Ποια βασικά συστατικά θα πρέπει να αναζητάτε στα αντιρυτιδικά καλλυντικά;

Δεν είναι εύκολο να γλιτώσετε από τις ρυτίδες του δέρματος που εμφανίζονται στο πρόσωπό σας, καθώς περνούν τα χρόνια. Είναι όμως εύκολο να τις καθυστερήσετε και να μην επιταχύνετε την εμφάνισή τους αναζητώντας τα βασικά συστατικά στα αντιρυτιδικά καλλυντικά.

Πώς προκαλούνται οι ρυτίδες

Οι ρυτίδες προκαλούνται κυρίως από την ακτινοβολία του ήλιου. Έχει υπολογισθεί ότι το 90% των ρυτίδων οφείλονται στην ηλιακή ακτινοβολία. Η ηλιακή ακτινοβολία προκαλεί πρόωρη γήρανση του δέρματος. Οι βάσεις για τη γήρανση του δέρματος από

το φως εγκαθίστανται ήδη από την ηλικία των 18 ετών. Η ηλιακή ακτινοβολία περιέχει υπεριώδεις ακτίνες τύπου UVA και UVB. Οι ακτίνες αυτές διεισδύουν στα βαθιά στρώματα του δέρματος και προκαλούν βλάβες στο κολλαγόνο.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στη γένεση των ρυτίδων, είναι το κάπνισμα. Το κάπνισμα μειώνει τη ροή του αίματος στο δέρμα του προσώπου. Με τον τρόπο αυτό δεν αφήνει σημαντικές θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στα στρώματα του δέρματος του προσώπου. Η συνεχής εισπνοή και εκπνοή του καπνού δημιουργεί κάθετες γραμμώσεις στο άνω χείλος και ζαρώματα γύρω από τα μάτια. Επίσης το κάπνισμα είναι αιτία αυξημένης παραγωγής ελευθέρων ριζών οξυγόνου οι οποίες προκαλούν βλάβες στα δερματικά κύτταρα.

Η εμμηνόπαυση έχει αρνητικές συνέπειες στο μεταβολισμό του δέρματος. Έχει υπολογισθεί ότι οι γυναίκες που έχουν εισέλθει πρόσφατα στην εμμηνόπαυση, χάνουν 29 mg κολλαγόνου από το δέρμα τους κάθε μέρα. Βλέπουμε λοιπόν ότι παράγοντες όπως το φως του ήλιου, το κάπνισμα και οι ορμονικές αλλαγές που παρατηρούνται κατά την εμμηνόπαυση έχουν αρνητικές συνέπειες για το δέρμα και ευνοούν την δημιουργία ρυτίδων.

Πώς εξελίσσονται οι ρυτίδες με την πάροδο του χρόνου;

Η γήρανση του δέρματος πραγματοποιείται σε τρία στάδια: στην αρχή, μεταξύ 20-30 ετών, το δέρμα απλά αφυδατώνεται, αλλά εξακολουθούν να είναι ήπια τα συμπτώματα. Σε αυτό το στάδιο δεν υπάρχουν ρυτίδες μόνιμες, αλλά μόνο οι ρυτίδες έκφρασης.

Στο δεύτερο στάδιο, από 30-45 ετών, οι ρυτίδες και η ξηρότητα είναι πιο ορατές και μπορούν να παρατηρηθούν γραμμές έκφρασης που είναι πιο έντονες.

Στο τρίτο στάδιο, πάνω από 45 ετών και ιδιαίτερα πάνω από 50 ετών στην περίοδο της εμμηνόπαυσης, με τη μείωση των οιστρογόνων, οι λεπτές γραμμές και οι ρυτίδες εμφανίζονται ακόμη και σε κατάσταση ηρεμίας, καθώς το δέρμα και η επιδερμίδα έχουν πλέον «σπάσει».

Πώς μπορείτε να διορθώσετε τις ρυτίδες

Για να διορθωθούν οι ρυτίδες, μπορούμε να επέμβουμε σε τρία επίπεδα:

• Στην επιφάνεια του δέρματος με καθημερινή χρήση ειδικών καλλυντικών,

• Στο εσωτερικό της επιφάνειας του δέρματος, κάθε τρεις μήνες, με μεθόδους όπως η μεσοθεραπεία, το peeling, το λέιζερ και

• Ετησίως στο βαθύτερο μέρος του δέρματος με τις μεθόδους πλήρωσης (Fillers).

Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των ρυτίδων και γενικά της κατάστασης του γηρασμένου δέρματος, η κατάρτιση προγραμμάτων που συμπεριλαμβάνουν θεραπείες σε συνδυασμό για ολοκληρωμένη φροντίδα, προοδευτικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Ποια βασικά συστατικά θα πρέπει να αναζητάτε στα αντιρυτιδικά καλλυντικά;

Κάθε βαζάκι καλλυντικής φροντίδας περιέχει απαραίτητα και τα ενυδατικά συστατικά του: βασικά λιπαρά οξέα, υγροσκοπικά στοιχεία,όπως γλυκερίνη, ουρία, υδρόφιλα πολυμερή μεγάλου μοριακού βάρους( υαλουρονικό οξύ, κολαγόνο ), υδρόφιλα λιπίδια (κεραμίδια, φωσφολιπίδια), κηρούς (σκουαλένιο, κηρό μελισσών κ.λπ.).

Ιδιαίτερα στα αντιρυτιδικά καλλυντικά τα κύρια συστατικά είναι:

• Αυτά που ενεργοποιούν την κυτταρική αναγέννηση και τη δραστηριοποίηση της σύνθεσης κολλαγόνου και ελαστίνης (ρετιναλδεϋδη, ρετινόλη).

• Τα αλφα-υδρόξυ-οξέα (γαλακτικό, γλυκολικό οξύ…) που προκαλούν κερατόλυση και ανανέωση της επιδερμίδας.

• Συστατικά κατά της γλυκόλυσης των πολυσακχαριτών της βασικής ουσίας του χορίου.

• Αντιοξειδωτικά συστατικά (βιταμίνες C και Ε, σελήνιο, ψευδάργυρος, βήτα καροτένιο, μαγνήσιο…) κατά του οξειδωτικού στρες.

• Καθώς και άλλα πολυάριθμα συστατικά της σύγχρονης έρευνας στη κοσμητολογία.

Παράλληλα υπάρχουν και τα συμπληρώματα διατροφής με κοσμητική δράση, που περιέχουν κυρίως βασικά λιπαρά οξέα για ενίσχυση του λιπιδικού φραγμού στην επιδερμίδα, καθώς και αντιοξειδωτικά συστατικά για την καταπολέμηση των ελευθέρων ριζών.

The post Ποια βασικά συστατικά θα πρέπει να αναζητάτε στα αντιρυτιδικά καλλυντικά; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα