Πρώτη μέρα στο σχολείο: Ποιος έχει περισσότερο άγχος; Το παιδί ή ο γονιός;

Από την Τάνια Χριστοδουλίδου

Λίγες μέρες έμειναν μέχρι να χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της νέας σχολικής χρονιάς και ένα άγχος διαχέεται στην ατμόσφαιρα ειδικά όσο αυτή η πρώτη μέρα στο σχολείο όλο και πλησιάζει.

Ποιος όμως έχει το περισσότερο άγχος; το παιδί ή ο γονιός;

Σίγουρα για ένα “πρωτάκι” η εισαγωγή του στο δημοτικό σχολείο είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία αφού ουσιαστικά τώρα μπαίνει στο εκπαιδευτικό σύστημα. Καινούριος χώρος, καινούριοι δάσκαλοι και συμμαθητές, αποχωρισμός από τη μητέρα, κάνουν τα “πρωτάκια” να φοβούνται, να αγχώνονται και πολλές φορές

να κλαίνε και να θέλουν να μην πάνε στο σχολείο.

Επομένως, αν κι εσείς ως γονείς (δικαιολογημένα και για τους δικούς σας λόγους) έχετε άγχος για αυτήν τη διαδικασία χαλαρώστε και σίγουρα μη μεταδίδετε το άγχος σας στο παιδί. Αντιθέτως, βοηθήστε το και ακούστε τους φόβους ή την πιθανή άρνησή του για το σχολείο. Εξηγήστε του ότι θα έχει υποχρεώσεις και θα πρέπει να ακολουθεί κανόνες αλλά ότι παράλληλα θα κάνει καινούριους φίλους, θα μάθει καινούρια πράγματα, θα πηγαίνει εκδρομές, θα παίζει στα διαλείμματα και θα απολαμβάνει ό,τι άλλο μπορεί να του προσφέρει το σχολείο.

Δώστε του το μήνυμα ότι οποιοδήποτε πρόβλημα συναντήσει στο μάθημα ή στη σχέση του με κάποιον συμμαθητή, οι δάσκαλοι είναι εκεί για να το βοηθήσουν.

Μια πολύ καλή ιδέα είναι η επίσκεψη μαζί με το παιδί στο σχολείο λίγες μέρες πριν τον αγιασμό. Με αυτόν τον τρόπο θα δει από κοντά τους διάφορους χώρους και τις αίθουσες ώστε να αισθάνεται οικεία στο σχολείο την ημέρα του αγιασμού.

Ακόμα, ψωνίστε μαζί τα απαραίτητα σχολικά είδη και αφήστε να επιλέξει μόνο του την τσάντα ή τους μαρκαδόρους που του αρέσουν! Θα δώσει στο παιδί χαρά και θα νιώσει υπεύθυνο για τις καινούριες του υποχρεώσεις.

Την ημέρα του αγιασμού καλή θα είναι η διακριτική παρουσία σας κοντά του.

ΟΧΙ ΔΑΚΡΥΑ από την πλευρά σας και υπερβολικοί συναισθηματισμοί. Δεν πάει και στην ξενιτιά!

Τις επόμενες μέρες το συνοδεύουμε με χαρά στο σχολείο και το αποχαιρετάμε με αποφασιστικότητα. Πρέπει να αισθανθεί ότι το αφήνετε σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Στο τέλος κάθε σχολικής ημέρας αγκαλιάστε το και κάντε του την εξής απλή ερώτηση: “Πώς αισθάνεσαι για την σημερινή σου μέρα στο σχολείο;”

Στόχος είναι να αποκτήσουμε μια ειλικρινή σχέση εμπιστοσύνης με το παιδί, ώστε να γνωρίζουμε όσα περισσότερα γίνεται για τη σχολική του ζωή.

Καλή σχολική χρονιά χωρίς άγχος!

Η κα Χριστοδουλίδου Τάνια είναι άριστη απόφοιτος του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Σήμερα υπηρετεί σε δημοτικό σχολείο της Αττικής. Είναι βραβευμένη δύο φορές για τις δράσεις της πάνω στον σχολικό εκφοβισμό και την μετάδοση του μηνύματος καταπολέμησής του. Είναι μέλος της ομάδας CSI Institute που μέσω ομιλιών, ενημερώνει παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς για το bullying και το cyber bullying ειδικότερα.

Μια ματιά ακόμα: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέες μανούλες με τα παιδάκια τους!

Keywords
Τυχαία Θέματα