Θλίψη! «Έφυγε» από τη ζωή γνωστός Έλληνας σκηνοθέτης

Το μεγάλο ταξίδι για τη γειτονιά των αγγέλων ξεκίνησε σήμερα ο Κώστας Βρεττάκος, σε ηλικία 80 ετών. Σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, ο γνωστός σκηνοθέτης και συγγραφέας, το τελευταίο διάστημα αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, που τον ταλαιπωρούσαν, ενώ νοσηλευόταν στο Νοσοκομείο Σωτηρία.

Γιος του ποιητή και ακαδημαϊκού Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Κώστας Βρεττάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1938. Από πολύ νωρίς γοητεύτηκε από τον κινηματογράφο, όμως δεν αφοσιώθηκε αποκλειστικά σε αυτόν.

Σπούδασε κινηματογράφο στην Ελλάδα

και την Ιταλία και παράλληλα με τις κινηματογραφικές του ενασχολήσεις συνέχισε να εργάζεται βιοποριστικά ως επιμελητής εκδόσεων, παραγωγός διαφημιστικών ταινιών και περιστασιακά ως δημοσιογράφος. Κατά τη δικτατορία εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών.

Τις πρώιμες λογοτεχνικές συνεργασίες με την «Επιθεώρηση Τέχνης» ακολούθησαν δύο ποιητικές συλλογές το 1971 και 1977 με τον τίτλο «Ανάριθμα». Από το 1977, παράλληλα με τη φωτογραφική του δραστηριότητα, ασχολήθηκε πάλι με τον κινηματογράφο γυρίζοντας ως το 1987 μια σειρά από ταινίες από τις οποίες ξεχώρισαν «Το στρώμα της καταστροφής» (1980) και «Τα παιδιά της Χελιδόνας» (1987). Παράλληλα, η μακροχρόνια φωτογραφική του συνεργασία με την Εμμανουέλα ντε Νόρα οδήγησε στην ίδρυση του εκδοτικού οίκου «Τρία Φύλλα».

Από το 1990 εγκατέλειψε πάλι τις εκδόσεις, τη φωτογραφία και τον κινηματογράφο και ασχολήθηκε με την πολιτική διαχείριση της ελληνικής κινηματογραφίας αρχικά ως ειδικός σύμβουλος Κινηματογραφίας του Υπουργείου Πολιτισμού (1989), σε συνέχεια ως πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages, στο Συμβούλιο της Ευρώπης (1991-2006).

Το βιβλίο του “Ασκήσεις περιέργειας” (εκδ. Ποταμός, 2016), τιμήθηκε το 2016 με το Βραβείο Μυθιστορήματος της Ακαδημίας Αθηνών.

Συλλυπητήριο μήνυμα από το υπουργείο Πολιτισμού

Για μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή έκανε λόγο σε συλλυπητήριο μήνυμά του για το θάνατο του Κώστα Βρεττάκου το υπουργείο Πολιτισμού.

«Ο Κώστας Βρεττάκος υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα στην καλλιτεχνική και πνευματική ζωή μας. Ο κινηματογράφος τον τράβηξε από νωρίς, αλλά καταπιάστηκε με ευαισθησία και με τη φωτογραφία, τις εκδόσεις, τη διαφήμιση, την πεζογραφία και την ποίηση.

Τον καιρό της δικτατορίας εργάστηκε ως μεταφραστής λαϊκών μυθιστορημάτων και ως φωτογράφος εγκυκλοπαιδειών, εκδίδοντας δύο ποιητικές συλλογές με τον τίτλο «Ανάριθμα» το 1971 και το 1977. Το 1980 δημιουργεί τον εκδοτικό οίκο «Τρία Φύλλα» και για την επόμενη δεκαετία επανέρχεται στον κινηματογράφο με τρία ντοκιμαντέρ και μία ταινία μυθοπλασίας: «Τα παιδιά της Χελιδόνας» που απέσπασαν συνολικά εννέα βραβεία στο 28ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης και το βραβείο καλύτερης ταινίας της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου.

Η σχέση του με τον κινηματογράφο συνεχίστηκε και στο πεδίο της θεσμικής διαχείρισης, καθώς ο Κώστας Βρεττάκος διετέλεσε Σύμβουλος Κινηματογραφίας του υπουργείου Πολιτισμού (1989), Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου (1991-1998) και εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Eurimages του Συμβουλίου της Ευρώπης (1991-2006). Το 2009 κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Ποταμός το πρώτο του μυθιστόρημα «Περαστικός από το Ρέικιαβικ», ενώ το βιβλίο του «Ασκήσεις Περιέργειας», το οποίο ο ίδιος χαρακτήρισε «έναν αγώνα με τη μνήμη», βραβεύτηκε το 2016 με Βραβείο Μυθιστορήματος από την Ακαδημία Αθηνών. Σε ηλικία ογδόντα ετών κυκλοφόρησε με τίτλο «Προστιθέμενη αξία» τα νεανικά ποιήματά του ως βιογραφικά στοιχεία, από τις Εκδόσεις Πόλις.

Γιος του ποιητή Νικηφόρου Βρεττάκου, ο Κώστας Βρεττάκος, σε μια από τις τελευταίες του συνεντεύξεις, αφιέρωσε στους αναγνώστες το ποίημα του πατέρα του «Η ποίηση»:

Ό,τι μπόρεσα να διασώσω / (στον κόσμο που πήγα) / το διέσωσα, θάλασσα / Η ψυχή μου ένα σμήνος / μυριάδων πουλιών / που τ’ αλώνιζε η θύελλα. /Όσα διασώθηκαν / βρήκαν το δέντρο τους. / Φτερούγισαν κ’ έμειναν / Μέσα στις λέξεις.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκφράζει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του», αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού.

Πηγή: Πρώτο Θέμα

Δείτε ακόμη: GNTM: Η πρώτη ανάρτηση της Μαριάννας Μαντέση μετά την αποχώρησή της!

Keywords
Τυχαία Θέματα