Corriere della Sera: Η Ιταλία δανείζεται τώρα πιο ακριβά από την Ελλάδα

Αυτή την εβδομάδα έγινε η ανατροπή που κανείς δεν περίμενε, καθώς τουλάχιστον στα ομόλογα βραχυπρόθεσμης λήξης, η Ελλάδα άρχισε να προσφέρει χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα της Ιταλίας. Αυτό γράφει η ιταλική Corriere della Sera, σχολιάζοντας πως η αρνητική στάση των αγορών έναντι της Ιταλίας καθίσταται απόλυτα φανερή από πρόσφατη έκδοση έντοκων γραμματίων, για τα οποία η χώρα κλήθηκε

να πληρώσει υψηλότερο επιτόκιο από την Ελλάδα.

Όπως σημειώνει το premium που ζητήθηκε από τους επενδυτές έναντι του ρίσκου αγοράς ομολόγου λήξης τον Μάρτιο του 2019 ήταν υψηλότερο από αυτό που ζητήθηκε από την Αθήνα που «βρίσκεται σε έξωση» από την κεφαλαιαγορά εδώ και χρόνια.

Η Ιταλία, συνεχίζει το δημοσίευμα, έχει ολισθήσει στην τελευταία θέση της ευρωζώνης.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Ιταλία προχώρησε σε έκδοση εντόκων γραμματίων (διάρκειας 183 ημερών), συνολικού ύψους 5,5 δισ. ευρώ, για τα οποία η απόδοση διαμορφώθηκε, κατά μέσο όρο, στο 1,213% (η υψηλότερη από τον Φεβρουάριο του 2013).

Ανάλογα έντοκα γραμμάτια (διάρκειας 183 ημερών) στο ίδιο διάστημα πούλησε και η Ελλάδα, με τη μέση απόδοση να φθάνει στο 0,85% (η χαμηλότερη από τον Οκτώβριο του 2009).

Αυτό μεταφράζεται στο ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι, βραχυπρόθεσμα, η ιταλική οικονομία είναι πιο ριψοκίνδυνη από την ελληνική, κάτι που έχει να συμβεί εδώ και 11 χρόνια.

Σαφώς η πιο κρίσιμη στιγμή για την ιταλική οικονομά θα καταφθάσει την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς στις 13 Ιουνίου 2018 θα υπάρξει πώληση ομολόγων συνολικού ύψους 5,75 δισ ευρώ, με τους αναλυτές να εκτιμούν ότι οι αποδόσεις θα ανέβουν στα ύψη.

Όπως εξηγεί το δημοσίευμα η ανατροπή της εικόνας οφείλεται στο ότι η Αθήνα έχει ένα λιγότερο αβέβαιο μέλλον από την Ιταλία, καθώς βρίσκεται σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα βοήθειας (μέχρι τον Αύγουστο) και τα μεγάλα ελληνικά κόμματα έχουν δεσμευτεί ξεκάθαρα για το μέλλον της χώρας στο ευρώ και για την πραγματοποίηση στενών ελέγχων στα δημοσιονομικά.

Τα δυο αυτά στοιχεία λείπουν από την Ιταλία και η εμπιστοσύνη στη χώρα φαίνεται να αποσταθεροποιείται περισσότερο, δεδομένων των μπερδεμένων σημάτων που στέλνει η νέα ιταλική κυβέρνηση.

Keywords
Τυχαία Θέματα