Akzo Nobel: Απέρριψε πρόταση εξαγοράς €21 δισ. από την PPG

Η μεγαλύτερη εταιρεία χημικών και χρωμάτων της Ευρώπης, απέρριψε πρόταση για την αξαγορά της από την αμερικανική ανταγωνίστριά της PPG.

Αντ' αυτού, η ολλανδική Akzo Nobel ανακοίνωσε ότι επιδιώκει να αναβαθμίσει τις δραστηριότητές της στον τομέα χημικών. Παράλληλα, η εταιρεία

ανακοίνωσε ότι ο έλεγχος της μονάδας επιταχύνθηκε από την προσφορά σε μετρητά και μετοχές από την PPG. Η προσφορά, η οποία έγινε πριν από περίπου μία εβδομάδα, αποτίμησε τις μετοχές της Akzo Nobel σε €83 τη μια. Η προσφορά αντιστοιχεί στο 29% της αξίας της μετοχής κατά το κλείσιμο της Τετάρτης.

Ωστόσο, σύμφωνα με την Akzo Nobel η προσφορά της PPG υποτίμησε τις προοπτικές της και δεν ήταν προς το συμφέρον των μετόχων της, των πελατών και των εργαζομένων της.

Σύμφωνα με τον CEO της, Ton Büchner, η εταιρεία επιθυμεί να προστατεύσει την ικανότητά της να συνεχίσει να επενδύει στην έρευνα και την ανάπτυξη, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα στις χώρες όπου λειτουργεί.

Μια συμφωνία μεταξύ PPG και Akzo Nobel, θα είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός κολοσσού στην αγορά χημικών με αξία 42 δισ. δολ.
Οταν ανέλαβε τα ηνία της Akzo Nobel ο Ton Büchner το 2012, επικεντρώθηκε στην αύξηση της κερδοφορίας και την απλοποίηση των δομών της. Το σχέδιό του συμπεριέλαβε αναδιάρθρωση μεγάλης κλίμακας, περικοπή θέσεων εργασίας και κλείσιμο εγκαταστάσεων.

Αφού κατάφερε να πετύχει τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει, τον Φεβρουάριο του 2016, ο Büchner είχε π[ει ότι η εταιρεία πλέον είχε κερδίσει το δικαίωμα να κάνει τολμηρές εξαγορές.

Τα δομικά κέρδη της αυξήθηκαν κατά 2,7% το 2016 στο 1,5 δισ. ευρώ, γεγονός που αποδόθηκε στον περιορισμό των δαπανών και στην αύξηση της παραγωγής.
Ωστόσο, τα έσοδα περιορίστηκαν κατά 4,5% στα 14,2 δισ. ευρώ, λόγω της μεταβλητότητας στην αγορά συναλλάγματος.

Πάντως, η τελευταία αυτή πρόταση προβληματίζει την πολιτική σκηνή της Ολλανδίας, που έχει εκλογές την επόμενη εβδομάδα. Οι ανησυχίες σχετίζονται με τη διαπίστωση ότι οι επιχειρήσεις της χώρας είναι ευάλωτες σε επιθετικές εξαγορές. Πρόσφατο παράδειγμα η Unilever, που απέκρουσε πρόταση εξαγοράς 143 δισ. δολ. από την Kraft Heinz.

Η προσφορά της PPG δεν είναι προς όφελος της Ολλανδίας, έσπευσε εξάλλου να δηλώσει και ο ΥΠΟΙΚ της χώρας, Henk Kamp.

Keywords
Τυχαία Θέματα