Οι καρποί από την γη της Αρχαίας Σικυώνας

Του Κώστα Τσαούση

Η απάντηση στην ερώτηση μου με έπεισε – για μια ακόμη φορά- ότι μια ηλεκτρονική πλατφόρμα που μπορεί να δέχεται και ικανοποιεί αιτήματα ενδιαφερομένων είναι πολύ πιο χρήσιμη από μια κεντρική υπηρεσία ενός υπουργείου (συμπεριλαμβανομένων και των περιφερειακών διευθύνσεων).

Υπερβολές θα πείτε. Κάθε άλλο. Απλώς, μια διαπίστωση για τις πραγματικότητες της δημόσιας διοίκησης στην Ελλάδα του 2017. Ο 41χρονος Παναγιώτης

Γιαννάκαινας – επικεφαλής μιας οικογενειακής φάρμας βιολογικών αγροτροφίμων - από την Αρχαία Σικυώνα (ένα χωριό 28 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κορίνθου) χρειάστηκε να διανύσει δεκάδες χιλιόμετρα, να χάσει 3 μέρες για να αποδείξει ότι είναι επαγγελματίας αγρότης. Η δουλειά του παρά τα χιλιόμετρα και τις πολύωρες αναμονές μπροστά στα γραφεία δημοσίων υπαλλήλων δεν έγινε…

Και όμως ο Παναγιώτης θα μπορούσε να την κάνει την δουλειά από το κτήμα με δυο – τρία κλικ, ακόμη και από το κινητό του. Αλλά, όλα αυτά σε μια κανονική χώρα της Ευρώπης, της Δύσης.

Παρόλα αυτά, ο 41χρονος τρίτης γενιάς καλλιεργητής και ψυκτικός ως προς το κομμάτι των σπουδών του συνεχίζει να παλεύει με την γη των προγόνων του εφαρμόζοντας ότι πιο σύγχρονο κυκλοφορεί στο κόσμο σχετικά με την παραγωγή και διάθεση παραδοσιακών και βιολογικών αγροτροφίμων.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Το αρχικό ερώτημα: Μπορεί να επιβιώσει και να έχει μέλλον μια οικογενειακή αγροτική επιχείρηση της ελληνική περιφέρειας που διαθέτει μια ολοκληρωμένη παραγωγική και εμπορική αντίληψη για τα προϊόντα της; Η απάντηση του Παναγιώτη είναι ναι αλλά με προϋποθέσεις . Οι τελευταίες, για εκείνον, δεν αφορούν τόσο το κόστος παραγωγής όσο το κόστος της γραφειοκρατίας… Η «χαρτούρα» που απαιτείται αντί για δυο -τρία κλικ στο πληκτρολόγιο είναι το πρώτιστο και μόνιμο σύμβολο της ελληνικής γραφειοκρατίας που σε πείσμα των καιρών της ψηφιακής επανάστασης στην καθημερινότητα εκατομμυρίων πολιτών αντιστέκεται όπως οι παλιές νοικοκυρές με το …πετσετάκι στην τηλεόραση.

Η οικογενειακή επιχείρηση ονομάζεται Δρύπες (drupes.gr, να και το site της για όλους όσοι θα θέλατε να την αναζητήσετε στο διαδίκτυο). Η διαδρομή της επιχείρησης, όμως μας την παρουσιάζει ο Παναγιώτης, είναι η εξής: « Η οικογενειακή μας επιχείρηση με σεβασμό στη φύση και στις παραδόσεις του τόπου μας ασχολείται 3 γενιές τώρα με της αγροτικές καλλιέργειες, χρησιμοποιώντας παραδοσιακές μεθόδους καλλιέργειας.

Το 1998 εντάξαμε τις καλλιέργειες μας στην βιολογική γεωργία, είμαστε πιστοποιημένοι στο Ινστιτούτο ελέγχου βιολογικών προϊόντων Βιοελλάς.

Το 2001 επενδύσαμε στη δημιουργία σύγχρονων εγκαταστάσεων συσκευαστηρίου νωπών φρούτων και ενός δικτύου διανομής, περιορίζοντας έτσι τους ενδιάμεσους κρίκους της προμηθευτικής αλυσίδας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε την ποιότητα όπως επίσης καλύτερες τιμές για τους καταναλωτές.

Ο στόχος μας είναι να προσφέρουμε προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας για τους συνανθρώπους μας που μας στηρίζουν

Μέσα στο 2010 επενδύσαμε στην παραγωγή μεταποιημένων προϊόντων που περιλαμβάνει μαρμελάδες, χυμούς, σάλτσες συμπυκνώματα προσπαθώντας να καθετοποιήσουμε την επιχείρηση μας μειώνοντας και το οικολογικό μας αποτύπωμα ταυτόχρονα.

Είμαστε σε συνεχή έρευνα για δημιουργία νέων αγροτροφίμων.

Τα Αγροτρόφιμα που καλλιεργούμε και παράγουμε στα βιολογικά μας αγροκτήματα είναι τα εξής: Λαχανικά εποχής, βερίκοκα, ρόδια, κυδώνια, πορτοκάλια, λεμόνια, μανταρίνια, ελιές βρώσιμες.

Από αυτά συλλέγουμε με πολύ μεράκι τους καλύτερους καρπούς και φτιάχνουμε μαρμέλαδες (βερίκοκο, ρόδι, κυδώνι , πορτοκάλι ,λεμόνι, μανταρίνι, πορτοκάλι με λεμόνι), πετιμέζι ροδιού , σιρόπι ροδιού, πελτές κυδωνιού αλλά και έξτρα παρθένο ελαιόλαδο καθώς και σε συσκευασίες –γυάλινα βαζάκια- ημίξερα φρούτα και λαχανικά (βερίκοκα, μήλα, ντομάτες).

Η παραγωγή των προϊόντων είναι περιορισμένη, αφού βασίζεται αποκλειστικά στο μέγεθος της παραγωγής ανά καλλιεργητικής περιόδου.

Τα προϊόντα μας είναι διαθέσιμα σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (Βασιλόπουλος, Μετρο, My Market, Bazaar, Σκλαβενίτης) και σε επιλεγμένα παντοπωλεία (το Παντοπωλείο της Μεσογειακής διατροφής, Μανδραγόρας, Αγρίλι, Isola di Spezzie, Οικολογική αγορά κ.α).

Ελέγχουμε όλα τα στάδια της παραγωγής και επεξεργασίας των φρούτων μας και των μεταποιημένων προϊόντων μας ούτως ώστε να διασφαλίσουμε εξαιρετική ποιότητα, προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας ενώ παράλληλα φροντίζουμε οι τιμές μας να παραμένουν ανταγωνιστικές».

Ο Παναγιώτης –φύσει και θέσει οικολόγος – δεν περιορίζει την σκέψη, τις επιλογές, τις δραστηριότητες του στον κομμάτι της καλλιέργειας και της παραγωγής- διάθεσης προϊόντων. Τον απασχολεί η ενίσχυση της τοπικής παραγωγής μέσα από πρόγραμμα αξιοποίησης εκτάσεων που σήμερα παραμένουν για χίλιους δύο λόγους ανεκμετάλλευτες και ακαλλιέργητες αλλά και η δημιουργία προϊόντων από φρούτα και λαχανικά που η καλλιέργεια τους αφήνει το λιγότερο δυνατό οικολογικό αποτύπωμα.

Με μια έννοια η δουλειά του Παναγιώτη εμπεριέχει ένα στοιχείο καινοτομία – μια καινοτομίας που προκύπτει μέσα από την παράδοση όπου κρατά τα καλά στοιχεία της και αποκρούει τις ξεπερασμένες αντιλήψεις. Και αυτό γιατί καινοτομία είναι η δημιουργία και η διαχείριση ενός οργανωμένου δικτύου διαθέσιμων αγροτικών εκτάσεων για καλλιέργεια που δίνει την δυνατότητα αύξησης της παραγωγής αλλά και οι συμπράξεις με μονάδες συσκευασίας, μεταποίησης κλπ. για την παραγωγή νέων προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας χωρίς ζάχαρη με την χρήση άλλων γλυκαντικών ουσιών όπως το σιρόπι αγαύης ή τα ημίξερα φρούτα και λαχανικά.

Η πρωτοποριακή διαδικασία ξήρανσης που εφαρμόζεται, μας εξηγεί ο Παναγιώτης, διατηρεί αναλλοίωτη την γεύση των φρούτων αφού τα προϊόντα κρατούν μεγαλύτερο ποσοστό της υγρασίας τους από ότι η συμβατική μέθοδος της αποξήρανσης. Μπορούν έτσι και χρησιμοποιηθούν αυτούσια στη μαγειρική ή ζαχαροπλαστική χωρίς να χρειάζεται η προσθήκη κάποιου υγρού για να μαλακώσουν.



Η διαδικασία της ξήρανσης διαρκεί διπλάσιο χρόνο από την συμβατική μέθοδο αποξήρανσης, ελέγχεται σε όλα τα στάδια από μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, διατηρώντας έτσι όλα τα θρεπτικά συστατικά των προϊόντων. Επιπλέον, κατά τη διαδικασία της ξήρανσης δεν χρησιμοποιούνται καθόλου χημικές ουσίες και συντηρητικά ενώ η συσκευασία παστεριώνεται ούτως ώστε να καταστρέφονται με τον πλέον υγιεινό τρόπο οι παθογόνοι μικροοργανισμοί.

Τέλος, το ρώτησα για ένα προϊόν που θα ξεχώριζε. Μου ονομάτισε το πετιμέζι ροδιού. Το δέχθηκα και το σημείωσα ήδη για την επόμενη συνταγή. Ίσως για την απαραίτητη δροσιά σε μια απλή καλοκαιρινή σαλάτα.

Keywords
Τυχαία Θέματα