Λιγότεροι θάνατοι από στεφανιαία νόσο στην Ευρώπη

Σημαντική μείωση εμφανίζουν οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο και άλλες καρδιοπάθειες στην Ευρώπη, ωστόσο στην Ελλάδα τα ποσοστά θνησιμότητας παρουσιάζουν αυξητική τάση, ιδίως μεταξύ των νέων ατόμων και των γυναικών.

Στη Ελλάδα, με βάση στοιχεία του 2009, όπως αναφέρει η έρευνα, οι θάνατοι από στεφανιαία νόσο αποτελούν στους μεν άνδρες το 13% των συνολικών θανάτων, στις δε γυναίκες το 9%.

Σύμφωνα τη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό

έντυπο European Heart Journal, η διαχρονική μείωση των θανάτων από στεφανιαία νόσο στην Ευρώπη αποδίδεται κυρίως στα φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης του αίματος.

Η φαρμακευτική αγωγή έχει συντελέσει λοιπόν σήμερα στην υποχώρηση της καρδιακής θνησιμότητας στο μισό σε σχέση με τη δεκαετία του 1980, στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως και στην Ελλάδα.

Η χώρα μας εντάσσεται σε μια ομάδα κρατών που αποτελούν πηγή επιστημονικής ανησυχίας καθώς τα ποσοστά θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο παρουσιάζουν αυξητική τάση, ιδίως μεταξύ ορισμένων ομάδων του πληθυσμού. Η Ελλάδα είναι η μόνη ευρωπαϊκή χώρα, όπου τόσο μεταξύ των ανδρών, όσο και μεταξύ των γυναικών, καταγράφεται διαχρονικά αύξηση των θανάτων από καρδιακά αίτια στα άτομα κάτω των 45 ετών.

Επίσης, στη χώρα μας δεν εμφανίζεται κάποια αξιοσημείωτη μείωση θανάτων από καρδιακή νόσο μεταξύ 1980 – 2009 στο σύνολο των γυναικών, ενώ ειδικότερα μεταξύ των Ελληνίδων ηλικίας 45 – 54 ετών παρατηρείται συνεχής και σημαντική αύξηση των καρδιακών θανάτων.

Η «ελληνική εξαίρεση» αποδίδεται σύμφωνα με το πόρισμα της μελέτης στο υψηλότερο ποσοστό καπνιστών (το 42% των ενηλίκων) στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2009, ενώ οι έλληνες καπνιστές ηλικίας 25 έως 54 ετών (ποσοστό 54 – 57%) είναι υπερδιπλάσιοι από τους καπνιστές άνω των 55 ετών (ποσοστό 23%).

Ακόμα, η έρευνα τονίζει ότι η Ελλάδα έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας μεταξύ των ενηλίκων στην ΕΕ. Ειδικότερα για τα παιδιά, αναφέρεται πως, με βάση στοιχεία του 2010, πάνω από το 40% των παιδιών ηλικίας 10 – 12 ετών είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, το υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Δρ Μέλανι Νίκολς του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, κατέληξαν στα παραπάνω συμπεράσματα αφού μελέτησαν τους θανάτους από καρδιοπάθεια στην Ευρώπη την περίοδο 1980 – 2009.

Στις περισσότερες χώρες της Ευρώπης παρατηρείται σταθερή μείωση των καρδιακών θανάτων τόσο στους άνδρες, όσο και στις γυναίκες όλων των ηλικιών, παρά την αύξηση στα κρούσματα παχυσαρκίας και διαβήτη.

Τις μεγαλύτερες μειώσεις καρδιακών θανάτων κατά την τελευταία 30ετία εμφανίζουν η Δανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, η Βρετανία και η Μάλτα.

Πάντως η στεφανιαία νόσος (που μπορεί να προκαλέσει εμφράγματα και εγκεφαλικά επεισόδια) παραμένει ακόμα η κυριότερη αιτία θανάτου στις ευρωπαϊκές και γενικότερα στις ανεπτυγμένες χώρες.

Οι ερευνητές προειδοποιούν μάλιστα ότι το κάπνισμα θα συνεχίσει να αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για την καρδιά και κατά τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, οι καρδιαγγειακές παθήσεις γίνονται αιτία θανάτου περίπου 17 εκατ. ανθρώπους το χρόνο διεθνώς. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι καρδιακοί θάνατοι από καρδιά εκτιμώνται σε πάνω από 1,9 εκατομμύρια ετησίως, αποτελώντας περίπου το 40% των συνολικών θανάτων από οποιαδήποτε αιτία στην ΕΕ.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η διακοπή του καπνίσματος, η υγιεινή διατροφή και η σωματική άσκηση αποτελούν τις βασικές συστάσεις για την προστασία της καρδιάς και γενικότερα της υγείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα