Είναι κρίση πανικού ή κάτι άλλο;

Οι κρίσεις πανικού θεραπεύονται αρκεί να αναζητήσετε έγκαιρα τη βοήθεια ενός ψυχολόγου. Η ψυχολόγος Ειρήνη Γιαννόπαπα εξηγεί ποια είναι τα συμπτώματα της κρίσης πανικού και τι πρέπει να κάνετε.

Σύμφωνα με έρευνες υπολογίζεται ότι το 4% του πληθυσμού παθαίνει κάποια στιγμή στη ζωή του κρίσεις πανικού. Το κύριο χαρακτηριστικό μιας κρίσης είναι ο έντονος φόβος και το άγχος που νιώθει το άτομο που τη βιώνει ξαφνικά, σε μια οποιαδήποτε στιγμή και συνοδεύεται από πολλά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα. Εάν συμβεί μία φορά κρίση πανικού το άτομο αρχίζει να βιώνει άγχος προσμονής για την επόμενη κρίση

και είναι σε διαρκή ανησυχία για το πότε και πώς θα ξανασυμβεί.

Ποια είναι τα συμπτώματα
Τα συμπτώματα είναι έντονα και επώδυνα, ώστε οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν για πρώτη φορά κρίση πανικού πιστεύουν ότι έχουν πάθει έμφραγμα, εγκεφαλικό ή νομίζουν ότι κάτι τους συμβαίνει και «τρελαίνονται». Πολλές φορές αναζητούν τη βοήθεια γιατρών για να διαπιστώσουν ότι τελικά πρόκειται για κρίση πανικού κι όχι για κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Τα πιο κοινά συμπτώματα μίας κρίσης πανικού είναι τα εξής:

Ψυχολογικά
* Φόβος για την υγεία και τη ζωή. Εμφανίζεται υποχόνδρια συμπεριφορά σε σχέση με την υγεία.
* Αδυναμία συγκέντρωσης.
* Φόβος απώλειας ελέγχου.
* Φόβος για κλειστούς χώρους, αίσθηση έλλειψης οξυγόνου.
* Αποφυγή από πολύβουα μέρη.

Σωματικά
* Αίσθηση δύσπνοιας ή αίσθηση πνιγμού.
*Ταχυκαρδία και αίσθημα παλμών.
*Τάση λιποθυμίας.
*Ζάλη, ίλιγγος και τρέμουλο.
*Αίσθημα αστάθειας και έλλειψης ισορροπίας.
*Αίσθημα βάρους στο στήθος.
* Μούδιασμα στο σώμα.
*Εξάψεις ή ρίγη και έντονη εφίδρωση – κυρίως στα άκρα.
* Ναυτία και στο στομάχι και έντονη τάση για εμετό.

Πού οφείλονται οι κρίσεις
Οι κρίσεις πανικού δεν οφείλονται σε έλλειψη θέλησης ή αδυναμίας ελέγχου του ατόμου αλλά τις περισσότερες φορές σε βαθύτερες ενδοψυχικές συγκρούσεις οι οποίες δημιουργούν ψυχολογική πίεση ή ανασφάλεια καθώς και θυμό για το γεγονός ότι παθαίνει κρίσεις πανικού.Oι επιστήμονες δεν μπορούν να εξηγήσουν με σαφήνεια γιατί ορισμένοι παθαίνουν κρίσεις πανικού κι άλλοι όχι. Παράγοντες πάντως που συμβάλλουν στην εμφάνισή τους μπορεί να είναι κάποια δυσάρεστα γεγονότα που αλλάζουν τον τρόπο ζωής του ατόμου, χρόνιο άγχος, οικονομικά προβλήματα ή υγείας, κατάθλιψη, προβλήματα σχέσεων, αδυναμία διαχείρισης προβλημάτων στην εργασία, ανεργία ή ο συνδυασμός κάποιων από αυτών. Επιπλέον, ο τρόπος με τον οποίο θα διαχειριστεί ή δεν θα διαχειριστεί αυτές τις καταστάσεις ένα άτομο, το να αποφεύγει καταστάσεις που το φοβίζουν, να αναμασά αρνητικές σκέψεις, η αυτοεικόνα που έχει καθώς και η εμπιστοσύνη στον εαυτό του, ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει καταστάσεις που του προκαλούν φόβο αλλά και η κληρονομικότητα είναι παράγοντες που μπορεί να οδηγήσουν σε μία κρίση πανικού.

Πώς αντιμετωπίζονται
Αναζητήστε τη βοήθεια ενός ψυχοθεραπευτή ο οποίος θα σας μάθει πώς να διαχειρίζεστε το άγχος σας, πώς να αντιμετωπίζετε τα καθημερινά σας προβλήματα, να οριοθετείτε τις καταστάσεις που σας φορτώνουν αρνητικά συναισθήματα και σας πιέζουν, πώς να αποδυνάμωσετε τις αρνητικές σας σκέψεις, πώς να ελέγχετε τα συμπτώματα, πώς να χαλαρώνετε και τι να κάνετε όταν πάθετε κρίση πανικού. Μην περιμένετε πώς οι κρίσεις πανικού είναι κάτι που μπορείτε να το περάσετε μόνοι σας ή να το διαχειριστείτε μόνοι σας. Χρειάζεστε οπωσδήποτε τη βοήθεια ενός ψυχολόγου για να αποσυμπιέσετε τα αρνητικά σας συναισθήματα και να μειώσετε το άγχος σας.

Το μυστικό

Αποφύγετε τα δυσάρεστα συμπτώματα του υπεραερισμού: Όταν σας πιάσει κρίση πανικού μία χάρτινη σακούλα μπορεί να σας βοηθήσει. Βάλτε τη μπροστά στο στόμα και τη μύτη και αναπνεύστε αργά για 5 λεπτά, ώστε να εισπνεύσετε αρκετό διοξείδιο του άνθρακα και να επανέλθει η αναπνοή σας στον κανονικό της ρυθμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα