Ποια είναι τα οφέλη από το περπάτημα;

Η συστηματική γυμναστική είναι μία «θαυματουργή θεραπεία» που μπορεί να μειώσει δραματικά τον κίνδυνο ανάπτυξης άνοιας, καρκίνου και άλλων δεινών, ανακοίνωσαν κορυφαίοι βρετανοί γιατροί.

Και δεν χρειάζεται να κάνουμε κάτι δραστικό: λίγο περισσότερο περπάτημα ή λίγες δουλειές στο σπίτι περισσότερες την ημέρα, είναι ό,τι χρειάζεται.

Οι ειδικοί επανεξέτασαν 200 διαφορετικές κλινικές μελέτες για την συστηματική άσκηση και τις επιδράσεις της στην υγεία και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι μόλις μισή ώρα φυσικής δραστηριότητας επί πέντε ημέρες την εβδομάδα μπορεί να κάνει τα εξής:

*

Να μειώσει κατά 25% τον κίνδυνο καρκίνου εκδηλώσεως του μαστού

* Να ελαττώσει κατά 45% τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του παχέος εντέρου

* Να χαμηλώσει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης άνοιας

* Να μειώσει κατά 40% τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

* Να ελαττώσει κατά 30% τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου

Οι μελέτες έδειξαν ακόμα πως μπορεί να προστατεύσει και τους παχύσαρκους ανθρώπους, καθώς εκείνοι που πεθαίνουν λόγω του καθιστικού τρόπου ζωής τους είναι διπλάσιοι απ’ όσους πεθαίνουν εξαιτίας του περιττού βάρους καθ’ εαυτού.

Την νέα έκθεση συνέταξαν επιστήμονες από την Ακαδημία των Βασιλικών Ιατρικών Κολεγίων (AMRC) της Βρετανίας, οι οποίοι τονίζουν πως αυτά τα 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα μπορούν να μας γλιτώσουν δισεκατομμύρια ευρώ σε δαπάνες για προβλήματα υγείας.

Και αν αναρωτιέστε τι είδους φυσική δραστηριότητα πρέπει να κάνετε, η απάντηση είναι «ό,τι σας αρέσει» – και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται το σεξ, ο χορός, το κούρεμα του γρασιδιού, το σφουγγάρισμα, ακόμα και το να σηκώνεστε από την καρέκλα και να περπατάτε γύρω-γύρω από τον καναπέ, διευκρινίζουν οι ειδικοί της AMRC.

«Το σημαντικό είναι να αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το τι θεωρούμε “φυσιολογικό”», τόνισε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης δρ Σκάρλετ ΜακΝάλυ. «Δεν είναι φυσιολογικό να περνάμε καθιστοί το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας και αυτό πρέπει πια να το καταλάβουμε όλοι».

«Η φυσική δραστηριότητα είναι μία θαυματουργή θεραπεία που την έχουμε μπροστά μας, αλλά δυστυχώς γιατροί και κοινό την έχουν ξεχάσει», τόνισε η δρ Σου Μπέιλι, ομότιμη καθηγήτρια Πολιτικών Ψυχικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκανσιρ και πρόεδρος της AMRC. «Με την έκθεση αυτή, λοιπόν, προσπαθούμε να την ξαναθυμήσουμε σε όλους».

Πηγή: Νεα

Keywords
Τυχαία Θέματα