7ος Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας (ΕΤΕ): 20 προτάσεις για την τελική ευθεία

Του Κώστα Τσαούση

Ο φετινός Διαγωνισμός Καινοτομίας & Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας -ο 7ος κατά σειρά- παρουσιάζει ένα πολύ ξεχωριστό, ποιοτικά διαφορετικό, στοιχείο. Μεταξύ των 20 φιναλίστ που προχωρούν στην τελική φάση και τη δεκάδα των διεκδικητών για τα βραβεία βρίσκονται εταιρείες που έχουν διαγράψει πολύ ενδιαφέρουσα διαδρομή στην εγχώρια σκηνή της νέας και της νεανικής επιχειρηματικότητας. Μάλιστα, αρκετές από αυτές τις start up εταιρείες έρχονται από βραβεύσεις, ενώ έχουν θητεία σε εκκολαπτήρια, θερμοκοιτίδες

και επιταχυντές. Βεβαίως, αυτοδικαίως στον τελικό γύρο του διαγωνισμού -δηλαδή για μία θέση στη δεκάδα των υποψήφιων νικητών- βρίσκονται οι πρώτοι νικητές συνεργαζόμενων διαγωνισμών. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τους εξής διαγωνισμούς: Διεθνής Φοιτητικός Διαγωνισμός Ennovation, 2ος Επιχειρηματικός Διαγωνισμός της ΜΚΕ - ΕΑΠ «Ανοικτοί Επιχειρηματικοί Ορίζοντες», Διαγωνισμός Imagine Cup Μicrosoft, Διαγωνισμός Ψηφιακής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας / Start Up, καθώς και το workshop Match & Develop a Start up.

Ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά, αρχίζοντας από την ομάδα των 20 που προέκυψαν από τους 401 συμμετέχοντες της πρώτης φάσης. Μεταξύ λοιπόν των 20 προτάσεων -γιατί ανεξαρτήτως της εταιρικής ή μη συγκρότησής τους όσοι συμμετέχουν λογίζονται ως προτάσεις- βρίσκονται (χωρίς αξιολογική ή άλλη κρίση για τη συνέχεια και το τελικό αποτέλεσμα) start up που έχουν να επιδείξουν και μια διαδρομή αλλά και τα διαπιστευτήρια της αγοράς. Με άλλα λόγια, εταιρείες που έχουν κόψει τιμολόγιο για τα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους και το έργο τους έχει αποτιμηθεί από τους πελάτες τους. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι βραβευμένες Clio Muse (από τη θεματική ενότητα «Πολιτισμός και Τεχνολογία») και Mermix (από τη θεματική ενότητα «Περιβάλλον και Τεχνολογία»). Οι δύο εταιρείες έχουν πέραν των βραβεύσεων και ένα άλλο κοινό στοιχείο: έχουν περάσει από τον φιλόξενο χώρο του Orange Grove, που δημιουργήθηκε στα χρόνια της κρίσης με πρωτοβουλία της ολλανδικής πρεσβείας στην Αθήνα.

Η ομάδα της Clio Muse

Η Δάφνη Τσεβρένη εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Clio Muse, μιας start up που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται με επιτυχία μια διαδικτυακή πλατφόρμα για πολιτιστικές διαδρομές. Πέραν του διαχειριστικού περιβάλλοντος υπάρχει και λειτουργεί μια εφαρμογή για smartphones. Η Δάφνη είναι συνιδρύτρια της Clio Muse μαζί με τον Γιάννη Νικολόπουλο και τον Ανδρέα Φατούρο, η οποία πλέον έχει να επιδείξει έργο και εκτός Ελλάδας. Συγκεκριμένα, η εταιρεία συμμετέχει σε ευρωπαϊκή κοινοπραξία για τη δημιουργία της πανευρωπαϊκής πλατφόρμας κοινωνικής δικτύωσης PLUGGY και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση με 205.000 ευρώ ως υπεύθυνη καινοτομίας, σχεδίασης και επικοινωνίας.

Ο Χρήστος Σταμάτης εμφανίζεται ως εκπρόσωπος της Mermix, μιας εταιρείας που έχει αναπτύξει και διαχειρίζεται μια πλατφόρμα που ενώνει όσους ψάχνουν για αγροτικό μηχάνημα με όσους έχουν και θέλουν να το αξιοποιήσουν με κέρδος! Εχει καταφέρει με δυο λόγια να βάλει την τεχνολογία στο χωράφι, και γι' αυτό έχει επιτυχία. Η Mermix, πάντως, δεν είναι η αποκλειστική ενασχόληση του Χρ. Σταμάτη, ο οποίος συμμετέχει στη διευθυντική ομάδα που τρέχει τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Στέβια Ελλάς» με έδρα τη Λαμία.

Η ομάδα του Mermix

Ας πάμε όμως παρακάτω. Ο Χρήστος Ραφτογιάννης με τη CityCrop -από τη θεματική ενότητα «Περιβάλλον και Τεχνολογία»- έχει θητεύσει στο egg, το πρόγραμμα για τη στήριξη και ενίσχυση της νεανικής καινοτόμου επιχειρηματικότητας που σχεδίασε και υλοποιεί η Eurobank σε συνεργασία με το Corallia. Εδώ και τρεις μήνες ο Χρήστος και η ομάδα της CityCrop βρίσκονται στο Λονδίνο με το Startupbootcamp και μάλιστα σε περίπου 15 μέρες έχει την υποχρέωση να παρουσιάσει τη δουλειά του στη λεγόμενη demo day. Τι κάνει, όμως, η CityCrop; Στην ουσία ασχολείται με την αυτοματοποιημένη γεωργία εσωτερικού χώρου. Πιο αναλυτικά, είναι μια εταιρεία που ασχολείται με την κατασκευή και την πώληση αυτοματοποιημένων συστημάτων υδροπονικής καλλιέργειας σε κλειστό χώρο που ελέγχονται από την τεχνολογία smartphone.

Η City Crop

Επιστρέφοντας στον γνώριμο πεδίο της ηλεκτρονικής επιχειρηματικότητας, το οποίο έχει όπως κάθε χρόνο τη μερίδα του λέοντος των συμμετοχών, συναντούμε τη Mist.io αλλά και τη Susurrus.

Η ομάδα της Mist.io

Η πρώτη έχει αναπτύξει μια πλατφόρμα διαχείρισης υβριδικής υπολογιστικής υποδομής. Εκπρόσωπός της είναι ο Χριστόδουλος Ψάλτης, ένας από τους συνιδρυτές της πολυπρόσωπης ιδρυτικής ομάδας. Η Mist.io είναι μια εταιρεία που δέχθηκε τη φιλοξενία αλλά και την αρχική χρηματοδότηση του IQbility για να κάνει ένα μακρύ ταξίδι στη Καλιφόρνια - στον ιστότοπό της https://mist.io διαβάζουμε: Mist.io Inc., 620 Folsom St, San Francisco, CA 94107.

Η Susurrus, με τα μέλη της ιδρυτικής ομάδας να έρχονται από την Πάτρα, συνδυάζει με πρωτότυπο τρόπο την τεχνολογία με την αγορά και τη μόδα. Εκπρόσωπός της είναι ο Παναγιώτης Τσάγγας και, όπως αναφέρεται σε μια σύσταση της εταιρείας, πρόκειται για «μια διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει στα brands να διαφημιστούν μέσω influencers στo Διαδίκτυο».

Η ομάδα του Sussurus

Από την κατηγορία των νικητών από συνεργαζόμενους διαγωνισμούς (9 προτάσεις από ισάριθμους διαγωνισμούς) συναντάμε τον Θανάση Βράτιμο με την Givmed. Η εταιρεία που εκπροσωπεί δεν είναι τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο από ένα χρήσιμο κοινωνικό δίκτυο με εξειδικευμένες υπηρεσίες. Μια ομάδα αποφοίτων της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΜΠ δημιούργησε την εφαρμογή GivMed που δικτυώνει τους φορείς που έχουν ανάγκες με όσους διαθέτουν περισσευούμενα φάρμακα.

Η GiveMed

Στην ίδια κατηγορία και η Amanda, που πέτυχε μια πολύ σημαντική διάκριση στον φετινό παγκόσμιο τελικό του Imagine Cup της Microsoft που έγινε τον περασμένο Ιούλιο στο Σιάτλ των ΗΠΑ. Η Amanda, με εκπρόσωπο τον Ηλία Χρυσοβέργη, έχει δημιουργήσει μια εφαρμογή εικονικής/επαυξημένης πραγματικότητας σε smartphone για την ολιστική αντιμετώπιση του bullying με αξιοποίηση βιομετρικών στοιχείων από έξυπνο ρολόι.

Η ομάδα του Amanda

Από κοντά και άλλη μία βραβευμένη της Microsoft - και εκείνη από τον ελληνικό τελικό του 14ου Imagine Cup, του παγκόσμιου φοιτητικού διαγωνισμού που προωθεί την καινοτομία και τον οποίο διοργάνωσε η Microsoft Hellas τον περασμένο Απρίλιο. Ο λόγος για την IoTBeezness, μια υπηρεσία η οποία λειτουργεί με την υποστήριξη του IoT (Internet of Things), Microsoft Azure και Raspberry, η οποία έχει σχεδιαστεί ειδικά για μελισσοκόμους, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να παρακολουθούν την κατάσταση όπου βρίσκονται οι κυψέλες τους με τη βοήθεια ενός ειδικού δικτύου αισθητήρων το οποίο τους παρέχει συμβουλές και προειδοποιήσεις.

Ο πλήρης πίνακας των συμμετεχόντων στο newmoney.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα