Ποια είναι πιο μολυσμένα: καναπέδες ή τουαλέτες;

Την επόμενη φορά που θα καθίσετε στον καναπέ σας, θυμηθείτε αυτό: φέρει στα «μπράτσα» του 19.200 μικρόβια ανά 100 τετραγωνικά εκατοστά – 12 φορές περισσότερα απ’ όσα η… λεκάνη της τουαλέτας.

Κι αν θελήσετε να παίξετε με την κονσόλα παιχνιδιών, το χειριστήριο είθισται να φέρει σχεδόν πέντε φορές περισσότερα απ’ ό,τι η λεκάνη της τουαλέτας.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται από κοινή έρευνα της Unicef και της εταιρείας απολυμαντικών Domestos, που πήραν δείγματα από διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης.

Όπως διαπίστωσαν, φαινομενικά

«αθώα» αντικείμενα του σπιτιού βρίθουν μικροβίων, για τον απλούστατο λόγο ότι τα πιάνουμε με άπλυτα χέρια και δεν τα καθαρίζουμε συχνά.

Έτσι, η μέση λεκάνη τουαλέτας που καθαρίζεται συχνά φέρει κατά μέσον όρο 1.600 μικρόβια ανά 100 cm2, αλλά τα χειριστήρια στις κονσόλες των παιχνιδιών 7.863 ανά 100 cm2.

Τα παιχνίδια των παιδιών επίσης είναι πολύ μολυσμένα, λένε οι ερευνητές, με τις μπάλες και τα ποδήλατα να έχουν από 14.000 μικρόβια ανά 100 cm2.

Τί είδους μικρόβια είναι αυτά; Οι ερευνητές εντόπισαν μεταξύ άλλων κολοβακτηρίδια (e.coli) και εντεροβακτηρίδια, τα οποία μπορεί να προκαλέσουνσοβαρές γαστρεντερίτιδες όταν περάσουν από τα βρώμικα χέρια στο στόμα.

Η έρευνα έδειξε επίσης πως πολύ μολυσμένο είναι και το χερούλι του ψυγείου, με 7.474 μικρόβια ανά 100 cm2.

Μακράν, πάντως, τα πιο μολυσμένα αντικείμενα (όπου υπάρχουν, διότι δεν είναι και πολύ συνηθισμένα) είναι τα τραμπολίνα στον κήπο, που βρέθηκαν να φέρουν 640.000 βακτήρια ανά 100 cm2.

Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι τα λούτρινα παιχνίδια, όπως τα αρκουδάκια, βρέθηκαν να είναι λιγότερο μολυσμένα από τα συμπαγή παιχνίδια των παιδιών – ίσως διότι αυτά συνηθίζουμε να τα πλένουμε πότε-πότε. Σύμφωνα με την έρευνα, τα λούτρινα παιχνίδια φέρουν 2.549 μικρόβια ανά 100 cm2.

Οι ερευνητές ρώτησαν επίσης σχετικώς τους ιδιοκτήτες των σπιτιών από τα οποία ελήφθησαν τα δείγματα και οι τρεις στους πέντε απάντησαν ότι κατά τη γνώμη τους τα σπίτια τους δεν έχουν και πολλά μικρόβια, και ότι τα παιδιά τους έρχονται σε επαφή με πολύ περισσότερα στον παιδικό σταθμό ή το σχολείο.

«Το καλό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ο πιο αποτελεσματικός και απλός τρόπος για την προστασία μας από τα μικρόβια, αλλά μικροί και μεγάλοι συχνά δεν πλένουν τα χέρια τους ούτε καν όταν βγαίνουν από την τουαλέτα», δήλωσε η ειδική σε θέματα υγιεινής δρ Λίσα Άκερλυ, από το Λονδίνο.

Keywords
Τυχαία Θέματα