Αυτό είναι το μυστικό για να κάψεις περισσότερο λίπος κάνοντας διάδρομο!

Ένα χρόνιο ερώτημα που απασχολεί τους ασκούμενους σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι ο ρυθμός της έντασης της άσκησης ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, το οποίο πρέπει να περιλαμβάνει όσο γίνεται μεγαλύτερη καύση λίπους.

Σύμφωνα με τα τελευταία αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, η άσκηση υψηλής έντασης τείνει να καίει γλυκόζη περισσότερο από λίπος, ενώ η άσκηση μέτριας έντασης τείνει να καίει λίπος περισσότερο από γλυκόζη. Το πλεονέκτημα της άσκησης μέτριας έντασης είναι ότι καίει το λίπος του οργανισμού, και αυτό αυξάνει την πρόσληψη γλυκόζης από τους μύες.

Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό επειδή ο μυς είναι το σημαντικότερο μέρος για την αποθήκευση γλυκόζης μετά από ένα γεύμα.

Οι έρευνες δείχνουν επίσης ότι στα περισσότερα άτομα, η ιδανική ένταση άσκησης για καύση λίπους με τη μορφή ενέργειας, είναι αυτή που γίνεται στο 60-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, με την προϋπόθεση η διάρκεια του αερόβιου προγράμματος να είναι μεγαλύτερη από τα 30 λεπτά και η άσκηση να γίνεται τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Η συμμετοχή του λίπους στην παροχή ενέργειας αυξάνεται με την παράταση του χρόνου προπόνησης, εφόσον η διάρκεια της δεν είναι υπερβολική.

Μια καλή επιλογή για την ώρα της άσκησης θα μπορούσε είναι οι πρωινές ώρες, όπου ο ανθρώπινος μεταβολισμός λειτουργεί καλύτερα. Επίσης, η σταθεροποίηση της προπόνησης σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα της ημέρας είναι ένα ακόμη σημείο που πιθανώς να συνέβαλε στο αποτέλεσμα που θέλουμε να επιτύχουμε.

Ο υπολογισμός της καρδιακής συχνότητας σε έναν αθλούμενο για την καλύτερη δυνατή καύση λίπους είναι αρκετά εύκολος και γρήγορος. Η μέγιστη καρδιακή συχνότητα υπολογίζεται εάν από το 220 αφαιρέσουμε την ηλικία μας. Για παράδειγμα, για έναν αθλούμενο 30 ετών, η μέγιστη καρδιακή του συχνότητα (ΜΚΣ) είναι 220-30=190 παλμοί το λεπτό ή BPM (bits per minutes).

Δεδομένου ότι για να έχει την καλύτερη καύση λίπους πρέπει να αθλείται σε ρυθμό τέτοιο ώστε να λειτουργεί στο 60-70% της μέγιστης καρδιακής συχνότητας, ο προαναφερθείς αθλούμενος που είναι 30 ετών πρέπει να αθλείται με καρδιακή συχνότητα: 60-70% x 190 = 114-133 BPM.

Κατά την άσκηση θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα όργανο ελέγχου καρδιακών σφυγμών (παλμογράφος) για να βρισκόμαστε πάντα στα πλαίσια του εύρους της καρδιακής συχνότητας που έχουμε καθορίσει, σύμφωνα με τα παραπάνω δεδομένα, ώστε να φτάσουμε στον τελικό μας στόχο. Καλό θα ήταν επίσης, τα άτομα με χρόνιες παθήσεις πριν από την έναρξη οποιουδήποτε προγράμματος άσκησης να συμβουλευτούν το θεράπων ιατρό τους για επιπλέον οδηγίες.

Δείτε επίσης: Θες γλυκό αλλά φοβάσαι τις πολλές θερμίδες; Δοκίμασε ένα από τα παρακάτω!

Keywords
Τυχαία Θέματα