Attica Bank: Στο 1 δισ. ευρώ το κόστος από τις τιτλοποιήσεις Astir I & II και Omega – Ο… λογαριασμός για τις υπόλοιπες

Kοντά στο ένα δισ. ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Attica Bank τις ζημιές που θα προκύψουν από τις τιτλοποιήσεις Astir I&II και Omega, με την τράπεζα να έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες ενέργειες που θα της επιτρέψουν να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Ειδικότερα, όπως προκύπτει από την παρουσίαση προς τους επενδυτές, με αφορμή και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων 9μήνου του

2021, οι εκτιμώμενες απώλειες υπολογίζονται ως εξής:

Στα 202 εκατ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο Astir I, λογιστικής αξίας 320 εκατ. ευρώ (166 εκατ. ευρώ δάνεια μεγάλων εταιρειών, 37 εκατ. ευρώ μικρών και 117 εκατ. ευρώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και τη συνεπακόλουθη έκδοση των τίτλων υψηλής εξοφλητικής σειράς ποσού 124 εκατ. ευρώ (senior note), ενδιάμεσης εξοφλητικής σειράς ποσού 75 εκατ. ευρώ (mezzanine note) και κατώτερης εξοφλητικής σειράς ποσού 143 εκατ. ευρώ (junior note).

Στα 103 εκατ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο Astir II, λογιστικής αξίας 371 εκατ. ευρώ (34 εκατ. ευρώ καταναλωτικά δάνεια, οκτώ εκατ. ευρώ πιστωτικές κάρτες, 284 εκατ. ευρώ στεγαστικά και 45 εκατ. ευρώ άλλα δάνεια λιανικής).

Στα 682 εκατ. ευρώ για το χαρτοφυλάκιο Omega, λογιστικής αξίας 1,284 δισ. ευρώ (35 εκατ. ευρώ καταναλωτικά, 26 εκατ. ευρώ πιστωτικές κάρτες, 28 εκατ. ευρώ στεγαστικά, 42 εκατ. ευρώ άλλα δάνεια λιανικής, 306 εκατ. ευρώ μικρών επιχειρήσεων, 442 εκατ. ευρώ μεγάλων επιχειρήσεων και 405 εκατ. ευρώ μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και τη συνεπακόλουθη έκδοση των τίτλων υψηλής εξοφλητικής σειράς ποσού 630 εκατ. ευρώ (senior note), ενδιάμεσης εξοφλητικής σειράς ποσού 70 εκατ. ευρώ (mezzanine note) και κατώτερης εξοφλητικής σειράς ποσού 585 εκατ. ευρώ (junior note).

«Η Attica Bank έχει προβεί στην πρόσληψη συμβούλων για το νομικό και το τεχνικό σκέλος των τιτλοποιήσεων Omega, Astir 1 και 2», σημειώνει η διοίκηση της τράπεζας και συνεχίζει: «Για τις τιτλοποιήσεις Astir 1, 2 και Omega έχει ήδη προσληφθεί διεθνής οίκος για τον προσδιορισμό της πιστοληπτικής διαβάθμισης των τίτλων υψηλής σειράς εξόφλησης (senior notes). Τέλος, η τράπεζα βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο στην διαδικασία μεταβίβασης του 95% των τίτλων ενδιάμεσης και χαμηλής σειράς εξόφλησης (mezzanine και junior notes, αντίστοιχα), έπειτα από λήψη σχετικής δεσμευτικής προσφοράς».

Στα 12 δισ. ευρώ οι ζημιές για τις «4» μέσα σε 18 μήνες

Βαρύς ήταν ο… λογαριασμός από τις τιτλοποιήσεις και για τις υπόλοιπες τράπεζες, αφού μέσα σε ένα 18μηνο οι ζημιές «άγγιξαν» τα 12 δισ. ευρώ. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με σχετικό report της Εθνικής Χρηματιστηριακής, η εκκαθάριση των προβληματικών δανείων δεν έρχεται χωρίς κόστος για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες που υποχρεώνονται να σχηματίζουν μεγάλου ύψους προβλέψεις, γεγονός που ανεβάζει σε πολύ υψηλά επίπεδα το κόστος ρίσκου, δηλαδή, τις προβλέψεις για επισφάλειες ως ποσοστό του χαρτοφυλακίου δανείων. Συγκεκριμένα, το 2020 οι προβλέψεις που σχηματίσθηκαν και οι ζημιές που έχουν εγγραφεί για τις τιτλοποιήσεις ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ, ενώ το αντίστοιχο ποσό για το 2021 έφθασε τα 6,3 δισ. ευρώ. Έτσι, μέσα σε ένα 18μηνο οι απώλειες έφθασαν τα 11,9 δισ. ευρώ. Το δε, κόστος ρίσκου διαμορφώθηκε σε 3,86% το 2020 και εκτινάχθηκε σε 8,91% το πρώτο εξάμηνο του 2021 λόγω της επιτάχυνσης των τιτλοποιήσεων. Το υποκείμενο κόστος ρίσκου, δηλαδή οι προβλέψεις ως ποσοστό των δανείων που εγγράφονται χωρίς να υπολογίζονται οι τιτλοποιήσεις, το δεύτερο τρίμηνο του 2021 κυμάνθηκε για τις συστημικές τράπεζες μεταξύ 1% και 1,3%, ενώ εκτιμάται ότι το μέσο κόστος ρίσκου το 2022 θα υποχωρήσει κάτω από 1% το 2022 και θα κυμανθεί περίπου σε 0,5% μεσοπρόθεσμα, επιτρέποντας στις τράπεζες να αυξήσουν τα κέρδη τους.

Διαβάστε ακόμη

Οι 8 στόχοι για την οικονομία το 2022 – Ποιο είναι το «μεγάλο στοίχημα»

Λάκης Γαβαλάς: Σε νέα περιπέτεια για το εμβληματικό ακίνητο της Κάντζας

To… γεφύρι της Εθνικής, η ελληνοκινεζική ειρήνη στον ΑΔΜΗΕ, η νέα διοίκηση στην ΙCAP και τα πεντάστερα της Κρήτης

Keywords
Τυχαία Θέματα