Ο Dr. Γιώργος Λάγιος παρουσιάζει μια διαδραστική εμπειρία ψυχολογίας στο θέατρο Αλίκη, με τίτλο «Μέσα στο μυαλό σου»

Από 25 Νοεμβρίου ο Dr. Γιώργος Λάγιος παρουσιάζει μια διαδραστική εμπειρία ψυχολογίας στο θέατρο Αλίκη με τίτλο “Μέσα στο μυαλό σου”. Μια “εξερευνητική περιπλάνηση” στο μυαλό ενός ζευγαριού που παίρνει σάρκα και οστά μέσα από μια θεατρική δράση με τη συμμετοχή δύο ηθοποιών.

Ο Γιώργος Λάγιος θα

απευθύνει με διάφορες μεθόδους αλληλεπίδρασης κρίσιμα ερωτήματα για τη ζωή και τη “λειτουργία” των ατόμων ως ζευγάρια, χρησιμοποιώντας μία δημιουργική ιδέα. Το κοινό θα παρακολουθήσει ένα θεατρικό σκετς, θα ανταλλάξει απόψεις και θα συμμετάσχει ενεργά σε συζήτηση με ερωτήσεις και απαντήσεις. Το δρώμενο, που ζωντανεύουν οι ηθοποιοί Ελευθερία Κοντογιώργη και Μιχάλης Αρτεμισιάδης σε σκηνοθετική επιμέλεια του Γιώργου Παπαπαύλου, θα φέρει τους θεατές αντιμέτωπους με απαντήσεις σε θέματα που δεν συζητάμε εύκολα ανοιχτά, όπως το αν είμαστε σκλάβοι των επιθυμιών ή των φόβων μας, το πόσο έχει διεισδύσει το micro-cheating στη ζωή μας, το γιατί δυσκολεύει η επικοινωνία όταν ερωτευόμαστε, τον τρόπο με τον οποίο το σεξ σχετίζεται με την επικοινωνία, το γιατί επιλέγουμε λάθος συντρόφους και το κατά πόσο ήρθε η ώρα να εξετάσουμε σοβαρά και να αποφασίσουμε αν οι ερωτικές μας επιλογές θα συνδράμουν στην ευτυχία μας ή στην καταστροφή μας. Οι θεματικές θα είναι διαφορετικές και θα αλλάζουν μετά από δύο ή τρεις συναντήσεις. Τα κινητά τηλέφωνα είναι απαραίτητα.

Ο Dr. Γιώργος Λάγιος κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο ψυχολογίας στην γνωσιακή συμπεριφορική θεραπεία και διδακτορικό στην ψυχοσεξολογία. Είναι καθηγητής ψυχοσεξουαλικής θεραπείας και συγγραφέας των δύο best sellers “Εσύ θα σε επέλεγες για γονιό σου?” και “Μέσα στο μυαλό σου”.

Προπώληση εισιτηρίων: more.com

Ο Γιώργος Λάγιος μιλά για το project του

Μέσα στο μυαλό σου θέατρο Αλίκη. Τι είναι όλο αυτό που έχει δημιουργηθεί;

Είναι κάτι καινούργιο, κάτι διαφορετικό. Μία σύνθεση θεατρικής παράστασης, ψυχοθεραπείας και συμμετοχής του κοινού. Δεν μπορούμε να το βάλουμε σε μία κατηγορία διότι δεν υπάρχει τέτοια κατηγορία, ακόμα τουλάχιστον. Ο θεατής ζει μία εμπειρία μέσα από την οποία αλληλεπιδρά με διάφορους τρόπους και έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την ιστορία ενός ζευγαριού και παράλληλα να συζητήσει, να ρωτήσει και να μοιραστεί. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει μέχρι σήμερα.

Με ποιον τρόπο μπορεί να αλληλεπιδράσει ο κόσμος;

Δεν είναι μόνο ένας. Φυσικά έχει το προνόμιο να το κάνει μέσα από το κινητό του. Στην συγκεκριμένη παράσταση τα κινητά επιτρέπονται κανονικά και ενθαρρύνουμε να τα χρησιμοποιεί ο κόσμος ώστε να ψηφίζει, να γράφει ερωτήσεις και να μοιράζεται σκέψεις. Υπάρχει όμως και ο κλασικός τρόπος. Να μιλήσει στο μικρόφωνο. Αυτός ο συνδυασμός μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε την αλήθεια που θέλει να μοιραστεί ο καθένας μας και ειδικά για όσους βιώνουν κοινωνικό άγχος να μοιραστούν μέσα από το κινητό τους οτιδήποτε σκέφτονται.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα;

Πάντα ψάχνω τρόπους να κάνω διαλέξεις με αλληλεπίδραση. Θεωρώ βαρετό να ακούμε κάποιον να μιλάει χωρίς εμείς να έχουμε τη δυνατότητα να απαντήσουμε ή ακόμα και να διαφωνήσουμε. Σκεφτόμουν επίσης ότι ο πιο περιγραφικός τρόπος για να αναλύσω μία ιστορία είναι το να την δούμε να συμβαίνει μπροστά μας. Οι ηθοποιοί ζωντανεύουν αυτό το οποίο περιγράφω. Έτσι, ο κόσμος ταυτίζεται και αντιλαμβάνεται ακριβώς αυτό το οποίο θέλω να μεταφέρω. Το θέατρο είναι πραγματικά ο καλύτερος τρόπος για να αναπαραστήσουμε την πραγματική ζωή.

Σε ποιους απευθύνεται αυτή η εμπειρία;

Σε σκεπτόμενα άτομα με πολύ ανοιχτό μυαλό. Δεν υπάρχει κανένα άλλο κριτήριο, διότι οι θεματολογίες αγγίζουν τους πάντες. Δεν υπάρχουν ηλικίες, φύλα, οικονομική και κοινωνική διάσταση. Υπάρχει μόνο η διάθεση να συμμετέχουμε σε κάτι που δίνει χαρά, προσφέρει γέλιο, τροφή για σκέψη και σίγουρα προβληματισμό.

Εσείς με ποιον τρόπο συμμετέχετε στην παράσταση;

Τα σενάρια που γράφω είναι βασισμένο σε αληθινά περιστατικά μου. Το ίδιο και ο ψυχοθεραπευτής ο οποίος είμαι εγώ. Κατά μία έννοια υποδύομαι τον εαυτό μου.

Για ποιο λόγο ονομάζεται “Μέσα στο μυαλό σου”;

Το πιο πολύτιμο όργανο που έχουμε είναι το μυαλό μας. Ο εγκέφαλός μας. Γι’ αυτό και τον έχω χρωματίσει με χρυσό χρώμα. Ο χρυσός ανέκαθεν συμβόλιζε κάτι πολύτιμο. Υπάρχει κάτι πιο πολύτιμο από τη σκέψη μας;

Κατά τη διάρκεια αυτής της εμπειρίας προσπαθούμε μαζί να μπούμε στο μυαλό των ανθρώπων που χάνουν τον έλεγχο της ζωής τους μέσα στη σχέση. Αυτή είναι η δουλειά ενός ψυχοθεραπευτή και είναι η δουλειά που πρέπει να κάνουμε και όλοι μας σε όλες μας τις σχέσεις και όχι μόνο τις ερωτικές. Φυσικά, πριν κάνουμε την προσπάθεια να διεισδύσουμε στο μυαλό των άλλων πρέπει να διεισδύσουμε στο δικό μας μυαλό. Αυτό όμως έχει μία πολύ μεγάλη δυσκολία. Δεν έχουμε πρόσβαση στο δικό μας ασυνείδητο. Μέσα από αυτή την παράσταση ερχόμαστε πιο κοντά στην αυτοεπίγνωση, ώστε να διακρίνουμε ποια από αυτά που σκεφτόμαστε όλα αυτά τα χρόνια είναι δικά μας και ποια όχι. Πολλές από τις σκέψεις μας είναι ήδη ριζωμένες από την παιδική μας ηλικία, από τους γονείς μας από τους φίλους μας και από την κοινωνία. Δικός μου σκοπός είναι να έχουμε τις δικές μας σκέψεις. Αυτές που μας κάνουν μοναδικούς και μας φέρνουν κοντά στον αληθινό μας εαυτό. Ίσως έτσι μάθουμε να επιλέγουμε εμείς τους συντρόφους μας με έναν τρόπο συνειδητό.

Τι σας δυσκόλεψε περισσότερο στην υλοποίηση αυτής της ιδέας;

Όλοι έχουμε ιδέες και κάποιες είναι πραγματικά αδιανόητα καλές. Υπάρχει μεγάλη απόσταση όμως από το να γίνει μία ιδέα πραγματικότητα. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει πρώτον να πιστεύουμε πολύ την ιδέα μας και κατά δεύτερον να έχουμε καλούς συνεργάτες. Τα αθηναϊκά θέατρα έχουν μία υπέροχη ομάδα η οποία με βοήθησε να πραγματοποιήσουμε αυτό που υπήρχε μέσα στο μυαλό μου. Είμαι τυχερός διότι αυτή η συνεργασία αποτελείται από άτομα με μεράκι και ανοιχτό μυαλό. Πίσω απ’ όλα αυτό υπάρχει αρκετή δουλειά η οποία δεν φαίνεται. Υπάρχει όμως και γι’ αυτό είμαι ευγνώμων. Πολλά άτομα δεν παίρνουν τα εύσημα, εκτός από αυτά συνήθως που φαίνονται μπροστά, όμως κανένας δεν έγινε γνωστός ή πετυχημένος μόνος του.

Για να απαντήσω λοιπόν την ερώτηση, το μοναδικό πράγμα που με δυσκόλεψε είναι ίσως το να μιλήσω τη γλώσσα των ηθοποιών. Η Ελευθερία Κοντογεώργη κι ο Μιχάλης Αρτεμισιάδης είχαν κοντά τους τον Γιώργο Παπαπαύλου ο οποίος έκανε εξαιρετική δουλειά στο να μεταφέρει στους θεατές κάτι που εγώ έχω περισσότερο στο μυαλό μου ως ορθολογιστική ιδέα. Όλα αυτά που γράφω ίσως βγάζουν νόημα στο δικό μου μυαλό. Το θέατρο είναι μία άλλη διάσταση. Κάθε σενάριο μου λοιπόν θέλει ένα ειδικό φίλτρο ώστε να προσαρμοστεί αναλόγως στην θεατρική σκηνή.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα;

Τώρα βλέπουμε την αρχή. Αυτό είναι το πρώτο μέρος μίας μεγάλης ιστορίας. Σε κάθε χρονική στιγμή θα μπαίνουμε στο μυαλό των ανθρώπων που συνδέονται σε διαφορετικά επίπεδα και έρχονται αντιμέτωπα με διαφορετικές προκλήσεις. Ζήλεια, απιστία, σεξ, εγκεφαλική και συναισθηματική σύνδεση, επικοινωνία, επιλογή συντρόφων, red flags είναι μόνο λίγα από τα θέματα που συζητάμε. Αυτό το ταξίδι είναι μεγάλο και τώρα βρισκόμαστε μόνο στην αρχή.

Διαβάστε επίσης:

Κατερίνα Καινούργιου για Παναγιώτη Κουτσουμπή: «Ξυπνάει το πρωί και βλέπω έναν καλλονό, ενώ εγώ είμαι χάλια»

Γιώργος Λάγιος για Δημήτρη Πανόπουλο: «Δε θέλει να πει με ποια ή ποιον, δε θέλει να μιλήσει για την προσωπική του ζωή»

Σταματίνα Τσιμτσιλή: «Του έκανα ματάκια και μου είπε “επειδή σε βλέπω το πρωί και μου αρέσεις, έλα”»

Keywords
Τυχαία Θέματα