Γιατί οι φίλοι μας κάνουν καλό;

Το να έχει ένας άνθρωπος καλούς φίλους ωφελεί σημαντικά τη σωματική υγεία του και τα οφέλη αρχίζουν να εμφανίζονται νωρίς στη ζωή, σύμφωνα με μια νέα, μεγάλη ανάλυση.

Αντιθέτως, η μοναξιά είναι εξίσου επιζήμια για την υγεία με την παχυσαρκία και την καθιστική ζωή.

Επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά κέντρα των ΗΠΑ ανέλυσαν στοιχεία από περισσότερους από 14.000 εθελοντές, ηλικίας 12 έως 85 ετών.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν την κοινωνική δικτύωσή τους με

βάση έναν δείκτη ο οποίος συμπεριλαμβάνει τον αριθμό και τη φύση των κοινωνικών δεσμών (δηλαδή αν είναι ρομαντικές σχέσεις, οικογενειακές, φιλικές, θρησκευτικές ή σχετίζονται με τη συμμετοχή σε κοινωνικές ομάδες).

Οπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences» (PNAS), ανακάλυψαν πως όσο χαμηλότερη βαθμολογία επιτύγχαναν οι εθελοντές στον δείκτη της κοινωνικής δικτύωσης τόσο πιθανότερο ήταν να έχουν υψηλά επίπεδα μιας ουσίας στο αίμα που λέγεται C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (CRP) και αποτελεί δείκτη της γενικής φλεγμονής στο σώμα (η φλεγμονή είναι γενεσιουργός αιτία πολλών δεινών, της καρδιοπάθειας συμπεριλαμβανομένης).

Ηταν επίσης πιθανότερο να έχουν υψηλότερη αρτηριακή πίεση, υψηλότερο Δείκτη Μάζας Σώματος (δηλαδή να είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι) και υψηλότερη περίμετρο μέσης.

Οι συσχετίσεις αυτές ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγιζαν άλλους παράγοντες που θα μπορούσαν να παίζουν ρόλο, όπως το μορφωτικό επίπεδο, το κάπνισμα, η κατάθλιψη κ.λπ.

Επιπλέον, ήταν ισχυρότερες σε ορισμένες ηλικιακές ομάδες απ’ ό,τι σε άλλες. Η κοινωνική απομόνωση στην εφηβεία, λ.χ., αύξανε τον κίνδυνο φλεγμονής σχεδόν όσο και η καθιστική ζωή. Αντίστοιχα, η μοναξιά στην τρίτη ηλικία αύξανε τον κίνδυνο υπέρτασης όσο και το να έπασχε ένας γέροντας από διαβήτη.

«Η συσχέτιση της μοναξιάς με βλάβες στην υγεία είναι καλά τεκμηριωμένη στους ηλικιωμένους, αλλά είναι η πρώτη φορά που αξιολογείται στην εφηβεία – την ηλικία που αρχίζουμε να καλλιεργούμε τις κοινωνικές σχέσεις» δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Καθλίν Μιούλαν Χάρις, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το να διδάσκουμε στους εφήβους πώς να χτίζουν γερές φιλικές σχέσεις νωρίς στη ζωή, είναι εξίσου σημαντικό για τη μελλοντική υγεία τους με το να τους διδάσκουμε να τρέφονται σωστά και να γυμνάζονται συστηματικά».
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

The post Γιατί οι φίλοι μας κάνουν καλό; appeared first on Όμορφα Μυστικά από την Βίκυ Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα