29ο Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ - «Τι Γεύση έχει το Μέλλον»
Με κεντρικό θέμα «Τι Γεύση έχει το Μέλλον. Ηγεσία με το βλέμμα στο αύριο» πραγματοποιήθηκε με απόλυτη επιτυχία, την Παρασκευή 4 και το Σάββατο 5 Μαΐου 2018, το 29ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ, με την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Το 29ο Συνέδριο Ηγεσίας της ΕΑΣΕ, το οποίο αποτελεί το μακροβιότερο συνέδριο ηγεσίας στην Ελλάδα,
Μια πλειάδα καταξιωμένων ομιλητών από την Ελλάδα και το εξωτερικό μοιράστηκαν γνώσεις και εμπειρίες, παρουσιάζοντας τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις κοινωνικοπολιτικές αλλαγές στην παγκόσμια αγορά, ενώ παράλληλα ανέδειξαν τις επιπτώσεις των ραγδαίων μεταβολών στη ψηφιακή οικονομία και στον κόσμο των επιχειρήσεων. Οι ομιλητές μίλησαν για τον κεντρικό ρόλο που έχει ο ηγέτης των επιχειρήσεων, σε όλο αυτό το φάσμα των αλλαγών, καθώς καλείται να είναι έτοιμος να διαχειριστεί με επιτυχία και αποτελεσματικότητα τις επερχόμενες προκλήσεις, που θα επηρεάσουν το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου.
Την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου κήρυξε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ κ. Βασίλης Ραμπάτ, ο οποίος στην ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στα χαρακτηριστικά του επιτυχημένου ηγέτη της ψηφιακής εποχής ο οποίος – όπως είπε χαρακτηριστικά - θα πρέπει να είναι ο πρώτος που υιοθετεί τις νέες ψηφιακές τάσεις και τη συνεχή μάθηση, να μην ξεχνά ποτέ τις αξίες του, να μπορεί να εμπνέει τους άλλους, να προωθεί τη δημιουργικότητα. «Ο επιτυχημένος ηγέτης του αύριο θα πρέπει να μπορεί να προσελκύει και να κρατάει δίπλα του τα κατάλληλα ταλέντα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν βασίζεται στην τεχνολογία. Βασίζεται στους ανθρώπους» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της ΕΑΣΕ.
Πρώτος ομιλητής ήταν ο Jonas Ridderstråle, ο οποίος είναι ένας από τους σημαντικότερους επιχειρηματικούς στοχαστές και ομιλητές στον κόσμο, καθώς συγκαταλέγεται στους Global Top 30 Management Guru, κατέχοντας την 23η θέση παγκοσμίως και 5η στην Ευρώπη. Άρχισε την ομιλία του μιλώντας για τις αλλαγές που πραγματοποιούνται στον κοινωνικοοικονομικό ιστό, τόσο στις βιομηχανικές πόλεις όσο και στις οικονομίες. Αναφέρθηκε στη «δημιουργική καταστροφή», η οποία μας φέρνει πιο κοντά στο μέλλον και προκαλείται από τους ψηφιακούς παίχτες που αλλάζουν γρήγορα από αγορά σε αγορά. Τόνισε ότι οι ζωές των στελεχών αλλάζουν και οι καινούριοι κύκλοι οικογενειακής ζωής επιφέρουν καινοτομίες. Επιπλέον, έθεσε αρκετά ερωτήματα προς το κοινό και ανέλυσε ζητήματα που έχουν σχέση με το τι σημαίνει δημιουργική καινοτομία, πώς μαθαίνεται και ποια η σχέση της με την επιτυχία, το ρίσκο και τον ανταγωνισμό στη διοίκηση.
Στη συνέχεια ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαστράτος Χρήστος Χαρπαντίδης, έμπειρος μάνατζερ μιας από τις πλέον ιστορικές και καινοτόμες επιχειρήσεις της χώρας μας, ξεκίνησε με τις αρχές και τις αξίες που με πάθος και αφοσίωση υπηρετεί η Παπαστράτος, έχοντας στο επίκεντρο πάντα τον άνθρωπο και την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα. Τόνισε ότι η επιχειρηματικότητα έχει ευθύνη στην Ελλάδα της κρίσης να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και να βελτιώνει εξαγωγικό ισοζύγιο. Επιπλέον, υπογράμμισε ότι ο ηγέτης πρέπει να συνεισφέρει την τόλμη του για να γίνει αυτή η ευθύνη πραγματικότητα, με στόχο να δημιουργηθούν δείκτες καλύτερης ζωής.
Ο Δήμαρχος Τρικκαίων, Δημήτρης Παπαστεργίου, παρουσίασε αναλυτικά πώς η πόλη του τα Τρίκαλα, έχει καταφέρει μέσα σε λίγα χρόνια να αποτελεί ηγετικό μοντέλο του 21ου αιώνα και για άλλες ελληνικές πόλεις και πως έχει αξιοποιήσει την τεχνολογία, ώστε οι πολίτες να έρθουν πιο κοντά στα κοινά. Τόνισε πως ο ηγέτης στην αυτοδιοίκηση πρέπει να λειτουργεί ως playmaker, να δίνει πάσες, ώστε να μας ωθήσει να σκεφτούμε και να πράξουμε διαφορετικά, αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής νοοτροπίας με έμφαση στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών και του εργατικού δυναμικού λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η γενιά μας πρέπει να κάνει τη διαφορά».
Ο Πάνος Παχατουρίδης, επικεφαλής του Facebook για την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, έδωσε μια διαφορετική νότα στην ομιλία του, επιλέγοντας να μιλήσει περισσότερο για την «τεχνολογία της ανθρωπιάς» όπως είπε, παρά για αλγόριθμους και big data. Τόνισε δε ότι οι ηγέτες πρέπει να «φτιάξουν» ανθρώπους και να δώσουν νόημα στους υπαλλήλους, οι οποίοι αποτελούν το συγκριτικό πλεονέκτημα για κάθε εταιρία, αναφέροντας ότι οι CEOs θα έπρεπε να λέγονται «Chief Enthusiasm Officers». Τέλος, σημείωσε πως η διοίκηση είναι ομαδικό παιχνίδι, με τους συμβιβασμούς να είναι σημαντικό μέρος του και ότι οι μηχανικές κινήσεις αποτελούν πλέον παρελθόν.
Η Lara Gimore, συνιδρύτρια του βραβευμένου εστιατορίου «Osteria Francescana» και του μη κερδοσκοπικού οργανισμού «Food for Soul» μοιράστηκε με το κοινό τις εμπειρίες από την οργάνωση και τη διοίκηση τόσο του εστιατορίου όσο και του πρωτοποριακού, όσο και δημοφιλούς κοινωνικού project, ενώ παρουσίασε τα κοινά σημεία που έχουν μεταξύ τους, αλλά και τις δυσκολίες που η ίδια και ο σύζυγός της διάσημος σεφ Massimo Bottura αντιμετώπισαν στην πορεία υλοποίησης των επιχειρηματικών σχεδίων τους. Με μια άκρως παραστατική ομιλία επιχείρησε να μεταδώσει στο κοινό το πάθος και την αγάπη τους για την πρωτοβουλία δημιουργίας μιας «κουζίνας αλληλεγγύης», που προωθεί δυναμικά τη δράση ενάντια στη σπατάλη του φαγητού, τονίζοντας ότι η ομορφιά και η εκλεπτυσμένη εμπειρία διατροφής με έμφαση στη γεύση, μπορούν να μετατρέψουν αυτό που περισσότεροι καταλαβαίνουν ως «συσσίτιο», σε κάτι μοναδικό. Τέλος, υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν αποτελεί ένα είδος φιλανθρωπίας, αλλά θέμα κουλτούρας και πολιτισμού.
Στη συνέχεια, ο Alexis Perakis – Valat, President Consumer Products Division της L'Oreal, ανέλυσε αρχικά τις αξίες και τη στρατηγική της εταιρίας, υπογραμμίζοντας ότι η ψηφιακή επανάσταση έχει ήδη διεισδύσει στον κόσμο των επιχειρήσεων, με τη νέα εποχή marketing και social media να παρουσιάζουν αρκετές ευκαιρίες, παρά τους όποιους κινδύνους μπορούν να κρύβουν. Μίλησε για την εμπειρία του από την κινεζική επιχειρηματικότητα και το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ παράλληλα ανέλυσε πώς αναπτύσσεται μια παγκόσμια εταιρία με προϊόντα διαθέσιμα σε πολύ διαφορετικούς πελάτες και πολύ διαφορετικά στελέχη. Τόνισε δε ότι η εποχή του παντογνώστη μάνατζερ έχει παρέλθει, ενώ επεσήμανε πως η κοσμητολογία όπως κι οποιαδήποτε άλλη επιχειρηματική δράση σήμερα, χρειάζεται θάρρος, αλλαγές και σεβασμό στο διαφορετικό.
Για την αυτοματοποίηση που διεισδύει στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα πιο ραγδαία από ποτέ μίλησε ο Μιχάλης Μπλέτσας, ερευνητής & Διευθυντής Πληροφορικής στο Media Lab του MIT, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει κυρίαρχη τεχνολογία στην 4η ψηφιακή επανάσταση, αλλά κυρίως συγκλίσεις ανάμεσα στις υπάρχουσες. Αναφερόμενος στην τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ) και στα παράδοξα που δημιουργούνται γύρω από αυτή, ο κ. Μπλέτσας είπε ότι δεν μπορούμε να βασίσουμε προβλέψεις για το μέλλον στη συγκεκριμένη τεχνολογία, καθώς αυτή τη στιγμή μαθαίνει από ανθρώπους, (κι ως εκ τούτου αναπαράγει πολλά από τα ζητήματά που προσπαθούμε να ξεπεράσουμε με την ίδια την τεχνητή νοημοσύνη!). Γι' αυτό, όπως είπε, ο δόκιμος όρος αναφοράς είναι η «εκτεταμένη νοημοσύνη», όρος ο οποίος κάνει σαφές ότι ο άνθρωπος θα πρέπει να παραμείνει μέρος του τεχνητού και τα ρομπότ δεν θα τον αντικαταστήσουν, αλλά θα τον συμπληρώσουν.
Η δεύτερη ημέρα του συνεδρίου ήταν αφιερωμένη σε θέματα ευρύτερης σημασίας για την προσωπική ανάπτυξη. Με κεντρικό θέμα «Αισθάνομαι άρα Υπάρχω: Αισθήσεις, νους και ψυχή», τέσσερις άνθρωποι από διαφορετικά υπόβαθρα μίλησαν για τις πτυχές της ανθρώπινης συμπεριφοράς, τόσο μέσα στο περιβάλλον της οικογένειας όσο και ενός οργανισμού.
Ο παιδοψυχολόγος και Επιστημονικός Διευθυντής του Ψυχοθεραπευτικού & Εκπαιδευτικού Ινστιτούτου «Αντίστιξη» Δημήτρης Καραγιάννης, άνοιξε τις εργασίες της 2ης ημέρας του συνέδριου με μια ζεστή ομιλία όπου αναφέρθηκε στη φύση των επαγγελματικών και προσωπικών σχέσεων και το πώς αυτές δομούνται με όρους διάρκειας, παρουσίας και ζωντάνιας. Επιπλέον, με έναν ιδιαίτερο τρόπο παρουσίασε «τα καρυκεύματα της ζωής» : τη χαρά, την ευγνωμοσύνη, τη συγχώρεση και το μεράκι της δημιουργίας. Τόνισε ότι μπορούν να λειτουργήσουν ευεργετικά στις καθημερινές συναναστροφές, συμβάλλοντας σημαντικά στο να βιώνει καθένας μας πραγματική ευτυχία στην εργασία και την οικογένεια.
Στη συνέχεια τον λόγο πήρε η Μάρω Κουρή, photojournalist, η οποία μέσα από ένα πλούσιο φωτογραφικό υλικό παρουσίασε άγνωστες πτυχές της καθημερινής ζωής, των χωρών της Αφρικής και της Ασίας. Μοιράστηκε την εμπειρία της από μια ζωή ενσυναίσθησης και ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από το επάγγελμα της φωτορεπόρτερ, ξεκινώντας με την εφηβεία στην Αθήνα των 80s μέχρι την Ινδία και την Αφρική, παραθέτοντας μια σειρά από εξαιρετικές εικόνες και έχοντας ως στόχο να προβάλλει την εμπειρία της ζωής που συμπυκνώνει κάθε μία από αυτές.
Ο πρώτος Έλληνας με διεθνή καριέρα στην τζαζ, αναγνωρισμένος σαξοφωνίστας και συνθέτης, Δημήτρης Βασιλάκης, επιχείρησε με την ομιλία του να μυήσει το κοινό στον όμορφο κόσμο της τζαζ, αναλύοντας με πάθος και οξυδέρκεια τη γλώσσα της τζαζ, που είναι ο γήινος ρυθμός, η απλότητα, η ελευθερία της έκφρασης, αλλά και η πειθαρχία, ο αλληλοσεβασμός και η επικοινωνία μέσα στην ομάδα. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί στην τεχνητή νοημοσύνη και στον βαθμό που θα επηρεάσει τη μουσική της τζαζ, επισημαίνοντας ότι οι καλλιτέχνες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην τεχνολογική εξέλιξη κι εκφράζοντας τη γνώμη πως σε λίγο καιρό θα υπάρχει ισοτιμία μεταξύ του καλλιτέχνη και της τεχνητής νοημοσύνης.
Στη συνέχεια, στη σκηνή του 29ου Συνεδρίου Ηγεσίας της ΕΑΣΕ, ανέβηκε ο διακεκριμένος και δημοφιλής ηθοποιός και σκηνοθέτης Σταμάτης Φασουλής, ο οποίος γλαφυρά αφηγήθηκε την ιστορία του θεάτρου, σε ένα μαγικό ταξίδι από το 1900 έως και τη σημερινή εποχή. Με ιδιαίτερο τρόπο, παρουσίασε τον ρόλο του ηθοποιού και την καθημερινότητα του, καθώς και τις διαφορές που έχει από έναν άνθρωπο που δουλεύει σε μια εταιρία. Αναφέρθηκε στα τωρινά προβλήματα που αντιμετωπίζει το θεάτρο, μιλώντας για την έλλειψη νέων συγγραφέων και τη συρρίκνωση της παραγωγής συγγραφικών έργων, λόγω της έλλειψης δημιουργικότητας. Τέλος, τόνισε ότι τα προβλήματα που δημιουργεί μια επανάσταση, θα τα λύσει η επόμενη.
«Είναι γεγονός ότι η μετάβαση στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή δημιουργεί ακόμη μεγαλύτερα κενά ηγεσίας καθώς ανατρέπει τους κανόνες λειτουργίας των επιχειρήσεων κι επιβάλλει τον επαναπροσδιορισμό της 'παραδοσιακής' ηγεσίας. Οι ηγέτες σήμερα χρειάζονται διαφορετικές δεξιότητες για να είναι αποτελεσματικοί. Πρέπει να διαθέτουν ψηφιακό DNA, να είναι digital leaders, ηγέτες που αντιλαμβάνονται και μπορούν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά στον νέο ψηφιακό κόσμο. Η μαγική λέξη λοιπόν είναι Agility (ευκινησία). Η επιχείρηση του μέλλοντος είναι ευκίνητη. Το ίδιο και ο CEO του μέλλοντος!» είπε χαρακτηριστικά ο Σύμβουλος Διοίκησης της ΕΑΣΕ Γιάννης Αναστασόπουλος, ολοκληρώνοντας τις εργασίες του συνεδρίου, ενώ ευχαρίστησε τους συνέδρους για τη μεγάλη ανταπόκριση και τη μεγάλη συμμετοχή των ανωτάτων στελεχών στο Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ 2018, που για 5η συνεχόμενη χρονιά έγινε Sold Out.
Τον συντονισμό του συνεδρίου είχε ο κ. Χαρίδημος Τσούκας Επιστημονικός Σύμβουλος της ΕΑΣΕ και καθηγητής στα πανεπιστήμια Κύπρου και Warwick.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Προωθητική ενέργεια από την ΑΒ Βασιλόπουλος
- Βίντεο - σοκ: Γυναίκα παρασύρεται από τα νερά μπροστά από το ΑΠΘ
- Στη δημοσιότητα φωτογραφίες συλληφθέντων που διακινούσαν παράνομα φάρμακα
- Τι δήλωσε ο διοικητής του "Παπανικολάου" για τον θάνατο του 18χρονου με ιλαρά
- Η Ellinair επεκτείνεται με νέες πτήσεις Αθήνα με Ρόδο
- Πράγματα που ΔΕΝ πρέπει να κάνετε στο σούπερ μάρκετ
- Super League: Πρόστιμο 16.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ
- Τέλος στα σχέδια για το κέντρο δεδομένων του 1 δισ. δολαρίων έβαλε η Apple
- Τελεσίγραφο Eurogroup στην κυβέρνηση: Έχετε 14 ημέρες περιθώριο για συμφωνία στα 88 προαπαιτούμενα
- Τουρκία: Κλείνει τις σχολές γαλλικής φιλολογίας ο Ερντογάν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- 29ο Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ - «Τι Γεύση έχει το Μέλλον»
- Το κοκτέιλ φοροεπιδρομής και ακριβού πετρελαίου χτυπάει καμπανάκι για το ΑΕΠ
- DBRS: Υποχωρούν οι φόβοι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
- Το νερό ZARO'S στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
- Μακρόν: Η Γερμανία διακατέχεται από «φετιχισμό» πλεονασμάτων
- Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στη Wall Street ελέω ισχυρών μάκρο
- Αρνείται να συμμετάσχει ο Καμίνης στο σχέδιο Φλαμπουράρη «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»
- Ζημιές, λόγω της νεροποντής, σε περίπτερα της ΔΕΘ
- Παππάς: 130.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις
- Η HELMEPA υποστηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα Oceanos NTUA
![29ο Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ - Τι Γεύση, Μέλλον,29o synedrio igesias ease - ti gefsi, mellon](https://images32.inewsgr.com/3096/30964118/29o-synedrio-igesias-ease---ti-gefsi-echei-to-mellon-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- 29ο Συνέδριο Ηγεσίας ΕΑΣΕ - «Τι Γεύση έχει το Μέλλον»
- Συνεχίζεται το ανοδικό σερί στη Wall Street ελέω ισχυρών μάκρο
- Μακρόν: Η Γερμανία διακατέχεται από «φετιχισμό» πλεονασμάτων
- Παππάς: 130.000 δωρεάν ψηφιακές υπογραφές στις επιχειρήσεις
- Το κοκτέιλ φοροεπιδρομής και ακριβού πετρελαίου χτυπάει καμπανάκι για το ΑΕΠ
- Ζημιές, λόγω της νεροποντής, σε περίπτερα της ΔΕΘ
- Αρνείται να συμμετάσχει ο Καμίνης στο σχέδιο Φλαμπουράρη «Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε.»
- Το νερό ZARO'S στηρίζει «Το Χαμόγελο του Παιδιού»
- Η HELMEPA υποστηρίζει το ερευνητικό πρόγραμμα Oceanos NTUA
- DBRS: Υποχωρούν οι φόβοι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Στην τελική ευθεία η προετοιμασία του ΠΑΟΚ για τον τελικό (video)
- Στη δημοσιότητα φωτογραφίες συλληφθέντων που διακινούσαν παράνομα φάρμακα
- Super League: Πρόστιμο 16.000 ευρώ στον ΠΑΟΚ
- Πιλοτικά από 1 Ιουλίου το μεταφορικό ισοδύναμο
- Συνάντηση ΟΕΕ και ΤΕΕ με Ελληνική Ένωση Τραπεζών – Στο επίκεντρο τα κόκκινα δάνεια
- THI: Στήριξε τη συμμετοχή startups στο Accelerate Greece
- ΡΑΕ για υπόθεση ΕΛΤΑ: Δώστε πίσω τα λεφτά
- TτΕ: Βουτιά €3,34 δισ. στη χρηματοδότηση από τον ELA τον Απρίλιο
- Στη Νομοπαρασκευαστική της Βουλής το σχ/ν για το Μεταφορικό Ισοδύναμο. Πιλοτική εφαρμογή από τον Ιούλιο σε 40 νησιά
- Μεγάλη νεροποντή χτύπησε τη Θεσσαλονίκη και δημιούργησε προβλήματα