8 γυναίκες και το γάλα τους

Το επιχειρηματικό εγχείρημα των γυναικών από το Γυναικόκαστρο του Κιλκίς που ένωσαν τις γνώσεις τους και το μεράκι τους για καλό γάλα και με τη βοήθεια της ΜΕΒΓΑΛ το τυποποιούν και το προωθούν στην αγορά

Του Κώστα Τσαούση

Για να καταλάβει κανείς το παραγωγικό και επιχειρηματικό εγχείρημα των γυναικών από το Γυναικόκαστρο του Κιλκίς πρέπει να ακούσει και να μάθει την ιστορία της 47χρονης μητέρας, κτηνοτρόφου τρίτης γενιάς, Σύλβιας Σαμολαδά. Η Σύλβια από το Παλαιό Γυναικόκαστρο ήταν εκείνη που έριξε τον σπόρο

της ιδέας να φτιάξουν οι γυναίκες του χωριού το δικό τους γάλα αντί απλώς να το δίνουν στις γαλακτοβιομηχανίες της ευρύτερης περιοχής. Επιπλέον, ήταν εκείνη που έτρεξε να ενώσει τις άλλες γυναίκες με τις φάρμες για να μπορέσει η ιδέα να αποκτήσει σάρκα και οστά. Μάλιστα, η αρχή έγινε από τις γειτόνισσές της, από τις φάρμες που υπάρχουν στο χωριό. Η πρώτη που πλησίασε ήταν η Κούλα Ιορδανίδου, η οποία και δέχτηκε. Αλλωστε, τα βιώματα ήταν κοινά. Το ίδιο και η προσπάθεια να αποκτήσει το δικό τους ποιοτικό γάλα επιπρόσθετη αξία. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Ρώτησα τη Σύλβια για την ιδέα της: την έμπνευση, τη σύλληψη, τα πρώτα στάδια εφαρμογής και τα αντίστοιχα επιχειρήματα που τη συνόδευσαν.

Η Σύλβια είχε έτοιμες ή σχεδόν έτοιμες τις απαντήσεις. Παραδέχθηκε με την περηφάνια και την αγάπη της μητέρας ότι η ιδέα προήλθε από τον γιο της Αλέξανδρο. Ο οποίος λόγω και των σπουδών του στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή της Θεσσαλονίκης άρχισε να συζητά με τη μητέρα του την προοπτική η ίδια αλλά και οι άλλες γυναίκες του χωριού με τις μικρές οικογενειακές φάρμες να πάρουν την πρωτοβουλία να πάνε ένα βήμα παρακάτω... Να βρουν τον τρόπο να τυποποιούν και να προωθούν οι ίδιες στην αγορά το γάλα τους και όχι απλώς να το δίνουν στις γαλακτοβιομηχανίες.

Ο Αλέξανδρος, λοιπόν, λειτούργησε ως ο αρχικός τροφοδότης μιας ιδέας που ήδη υπήρχε από χρόνια στο μυαλό της μητέρας του. Μετά, όπως λέει και η ίδια, ο δρόμος της την οδήγησε στην Ερασμία Παπαδοπούλου, μία από τις δύο γυναίκες στο σχήμα των «8» που δεν κατάγεται από τις τάξεις των αγελαδοτρόφων. Η Ερασμία, ως ειδήμων στα θέματα του μάρκετινγκ αλλά και της επιχειρηματικής οργάνωσης και ανάπτυξης, έβαλε την υπογραφή της για τη βιωσιμότητα του νέου επιχειρηματικού εγχειρήματος. Μετά, ήρθε η σειρά της Μαίρης Χατζάκου, επικεφαλής της ΜΕΒΓΑΛ. Η Σύλβια δεν ήταν καθόλου άγνωστη στη Μαίρη Χατζάκου, καθώς προμηθεύει με γάλα από τη φάρμα της τη γαλακτοβιομηχανία που έχει την έδρα και τις παραγωγικές της εγκαταστάσεις στα Κουφάλια Θεσσαλονίκης. «Η Μαίρη Χατζάκου δεν μας είδε ως ανταγωνιστές της και μας έδωσε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε την ιδέα μας, φιλοξενώντας μας στην παραγωγική και εμπορική αλυσίδα της εταιρείας», επισημαίνει η Σύλβια. Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του. Η μεγαλύτερη γαλακτοβιομηχανία στη Βόρεια Ελλάδα υιοθετεί ένα εγχείρημα γυναικείας συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας δίνοντας τη δυνατότητα να τυποποιούν το γάλα τους στις εγκαταστάσεις της και να το διανέμουν μέσω του υφιστάμενου δικτύου της. Η Σύλβια μου έδωσε τα δεδομένα του εγχειρήματος ή, αν προτιμάτε, τα βασικά συστατικά του. Οι φάρμες είναι έξι: οι τρεις είναι στο ίδιο χωριό και οι άλλες τρεις σκορπισμένες στα γύρω χωριά. Το σύνολο των αγελάδων που εκτρέφονται στις μικρές οικογενειακές φάρμες τις οποίες διαχειρίζονται οι γυναίκες είναι περίπου 400. Οι έξι φάρμες παράγουν κοντά στους 12 τόνους την ημέρα.

Το γάλα «8 Γυναίκες», όπως λέει η Σύλβια, είναι ένα αυθεντικό αγελαδινό γάλα που για να διατηρεί τη φρεσκότητά του συλλέγεται μέχρι και τρεις φορές την ημέρα, ενώ υπόκειται σε ελαφρά παστερίωση «με όλα τα λιπαρά του μέσα». Απλά και καθαρά. Αλλωστε, εκεί βρίσκεται και η ιδιαιτερότητά του: «Είναι ένα ποιοτικό γάλα ελεγχόμενης παραγωγής που αναμένει λόγω του τρόπου παραγωγής του τη βιολογική πιστοποίησή του. Δεν πρόκειται ποτέ να γίνει μαζικό προϊόν, θα είναι πάντα ένα γάλα από τις δικές μας αγελάδες, από τον δικό μας τόπο».

Η Σύλβια ορίζει και τα επόμενα βήματα: «Αν το επιτρέψουν οι συνθήκες, κάποια στιγμή μπορεί να βρεθούμε και με τη δική μας μονάδα τυποποίησης». Αλλωστε, όπως και η ίδια λέει, η Ευρωπαϊκή Ενωση με τα προγράμματά της δίνει την ευκαιρία της αυτοδύναμης παραγωγικής συγκρότησης σε γυναικεία συνεταιριστικά εγχειρήματα.

Μέχρι τότε θα βρίσκουμε το γάλα «8 Γυναίκες» στα ψυγεία επιλεγμένων σούπερ μάρκετ και μικρών σημείων πώλησης, σε διάφανες φιάλες του ενός λίτρου, σε δύο τύπους: Πλήρες 3,7%-4% λιπαρά και Ελαφρύ 1,5% λιπαρά.

Πάντως, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ίδιο το μπουκάλι (η ετικέτα του, για την ακρίβεια) λειτουργεί ως ένα σταθερό μέσο για το story telling. Μπορεί ο καθένας -και κυρίως οι καταναλωτές- να διαβάσει την ιστορία του εγχειρήματος και να μάθει από πρώτο χέρι όλα όσα πρέπει να ξέρει: για τις οκτώ γυναίκες, για τις φάρμες, για το Γυναικόκαστρο, για τη ΜΕΒΓΑΛ που κάνει την εμφιάλωση και τη διανομή.

Για την ιστορία: η Αντιγόνη Κουτρούτσιου, η Δέσποινα Βουδούρη, η Ερασμία Παπαδοπούλου, η Κούλα Ιορδανίδου, η Κρυσταλλία Σαράντη, η Λαμπρινή Τσομπανίδου, η Σύλβια Σαμολαδά και η Χριστίνα Σπύρου είναι οι 8 γυναίκες που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις, τις γνώσεις και το μεράκι τους για το καλό γάλα και να δημιουργήσουν τις Γυναίκες Γαλακτοπαραγωγούς Γυναικόκαστρου.

Οι έξι γυναίκες προέρχονται από τον κλάδο της κτηνοτροφίας -δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραγωγή γάλακτος και εκτρέφουν τις δικές τους αγελάδες με τον πιο φυσικό τρόπο- και οι άλλες δύο από άλλους επιχειρηματικούς κλάδους. Η αγάπη τους για το φρέσκο γάλα καθώς και η οικογενειακή τους παράδοση τις ώθησαν να δημιουργήσουν μια Ιδιωτική Κεφαλαιουχική Εταιρεία (ΙΚΕ) με έδρα το Γυναικόκαστρο.

Τα κριτήρια ένταξης στην ένωση ήταν αυστηρά ώστε να καταφέρουν να προσφέρουν στην ελληνική οικογένεια φρέσκο γάλα μόνο από τη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή και με ειδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά.

Και όπως λένε και οι ίδιες σε κάθε ευκαιρία: «Εχοντας ως πυξίδα τον τρόπο που φροντίζουμε τους δικούς μας ανθρώπους, καταφέραμε να παράγουμε ένα πλούσιο, γευστικό και ελεγχόμενης παραγωγής αυθεντικό προϊόν. Ενα γάλα αγνό, φρέσκο. Το δικό τους γάλα, το γάλα “8 Γυναίκες”».

Keywords
Τυχαία Θέματα