Η εκστρατεία «ενημερώσου…είναι μεταδοτικό» περιλαμβάνει ενημερωτικά έντυπα ασθενειών, ειδικά έντυπα για γονείς και παιδιάτρους, έντυπο μαιευτηρίων για τις νέες μαμάδες, αλλά και μια εξειδικευμένη ιστοσελίδα που περιέχει όλες τις χρήσιμες και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με τις ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό και τα σχετικά εμβόλια. Η ιστοσελίδα http://vaccines.e-child.gr/ περιέχει πληροφορίες και επιστημονικά στοιχεία για τη λειτουργία και την ασφάλεια των εμβολίων, ερωτήσεις – απαντήσεις για τους γονείς, συστάσεις σχετικά με τους εμβολιασμούς, χρονοδιάγραμμα εμβολιασμών, συμβουλές προς παιδίατρους, αλλά και συμβουλές προς γονείς.

Keywords
Τυχαία Θέματα