Γιατί η Attica Bank είναι παράδειγμα για τις τράπεζες στα «κόκκινα» δάνεια

Η Attica Bank ανοίγει τον δρόμο για τη μείωση των κόκκινων δανείων και την κεφαλαιακή ενίσχυση, σημειώνει σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg, επισημαίνοντας, μάλιστα, ότι μπορεί να αποτελέσει και ένα είδος «οδηγού» για τις υπόλοιπες μεγάλες ελληνικές τράπεζες.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, ενώ οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες

της χώρας προσπαθούν να συρρικνώσουν τη μη εξυπηρετούμενη έκθεσή τους, η μικρότερη τράπεζα Attica Bank έγινε η πρώτη που στράφηκε στην τιτλοποίηση, για να συρρικνωθούν τα επισφαλή δάνεια, αλλά και να κλείσει ένα κεφαλαιακό έλλειμμα.

Η τράπεζα χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες της Aldridge EDC Speciality Finance –μια επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στα προβληματικά assets και η οποία δημιουργήθηκε από τον Erik Fallstrom, συνιδρυτή της συμβουλευτικής εταιρείας για επισφαλή δάνεια, Hoist Finance, και τον πρώην γενικό διευθυντή της Lone Star, Andreas Tuczka.

Η Attica τιτλοποιεί 1,3 δισ. ευρώ επισφαλών δανείων με βάση ένα σχέδιο που θα μειώσει κατά 50% την μη εξυπηρετούμενη έκθεσή της. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο στην Ευρώπη, η συναλλαγή –που έχει την έγκριση της ΤτΕ- πρόκειται για το πρώτο τέτοιο σχέδιο στην Ελλάδα και ίσως να αποτελέσει προάγγελο παρόμοιων συμφωνιών από μεγαλύτερες συστημικές τράπεζες.

«Με την ολοκλήρωση αυτής της συμφωνίας, η Attica Bank θα επιστρέψει στον χάρτη», δήλωσε σε συνέντευξη ο διευθύνων σύμβουλος Θεόδωρος Πανταλάκης.

Στα τέλη του 2016, η Attica Bank είχε μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα ύψους 2,4 δισ. ευρώ ή ποσοστό 61,8% στο σύνολο των δανείων. Η τράπεζα έχει μια από τις υψηλότερες αναλογίες κόκκινων δανείων στην Ελλάδα, ενώ βρέθηκε αντιμέτωπη και με έλλειμμα 70 εκατ. ευρώ στο adverse σενάριο των stress test από την ΤτΕ.

Μετά την τιτλοποίηση, η Attica αναμένει μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 39,5% από 61,8% καθώς και τη μείωση του ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων στο 33% από 50%.

Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας Tier 1 αναμένεται να αυξηθεί στο 17% από 14,8% αυτλή τη στιγμή.

Όπως αναφέρει ο Δημήτρης Σκαλέος της εταιρείας χρηματιστηριακών συμβούλων Sigma Catalyst, «το deal της Attica μπορεί να λύσει το πρόβλημα βραχυπρόθεσμα και εντελώς “αναίμακτα”. Και μπορεί να μεταθέτουν το πρόβλημα, αλλά τουλάχιστον κλείνουν το κεφαλαιακό έλλειμμα».

Keywords
Τυχαία Θέματα