Ποσό ασφαλή είναι τα παγωτά με στέβια; Ο Κωνσταντίνος Ξένος μας λύνει όλες τις απορίες μας!

Πόσα αλήθεια γνωρίζετε για την γλυκαντική ουσία στέβια; Μπορείτε να την χρησιμοποιείτε άφοβα στον καφέ σας, ή να αγοράζετε παγωτά που την περιέχουν; Είναι τελικά ασφαλής η κατανάλωσή της; Τι γίνεται με τους διαβητικούς. Πριν σας δώσουμε απαντήσεις στις παραπάνω ερωτήσεις αλλά και σε πολλές άλλες, με την βοήθεια του Κλινικού διαιτολόγου – διατροφολόγου M.Sc., Ph.D.cand., Κωνσταντίνου Ξένου, ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το 1887, ο Ελβετός βοτανολόγος Dr. Moises Santiago Bertoni εξερευνώντας τα δάση της Ανατολικής

Παραγουάης πρωτοανακαλύπτει τις ιδιότητες της Στέβιας, ενός θάμνου που φθάνει τα 80 cm ύψος. Αρκετό καιρό μετά, στην επιστημονική έκδοση που επιμελείται, αναφέρει χαρακτηριστικά: «Ένα κομματάκι φύλλου Στέβιας λίγων τετραγωνικών χιλιοστών είναι ικανό να παράγει μια γλυκιά αίσθηση στο στόμα που διαρκεί για μια ώρα, ενώ μερικά μικρά φύλλα είναι επαρκή για να γλυκάνουν ένα φλιτζάνι καφέ ή ένα δυνατό τσάι».

Το 1931, Γάλλοι χημικοί προσδιορίζουν τους βασικούς γλυκοζίτες που δίνουν στη Στέβια τη γλυκιά γεύση. Από αυτούς τους γλυκοζίτες ιδιαίτερο επιστημονικό αλλά και τεχνολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν, η στεβιοσίδη με γλυκαντική ισχύ 250-300 φορές μεγαλύτερη της κοινής ζάχαρης και η Ρεμπαουδιοσίδη Α με γλυκαντική ισχύ 200-300 φορές μεγαλύτερη της κοινής ζάχαρης. Η γλυκαντική ισχύς μια ουσίας ποικίλει ανάλογα με τη καθαρότητα της, τη θερμοκρασία, το pH, τη παρουσία άλλων συστατικών της τροφής, κλπ.

Διαβάστε τώρα τι μας είπε ο Κλινικός διαιτολόγος – διατροφολόγος M.Sc., Ph.D.cand., Κωνσταντίνος Ξένος.

Γιατί έχει γίνει τόσο ευρεία η χρήση της στέβιας;

1 κουταλάκι του τσαγιού τυποποιημένο εκχύλισμα στέβιας έχει την ίδια γλυκαντική ικανότητα με περίπου 1 φλιτζάνι ζάχαρη. Η ζάχαρη περιέχει υδατάνθρακες και αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο. Από την άλλη πλευρά τυπικά η στέβια δεν αποδίδει θερμίδες σε οποιαδήποτε ποσότητα κατανάλωσης. Συνεπώς αποτελεί άριστη εναλλακτική για τα άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν το βάρος τους ή αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα επίπεδα της γλυκόζης στο αίμα.

Έχει θέση το παγωτό με στέβια σε μια δίαιτα;

Και βέβαια απλά πρέπει πάντα να έχουμε υπόψιν μας και τα άλλα θρεπτικά συστατικά που εμπεριέχονται σε ένα παγωτό και όχι μόνο τη ζάχαρη. Δηλαδή τρώγοντας ένα σορμπέ ή μια γρανίτα που έχει στέβια αντί ζάχαρης τρώμε ένα πραγματικά «διαιτητικό» γλύκισμα με πολύ λίγες θερμίδες, όμως τρώγοντας ένα παρφέ που έχει φτιαχτεί με στέβια αντί ζάχαρης πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στην ποσότητα κατανάλωσης γιατί οι θερμίδες παραμένουν πολλές, λόγω της ύπαρξης μεγάλης ποσότητας λιπαρών στο γλύκισμα.

Ποσό ασφαλές είναι το παγωτό με στέβια; Μπορεί κανείς να τρώει όσο θέλει; Υπάρχουν ανεπιθύμητες δράσεις από την κατανάλωση της;

Όπως ισχύει για όλα τα γλυκαντικά η αλόγιστη κατανάλωση τους μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα καθώς τα τρόφιμα με στέβια περιέχουν και άλλα συστατικά τα οποία αποδίδουν θερμίδες. Παράλληλα σε μερικούς ανθρώπους η μεγάλη και συχνή κατανάλωση στέβιας μπορεί να προκαλέσει ναυτία, φούσκωμα, αέρια και άλλα γαστρεντερικά προβλήματα.

Μπορεί ένας διαβητικός να τρώει με άνεση παγωτά με στέβια;

Η στέβια δεν επηρεάζει το σάκχαρο του αίματος. Τα προϊόντα με στέβια, όπως το παγωτό με στέβια, είναι κατάλληλα για ανθρώπους με σακχαρώδη διαβήτη. Απλά πρέπει να δοθεί έμφαση στην ανάγνωση της ετικέτας του τροφίμου ώστε να είμαστε σίγουροι ότι δεν έχει άλλες γλυκαντικές ουσίες που επηρεάζουν το σάκχαρο, μια και στην αγορά κυκλοφορούν τρόφιμα που έχουν ΚΑΙ στέβια ΚΑΙ άλλες γλυκαντικές ουσίες.

Στις 12.11.2011 δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης η τελική έγκριση των γλυκοζιτών Στεβιόλης για χρήση ως γλυκαντική ουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η ασφάλεια της Στέβιας, η μηδενική θερμιδική της απόδοση αλλά κυρίως η φυσική της προέλευση, έχουν δώσει δικαίως σε αυτό το γλυκαντικό μια τεράστια δημοφιλία.

Επισκεφτείτε την προσωπική σελίδα του Κωνσταντίνου Ξένου, www.kxenos.gr και μάθετε τα πάντα για θέμα που σας απασχολούν σχετικά με τη διατροφή,

The post Ποσό ασφαλή είναι τα παγωτά με στέβια; Ο Κωνσταντίνος Ξένος μας λύνει όλες τις απορίες μας! appeared first on Fay's book.

Keywords
Τυχαία Θέματα