20 μυστικά για να μεγαλώσετε ψυχικά ισορροπημένα παιδιά

Θέστε τις βάσεις από πολύ μικρή ηλικία για να δομήσουν μια ισορροπημένη και υγιή προσωπικότητα και να είναι ευτυχισμένα στο μέλλον.

Πολλές φορές ως γονείς κάνουμε λάθη στη διαπαιδαγώγησή τους εφαρμόζοντας σκληρές ποινές ή τιμωρίες με σκοπό να τα ασταλώσουμε ως προσωπικότητες ή απλώς επειδή έτσι μάθαμε από τους δικούς μας γονείς. Αυτά δε δηλώνουν τίποτα άλλο παρά τη δική μας αδυναμία να διαχειριστούμε τις καταστάσεις αλλά και την ανάγκη μας να ελέγχουμε τα

πάντα. Το παιδί όμως πολύ συχνά νιώθει υποτίμηση ή απόρριψη που έχουν συνέπειες στη μετέπειτα εξέλιξή του ως ενήλικα. Διαβάστε αυτές τις 20 συμβουλές που δίνει η ψυχολόγος Ειρήνη Ν. Γιαννόπαπα (Msc.in Special Education), θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε υγιή και ψυχικά ισορροπημένα παιδιά.

Αποφύγετε να το επικρίνετε, να το ταπεινώνετε ή να το κοροιδεύετε. Η κριτική πληγώνει τους ενήλικες, πόσω μάλλον ένα μικρό παιδί.Επιβραβεύετε κάθε φορά το παιδί που μαθαίνει κάτι σωστά αντί να το χαρακτηρίζετε μόνο «έξυπνο» ή «ταλαντούχο».Βοηθήστε το σε κάθε ευκαιρία να εκφράζει τα συναισθήματά του, και τα θετικά και τα αρνητικά.Ενθάρρυνετε την αυτενέργεια και την πρωτοβουλία. Μην επιβάλλετε τις δικές σας λύσεις, βοηθήστε το να βρει τις δικές του.Ενδυναμώστε το παιδί τονώντας την αυτοεκτίμησή του. Μην κρατάτε το παιδί καθηλωμένο δίπλα σας για να είναι πάντα μαζί σας, δώστε του τα «φτερά» να πετάξει.Αγκαλιάστε τα όνειρά του και συμμεριστείτε τη φαντασία του.Μην του λέτε ψέματα. Φροντίστε να είστε πάντα ειλικρινείς στην επικοινωνία μαζί του.Επικοινωνείτε μαζί του, ρωτάτε το για την καθημερινότητά του, αφουγκραστείτε το, παρέχετέ του ασφάλεια και αγάπη αλλά και γνώση και κατανόηση.Αγκαλιάζετέ το συχνά. Μην ξεχνάτε πως ένα χάδι κάθε μέρα του παρέχει την ασφάλεια που έχει ανάγκη, χτίζει τη σχέση σας και το ανακουφίζει από τις εντάσεις.Όταν του μιλάτε κοιτάζετέ το πάντα στα μάτια, έστω και αν χρειάζεται να σκύψετε για να το πετύχετε.Όταν έχετε άδικο, παραδεχτείτε το και ζητήστε του «συγνώμη».Μάθετέ του καλούς τρόπους. Η ευγένεια τονώσει την αυτοπεποίθησή του στις κοινωνικές επαφές.Να είστε παρών σε όλα τα σημαντικά γεγονότα του παιδιού σας (πρώτη μέρα στο σχολείο, αγώνες, παραστάσεις κλπ.)Φροντίστε να σέβεστε την ιδιωτική ζωή και τον προσωπικό του χώρο.Σεβαστείτε τις ανάγκες και τις επιιθυμίες του. Αν λέει όχι σε κάτι ακούστε το, μην το αγνοείτε.Αντιμετωπίστε το παιδί ως έναν μικρό ενήλικα με δικαιώματα και υποχρεώσεις. Βάλτε του όρια, αλλά μη χάνετε και τον αυτοέλεγχό σας για κανέναν λόγο.Αποφεύγετε να το συγκρίνετε με τα άλλα παιδιά ή με τα αδέλφια του. Κάθε παιδί είναι ξεχωριστή προσωπικότητα.Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει νέους φίλους και να έρχεται σε επαφή με διάφορες κοινωνικές ομάδες.Ανακαλύψτε μαζί του τα ταλέντα, τις προτιμήσεις ή τα χόμπι του. Μην το καθοδηγείτε σε κάτι που εσείς θα θέλατε να κάνετε.Καθώς το παιδί μεγαλώνει θα έχει όλο και περισσότερο τη δική του ζωή. Φροντίστε να έχετε κι εσείς τη δική σας.
Keywords
Τυχαία Θέματα