Alpha Bank: Γιατί η Ελλάδα υποχωρεί στους διεθνείς δείκτες
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσεως, η συρρίκνωση της εγχώριας ζητήσεως προσανατόλισε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις στον στίβο του διεθνούς ανταγωνισμού, αναφέρει η Alpha Bank στο εβδομαδιαίο της δελτίο.
Η εξέλιξη αυτή σε συνδυασμό με τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που εφαρμόσθηκαν, οδήγησε στην ενδυνάμωση της εξαγωγικής δραστηριότητος της χώρας. Καθώς η οικονομία ανακάμπτει ξανά, είναι σημαντικό να διασφαλισθεί ότι οι εξαγωγές θα συνεχίσουν την ανοδική πορεία, μέσω της περαιτέρω βελτιώσεως
Ωστόσο, παρά τη σημαντική ανάκτηση της ανταγωνιστικότητος της οικονομίας που έχει επιτευχθεί κυρίως μέσω της μειώσεως του κόστους εργασίας (11,3% σωρευτικά στην περίοδο 2009-2017) παρατηρείται τάση υποχωρήσεως με βάση τον δείκτη Διεθνούς Ανταγωνιστικότητος. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ετήσια Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας (Doing Business 2019), η Ελλάδα, με βάση τον γενικό δείκτη «ευκολία ασκήσεως επιχειρηματικής δραστηριότητος», κατετάγη στην 72η θέση το 2018, υποχωρώντας κατά πέντε θέσεις σε σύγκριση με το 2017 (67η θέση).
Η επιδείνωση της θέσεως της χώρας το 2018 σε σχέση με το 2017 οφείλεται στο γεγονός πως η Ελλάδα σημείωσε μικρότερη βελτίωση σε επιμέρους δείκτες σε σύγκριση με άλλες χώρες. Ειδικότερα, στον δείκτη που συνδέεται με την ευκολία ενάρξεως επιχειρήσεως, η Ελλάδα υποχώρησε κατά 7 θέσεις, στους δείκτες καταχωρίσεως ακίνητης περιουσίας και προστασίας επενδυτών μειοψηφίας κατά 8 θέσεις και στην πρόσβαση στη χρηματοδότηση κατά 9 θέσεις. Αντιθέτως, η Ελλάδα σημείωσε σημαντική βελτίωση κατά 19 θέσεις στον δείκτη που συνδέεται με την έκδοση οικοδομικών αδειών.
Συγκριτικά με τις ανταγωνίστριες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Κύπρος και η Πορτογαλία, η ελληνική οικονομία βρίσκεται χαμηλότερα στην κατάταξη του γενικού δείκτη, ενώ από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, μόνο η Μάλτα βρίσκεται σε χαμηλότερη θέση (84η).
Συγκρίνοντας τις επιδόσεις της χώρα μας εντός μίας μεγαλύτερης περιόδου, φαίνεται ότι η Ελλάδα παρουσιάζει σημαντική βελτίωση το 2018 σε σχέση με το 2010, τόσο στον γενικό δείκτη «ευκολία ασκήσεως επιχειρηματικής δραστηριότητος», όσο και στους επιμέρους δείκτες, καταγράφοντας υψηλότερες επιδόσεις στην ευκολία ενάρξεως επιχειρήσεως, στην προστασία επενδυτών μειοψηφίας και στις διασυνοριακές εμπορικές συναλλαγές. Η σημαντική βελτίωση των επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στους επί μέρους δείκτες είναι αποτέλεσμα των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που έλαβαν χώρα από το 2010 και έπειτα, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητος σε συνδυασμό με τη συμπίεση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος.
Εντούτοις, η επιδείνωση του δείκτη κατά το τρέχον έτος έναντι του 2017 υποδεικνύει πως είναι αναγκαία η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, προκειμένου η ελληνική οικονομία να προσελκύσει επενδύσεις και να θέσει τις βάσεις για ένα φιλικό προς την επιχειρηματικότητα περιβάλλον με εξαγωγικό προσανατολισμό.
Ωστόσο, μία χρόνια αδυναμία της ελληνικής οικονομίας είναι ο προσανατολισμός των εξαγωγών σε προϊόντα χαμηλής εντάσεως τεχνολογίας, γεγονός που καθιστά δυσχερή τη διείσδυση των ελληνικών προϊόντων στις διεθνείς αγορές καθώς αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από χώρες με χαμηλότερο κόστος εργασίας και χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές.
Η παραγωγή χαμηλής τεχνολογίας παρουσιάζει αύξηση το 2016 σε σχέση με το 2010 και το 2015, ενώ η παραγωγή μεσαίας – χαμηλής τεχνολογίας, η οποία αντιπροσωπεύει το 44,3% της συνολικής παραγωγής το 2016 έναντι 50,6% το 2010, παρουσιάζει κάμψη. Ωστόσο, παρατηρείται μία άνοδος του ποσοστού μεταποιητικής παραγωγής προϊόντων υψηλής τεχνολογίας σε 4,6% το 2016, από 3,4% το 2010.
Η αύξηση αυτή συνοδεύεται από μία αύξηση των εξαγωγών των προϊόντων υψηλής τεχνολογίας ως ποσοστό των συνολικών εξαγωγών στη μεταποίηση σε 11,5% το 2016, από 10,1% το 2010. Εντούτοις, υπολείπεται του αντίστοιχου ποσοστού για την Ευρωζώνη, το οποίο αποτελεί το 17,5% των συνολικών αντίστοιχων εξαγωγών για το 2016.
Συνεπώς, η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η στροφή προς ένα παραγωγικό υπόδειγμα με έμφαση στις επενδύσεις και στις εξαγωγές αποτελούν αδήριτη ανάγκη, προκειμένου η ελληνική οικονομία να επιτύχει υψηλούς ρυθμούς αναπτύξεως τα επόμενα έτη. Επιπροσθέτως, η μετάβαση προς ένα εξαγωγικό πρότυπο που θα βασίζεται περισσότερο σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας αποτελεί παράγοντα που θα δώσει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ελληνική οικονομία έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Αννέτα Καββαδία για την ενός λεπτού σιγή για τον Κατσίφα: «Πρωτοβουλία Κακλαμάνη, όχι συλλογική απόφαση»
- Πόρτο Ράφτη: Κηπουρός συνελήφθη για σωρεία διαρρήξεων
- ΟΑΕΔ: Προς αναθεώρηση του συστήματος επιδότησης των ανέργων
- 1343765/09-11-2018 | ΕΦΚΑ
- Οι δέκα πιο δημοφιλείς γυναίκες κατάσκοποι
- Όχημα έπεσε στην αυτοκινητοπομπή των πρωθυπουργών Βελγίου και Βρετανίας
- Β. Μαρινάκης: Σκέψεις για νέες παραγγελίες από την Capital Gas
- «Ανακυκλώνω στην Παραλία»: Μαζεύτηκαν 222.000 κιλά ανακυκλώσιμων - Τα οφέλη
- Potbelly: Χαμηλότερα των προσδοκιών κέρδη και έσοδα γ΄ τριμήνου
- Μήνυση Κασαπίδη για παράνομες εισαγωγές γάλακτος
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Βουλευτίνα καταρρέει στο Μεξικό, όταν μαθαίνει ότι σκότωσαν την κόρη της
- Μητσοτάκης στην DW: Δεν πρόκειται να απολύσουμε κόσμο στο Δημόσιο
- Ρόδος: Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο εργοστάσιο της ΔΕΗ
- Πόσοι είναι τελικά οι Ρώσοι κατάσκοποι στο Λονδίνο
- Πήρε κεφάλι στα γκάλοπ η εκλεκτή της Μέρκελ για την ηγεσία του CDU
- Ένταση στο υπουργείο Παιδείας - «Ντου» από μαθητές και εκπαιδευτικούς
- Alpha Bank: Γιατί η Ελλάδα υποχωρεί στους διεθνείς δείκτες
- Ο ISIS ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην Μελβούρνη
- Γιατί η Ιταλία πάει σε σύγκρουση με την Ευρώπη - Η μεγάλη διαφορά της ιταλικής από την ελληνική κρίση
- Οι επιχειρηματίες είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την ιταλική κυβέρνηση
![Alpha Bank, Ελλάδα,Alpha Bank, ellada](https://images32.inewsgr.com/3252/32529448/Alpha-Bank-giati-i-ellada-ypochorei-stous-diethneis-deiktes-160.jpg)
- Τελευταία Νέα New Money
- Alpha Bank: Γιατί η Ελλάδα υποχωρεί στους διεθνείς δείκτες
- Μόλις το 12% των ανέργων παίρνει επίδομα ανεργίας
- Οι επιχειρηματίες είναι πολύ δυσαρεστημένοι με την ιταλική κυβέρνηση
- ΕΛ.ΑΣ.: 5.633 συλλήψεις για πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα φέτος
- Μητσοτάκης στην DW: Δεν πρόκειται να απολύσουμε κόσμο στο Δημόσιο
- Η ΕΕ προσανατολίζεται σε αυστηρότερους ελέγχους για τις ξένες επενδύσεις
- Όχημα έπεσε στην αυτοκινητοπομπή της Τερέζα Μέι και του Σαρλ Μισέλ
- Πήρε κεφάλι στα γκάλοπ η εκλεκτή της Μέρκελ για την ηγεσία του CDU
- Βουλευτίνα καταρρέει στο Μεξικό, όταν μαθαίνει ότι σκότωσαν την κόρη της
- Σε πτώση οι τράπεζες της Κίνας μετά τους νέους στόχους των δανείων
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Alpha Bank: Επιτακτική ανάγκη η συνέχιση των μεταρυθμίσεων και η στροφή σε προϊόντα υψηλής τεχνολογίας
- Μπουλντόζες για τα αυθαίρετα στη Μάνδρα
- 36ος Μαραθώνιος της Αθήνας: Σε ποιους δρόμους θα διακοπεί η κυκλοφορία την Κυριακή
- Ακυρώθηκε το ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης 100 ευρώ για τα φάρμακα για το Parkinson
- ΔΕΔΔΗΕ: Νέος CEO ο Στέφανος Οκταποδάς
- Μήνυση Κασαπίδη για παράνομες εισαγωγές γάλακτος
- Ακύρωσε απόφαση του ΕΟΠΥΥ για αποζημιώσεις το ΣτΕ
- Γεροβασίλη: Θα πολεμήσουμε με όλα τα μέσα διακρίσεις, αποκλεισμούς
- ΤΑΝΕΟ και Mubadala επενδύουν 400 εκατ. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις
- «Ανακυκλώνω στην Παραλία»: Μαζεύτηκαν 222.000 κιλά ανακυκλώσιμων - Τα οφέλη