Ποια είναι η σωστή χρήση των self-Rapid τεστ;
Σε πρόσφατη δημοσίευση στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό των ΗΠΑ JAMA, αναλύονται τα ενδεχόμενα πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα των αυτοδιαγνωστικών τεστ (self-RAPID) για τον ιό SARS-CoV-2. Οι Καθηγητές του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ιωάννης Τρουγκάκος, Ουρανία Τσιτσιλώνη, Ευάγγελος Τέρπος και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) παρουσιάζουν τη συγκεκριμένη μελέτη.
Παρόλο που
Τα self-RAPID τεστ αποτελούν μια εύκολη, γρήγορη και οικονομικά προσιτή λύση για την άμεση ανίχνευση των φορέων του SARS-CoV-2. Παρ’ όλα αυτά, δεν παρουσιάζουν την αναμενόμενη ευαισθησία, γεγονός που συνήθως δεν οφείλεται στον τύπο του τεστ, αλλά στον λανθασμένο τρόπο χρήσης του ή/και στο γεγονός ότι πολλά από τα συγκεκριμένα τεστ πραγματοποιούνται σε λανθασμένη χρονική στιγμή όσον αφορά την εξέλιξη της νόσου. Αντίθετα, η διαγνωστική μέθοδος ανίχνευσης του γενετικού υλικού του ιού (μοριακός έλεγχος με PCR) έχει ιδιαίτερα υψηλή ευαισθησία, αλλά πραγματοποιείται μόνο από εξειδικευμένο προσωπικό, έχει αυξημένο κόστος και επιπλέον, απαιτεί ημέρες για την έκδοση του αποτελέσματος, έτσι ώστε συχνά το θετικό αποτέλεσμα να ανακοινώνεται αφού ο φορέας έχει αναρρώσει και δεν μεταδίδει πλέον τον ιό. Σε αυτό το σημείο να διευκρινιστεί ότι οι συμπτωματικοί φορείς παρουσιάζουν υψηλή μολυσματικότητα 2 ημέρες πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων και έως 5 ημέρες αφού τα συμπτώματα υποχωρήσουν. Το αντίστοιχο χρονικό εύρος στους ασυμπτωματικούς φορείς είναι ιδιαίτερα περιορισμένο.
Ποια είναι η σωστή χρήση των self-Rapid τεστ;Μελέτες έχουν δείξει ότι στην περίπτωση που το ιικό φορτίο του φορέα είναι υψηλό, το self- Rapid τεστ και ο μοριακός έλεγχος με PCR συνήθως συμφωνούν. Η συμβατότητα των αποτελεσμάτων του αντιγονικού και του μοριακού τεστ φαίνεται να επηρεάζεται και από τη χρονική στιγμή διεξαγωγής του τεστ (χρόνος από την εμφάνιση των συμπτωμάτων ή την επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα), αλλά και τον τρόπο δειγματοληψίας (ποσότητα δείγματος), ενώ δεν φαίνεται να επηρεάζεται από τις μεταλλάξεις του ιού που αφορούν την πρωτεΐνη Spike, ανάμεσα στις οποίες και η μετάλλαξη Δέλτα.
Όσον αφορά στη χαμηλή ευαισθησία των self-RAPID τεστ, το πρόβλημα προκύπτει κυρίως σε περιοχές με υψηλό αριθμό κρουσμάτων, όπου ενώ ένα θετικό αποτέλεσμα στις περισσότερες περιπτώσεις θα συμφωνεί με το PCR τεστ, ένα αρνητικό αποτέλεσμα (ειδικά σε συμπτωματικά άτομα) συνήθως δεν συμφωνεί. Ο λόγος είναι ότι το self-RAPID τεστ παρουσιάζει, σε σύγκριση με το μοριακό τεστ, υψηλότερο ρυθμό εμφάνισης ψευδώς αρνητικών αποτελεσμάτων εξαιτίας της μειωμένης δυνατότητας του να ανιχνεύει χαμηλά επίπεδα ιικού αντιγόνου. Επιπλέον, η πιθανότητα ασυμφωνίας των δυο τεστ αυξάνεται κατακόρυφα στην περίπτωση των ασυμπτωματικών φορέων, οι οποίοι όχι μόνο έχουν χαμηλό ιικό φορτίο, αλλά τις περισσότερες φορές ο έλεγχος πραγματοποιείται αρκετές ημέρες αφότου το άτομο έχει μολυνθεί. Στις παραπάνω περιπτώσεις αρνητικού self-RAPID τεστ και συγκριμένα όπου υπάρχουν ενδείξεις μόλυνσης από SARS-CoV-2 ή επαφής με επιβεβαιωμένο κρούσμα, προτείνεται περαιτέρω μοριακός έλεγχος. Βέβαια, παρά τη διευκόλυνση που προσφέρει η αυτοδιάγνωση και ενώ οι πωλήσεις των self-RAPID τεστ συνεχίζουν να αυξάνονται, το Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σημειώνει ότι η δήλωση των αυτοδιαγνωστικών τεστ έχει μειωθεί κατακόρυφα, μειώνοντας αντίστοιχα και την καταγραφή των κρουσμάτων με SARS-CoV-2. Παρότι οι κατασκευαστές των self-RAPID τεστ έχουν αναπτύξει ιδιαίτερα εξελιγμένα μέσα δήλωσης των αποτελεσμάτων, όπως για παράδειγμα εφαρμογές σε κινητά τηλέφωνα συμβατές με τη φόρμα δήλωσης κρουσμάτων του CDC, η συμμετοχή στις επιδημιολογικές εκθέσεις επιτήρησης της COVID-19 έγκειται στην υπευθυνότητα του εκάστοτε πολίτη.
Παρά την χαμηλή τους ευαισθησία τα αυτοδιαγνωστικά τεστ ανίχνευσης αντιγόνου αποτελούν μια ταχύτατη και οικονομική λύση για τους απαραίτητους εκτενείς ελέγχους στην εργασία, στο σχολείο και σε άλλους κλειστούς χώρους συναθροίσεων. Με την αύξηση δε του ιικού φορτίου η πιθανότητα ανίχνευσης του ιού αυξάνεται ανάλογα με την συχνότητα διεξαγωγής των ελέγχων. Συγκεκριμένα, μια μελέτη που αφορά την αποδοτικότητα της χρήσης self-RAPID τεστ στο χώρο εργασίας αναφέρει ότι ο συχνός έλεγχος του προσωπικού παρουσιάζει 78,9% ακρίβεια όταν τα τεστ πραγματοποιούνται τις ημέρες 0-12 από την έναρξη των συμπτωμάτων, αποτρέποντας έτσι την μετάδοση του ιού στο συγκεκριμένο περιβάλλον.
Συμπερασματικά, καθώς τα αυτοδιαγνωστικά self-RAPID τεστ ταχείας ανίχνευσης των αντιγόνων του νέου κορωνοϊού μπορούν να ανιχνεύουν και τα μεταλλαγμένα ιικά στελέχη, αποτελούν ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια περιορισμού της πανδημίας.
The post Ποια είναι η σωστή χρήση των self-Rapid τεστ; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Lifestyle
- Η Μαρία Σάκκαρη αγκαλιάζει την αντίπαλό της που «λύγισε». Ο συναγωνισμός στα καλύτερά του
- Big Brother: Μεγάλες αποκαλύψεις και απρόσμενες αντιδράσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο (video)
- Παλιόγριες, καπέλα στα κόκκινα, κρούσματα στα μπορντό, μια διακοπή ρεύματος και μια ίωση
- Μάθετε να ξεχωρίζετε τα ασήμαντα από τα σημαντικά, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν
- Άγγελος Λάτσιος – Γαία Μερκούρη: Αγκαλιασμένοι στο Ζάππειο
- Κατερίνα Στανίση: Πόσο κοστίζει το πιο ακριβό φόρεμα που κρύβει στην ντουλάπα της
- Ελένη Μενεγάκη: Η αποκάλυψη on air για το συμβόλαιό της και η σπόντα στον Σάββα Πούμπουρα!
- Χαλάνδρι: Τι είχε πει ο οφθαλμιάτρος σε συνέντευξή του - «Θα σε καταστρέψω»
- Πρω1νό 12/11: Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας από τη Λίτσα Πατέρα
- Όσα είχε δηλώσει ο γιατρός στην εκπομπή της Στεφανίδου στο παρελθόν για την εικαστικό
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Omorfa Mystika
- Τελευταία Νέα Omorfa Mystika
- Ποια είναι η σωστή χρήση των self-Rapid τεστ;
- Μάθετε να ξεχωρίζετε τα ασήμαντα από τα σημαντικά, όπως ο Άλμπερτ Αϊνστάιν
- Τα δημητριακά NESQUIK® της Nestlé στηρίζουν τις δράσεις του Oργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού» για ένα πιο ασφαλές διαδίκτυο
- Μπάρες με μπανάνα, χωρίς ζάχαρη: το απόλυτο σνακ ενέργειας!
- Μπορεί η εγκυμοσύνη να επηρεάσει την όραση σας;
- Δέρμα: το απόλυτο trend του χειμώνα
- Οι εβδομαδιαίες αστρολογικές προβλέψεις από 8 ως 14/11/2021
- Πώς να φτιάξετε μάσκα Βιταμίνης D για νεανική επιδερμίδα
- «Αναπνευστικό τεστ» για την COVID-19: ένα νέο τεστ γρήγορου ελέγχου της μόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Lifestyle
- Έκθεση Germanwatch: Άλμα της Ελλάδας κατά 10 θέσεις στην κατάταξη για τις κλιματικές επιδόσεις
- Πέννυ Μπαλτατζή: Αποκαλύπτει γιατί αποχώρησε από το σχήμα και απαντά στο «Love it»
- Χατζηδάκης: 10 θέσεις ανέβηκε η Ελλάδα για την κλιματική αλλαγή
- Όσα είχε δηλώσει ο γιατρός στην εκπομπή της Στεφανίδου στο παρελθόν για την εικαστικό
- Το κομψό φλοράλ φόρεμα της Όλγας Κεφαλογιάννη, σε έξοδό της με τον Μίνωα Μάτσα
- Ο Παναθηναϊκός εναντίον της ομάδας Αρναούτογλου σε ένα ντέρμπι λέξεων για καλό σκοπό
- Τα ωραιότερα χρυσά δαχτυλίδια για τις εμφανίσεις σου
- Ποια Φιλαράκια; Αυτός ο ηθοποιός θα βγάζει περισσότερα ανά επεισόδιο!
- Big Brother: Μεγάλες αποκαλύψεις και απρόσμενες αντιδράσεις έρχονται σε πρώτο πλάνο (video)
- Βάσω Γουλιελμάκη: «Έστειλα στους παραγωγούς της σειράς, Συμπέθεροι από τα Τίρανα», να συμμετάσχω»