Βαριά, πρησμένα βλέφαρα; Υπάρχει θεραπεία!

Εάν ξυπνάτε με βαριά βλέφαρα, κόκκινα, έχετε φαγούρα δείτε πως να το αντιμετωπίσετε με τις συμβουλές του χειρουργού οφθαλμιάτρου Δημήτρη Πανταζή (www.dpantazis.gr).

Τι είναι;
Η βλεφαρίτιδα αποτελεί μία από τις πιο συχνές νόσους της επιφάνειας του οφθαλμού. Πρόκειται για φλεγμονή των βλεφάρων που αρκετά συχνά επεκτείνεται και στον επιπεφυκότα,σ την προστατευτική μεμβράνη δηλαδή που καλύπτει το εσωτερικό τμήμα των βλεφάρων και μέρος του οφθαλμικού βολβού.

Ποιοι ειναι οι τύποι της;

1 Πρόσθια βλεφαρίτιδα: Αφορά το μπροστινό εξωτερικό μέρος των βλεφάρων, το σημείο

απ’ όπου βγαίνουν οι βλεφαρίδες. Το σημείο εκείνο προσβάλλεται αρκετά συχνά από το δερματικό βακτήριο σταφυλόκοκκος. Αυτό βρίσκεται σε αφθονία πάνω στο δέρμα μας γιατί αποτελεί μέρος της φυσιολογικής χλωρίδας του, μπορεί όμως κάτω από ευνοϊκές γι΄αυτό συνθήκες να γίνει παθογόνο και να προκαλέσει λοιμώξεις, όπως αυτή των βλεφάρων. Η σταφυλοκοκκική βλεφαρίτιδα εμφανίζεται πιο συχνά σε νεαρά άτομα και προκαλεί αίσθημα καψίματος, φαγούρα, αίσθημα ξένου σώματος και δημιουργεί κίτρινες κρούστες στην άκρη των βλεφάρων. Τα συμπτώματα αυτά είναι συνήθως πιο έντονα τις πρωινές ώρες μετά την έγερση και τείνουν να μειώνονται κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ένα άλλο αίτιο είναι ο μύκητας της πιτυρίδας. Αυτός δεν αποικεί αποκλειστικά στο τριχωτό της κεφαλής όπως οι περισσότεροι νομίζουν, αλλά αρκετές φορές μεταναστεύει και στην περιοχή του προσώπου προσβάλλοντας κάτω από συνθήκες το δέρμα της εκεί περιοχής συμπεριλαμβανομένων των βλεφάρων. Άλλα αίτια βλεφαρίτιδας μπορεί να είναι ιοί (όπως αυτός του έρπητα), ανατομικά αίτια που επιβαρύνουν την ενυδάτωση και τη λειτουργία των βλεφάρων, αλλεργίες (π.χ. σε προϊόντα μακιγιάζ, καθαρισμού και σε διάφορα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα).

2 Οπίσθια βλεφαρίτιδα Προσβάλλει τα εσωτερικά πίσω μέρη των βλεφάρων. Είναι το πιο συχνό αίτιο χρόνιας βλεφαρίτιδας και οφείλεται σε δυσλειτουργία των σμηγματογόνων βλεφαρικών αδένων (μεϊβομιανοί αδένες). Οι μεϊβομιανοί αδένες βρίσκονται μέσα στο βλεφαρικό τοίχωμα και εκκρίνουν μία ουσία λιπώδους σύστασης, η οποία μέσα από αγωγούς καταλήγει στο μπροστινό μέρος του ματιού και αποτελεί αναπόσπαστο δομικό στοιχείο της δακρυϊκής στιβάδας. Η δυσλειτουργία των μεϊβομιανών αδένων προκαλεί τοπική φλεγμονή των βλεφάρων και ευνοεί την παθολογική ανάπτυξη βακτηρίων. Οι αδένες αυτοί δεν είναι πλέον σε θέση να παράγουν φυσιολογική σμηγματογόνο ουσία, συνεπώς η δακρυϊκή στιβάδα στην οποία καταλήγει η τροποποιημένη αυτή ουσία, εξατμίζεται γρήγορα και χάνει τις προστατευτικές τις ιδιότητες προκαλώντας ξηροφθαλμία και επιτείνωντας τη φλεγμονή. Η οπίσθια βλεφαρίτιδα εμφανίζεται συχνά χωρίς να υπάρχει κάποια άλλη ασθένεια, εμφανίζεται ωστόσο αρκετά συχνά και σε πάσχοντες από ροδόχρου ακμή. Στην περίπτωση της ροδόχρου ακμής η πορεία της βλεφαρίτιδας είναι συχνά υποτροπιάζουσα (με εξάρσεις και υφέσεις) και η θεραπεία της φλεγμονής των βλεφάρων δύσκολη.

Υπάρχει Θεραπεία;

Η εξειδικευμένη θεραπεία μιας βλεφαρίτιδας εξαρτάται από τα αίτιά της. Όλες ωστόσο οι θεραπείες ανεξαρτήτως αιτιολογίας περιλαμβάνουν μία κοινή και πολλή σημαντική συνιστώσα: την καθημερινή φροντίδα της υγιεινής των βλεφάρων και την εφαρμογή υποκατάστατων δακρύων (σε σταγόνες ή μορφή gel) για την υποστήριξη της ασταθούς δακρυϊκής στιβάδας και συνεπώς τη σωστή ενυδάτωση του οφθαλμού.

Απαραίτητος ο σωστός βλεφαρικός καθαρισμός

Η βλεφαρίτιδα είναι νόσος που ακολουθεί χρόνια πορεία και συχνά υποτροπιάζει (εμφανίζεται δηλαδή ξανά μετά τη θεραπεία της). Σημαντικό στις περιπτώσεις αυτές είναι να τηρείται προληπτικά η απαραίτητη υγιεινή στα βλέφαρα, ούτως ώστε να μειώνεται το βακτηριακό φορτίο, να διευκολύνεται η απομάκρυνση των εκκρίσεων και να μειώνεται έτσι το υπόβαθρο φλεγμονής.
Σε κάθε περίπτωση, για να είναι σωστή και αποτελεσματική η θεραπεία, χρειάζεται σωστή διάγνωση από ειδικό και σωστή επιμελής στρατηγική για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος. Πλένετε καλά τα χέρια σας πριν ακουμπήσετε τα μάτια σας και ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

1. Ζεστές κομπρέσες με νερό ή χαμομήλι. Εφαρμόστε την κομπρέσα πάνω στο κλειστό μάτι για 5 περίπου λεπτά. Έτσι θα «μαλακώσουν» οι φλεγμονώδεις εκκρίσεις του βλεφάρου ούτως ώστε να μπορέσουν να απομακρυνθούν στα παρακάτω στάδια.

2. Καθαρισμός του βλεφαρικού χείλους της άκρης του βλεφάρου,το μέρος απ όπου εκφύονται οι βλεφαρίδες). Εμποτίστε μία μπατονέτα με λίγο παιδικό σαμπουάν που δεν ερεθίζει τα μάτια. Για κάθε μάτι χρησιμοποιείστε διαφορετική μπατονέτα, με την οποία καθαρίζετε τα βλέφαρα προσεκτικά και ξεπλένετε με άφθονο χλιαρό νερό.

3. Μασάζ. Έχοντας το μάτι κλειστό πατάτε προσεκτικά το εξωτερικό τμήμα των βλεφάρων (ξεχωριστά το πάνω και το κάτω βλέφαρο) και κάνετε κυκλικές και οριζόντιες και κινήσεις κινήσεις (αριστερά-δεξιά). Η πίεση που ασκείται από το μασάζ αποσκοπεί στην αφαίρεση των εκκρίσεων.

4. Σκούπισμα των βλεφάρων και εφαρμογή κατάλληλου ενυδατικού gel, υποκατάστατου δακρύων ή/και περαιτέρω σταγόνων/οφθαλμ. αλοιφής που σας έχουν δωθεί από τον οφθαλμίατρό σας ανάλογα με το αίτιο της βλεφαρίτιδας.

Η διαδικασία αυτή του καθαρισμού ίσως φαίνεται περίπλοκη, είναι όμως ζήτημα λεπτών να εξοικειωθεί κάποιος με τα λίγα αυτά και απλά βήματα και να τα εκτελεί σωστά σε καθημερινή βάση ώστε η θεραπεία να είναι γρήγορη και αποτελεσματική.

Το μυστικό

Η κατανάλωση σταφυλιών μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από βλεφαρίτιδα. Η φλούδα των σταφυλιών είναι πλούσια στην αντιοξειδωτική ουσία ρεσβερατρόλη η οποία έχει βρεθεί πως είναι αποτελεσματική στην εξουδετέρωση νιτρωδών ουσιών που συμβάλλουν στη φλεγμονή. Η νωπή φλούδα σταφυλιών περιέχει 50 με 100 μικρογραμμάρια ρεσβερατρόλης ανά γραμμάριο. Το κόκκινο κρασί περιέχει περίπου 1,5 με 3 χιλιοστόγραμμα ανά λίτρο.

Keywords
Αναζητήσεις
κοκκινα πρησμενα βλεφαρα, κοκκινο πρησμενο βλεφαρο
Τυχαία Θέματα