EBRD σε Ελλάδα: Χρειάζεται επειγόντως προσοχή στα εμπόδια για τις επενδύσεις

Πεπεισμένη ότι η Ελλάδα «έχει όλα τα εφόδια για να γίνει μια επιτυχημένη οικονομία» και αισιόδοξη ότι η θετική πορεία των μεταρρυθμίσεων στη χώρα «θα συνεχιστεί με κάπως ταχύτερο ρυθμό» εμφανίζεται σε συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για την Ελλάδα

και την Κύπρο, Σαμπίνα Τζιούρμαν (Sabina Dziurman), επισημαίνοντας παράλληλα ότι «χρειάζονται επειγόντως προσοχή» τα εμπόδια που αναφέρονται από πολλούς 'Ελληνες και ξένους επενδυτές, όπως «ο τεράστιος όγκος της γραφειοκρατίας και ο εξαιρετικά αργός ρυθμός απονομής της δικαιοσύνης», ενώ «αν υπάρχει περιθώριο για μείωση των φορολογικών συντελεστών, τότε ασφαλώς αυτό θα ήταν χρήσιμο».

«Νομίζω ότι θα υπάρξουν αρκετά deals στην Ελλάδα, που θα μας κρατήσουν απασχολημένους για κάποιο καιρό ακόμη, αλλά ειλικρινά θα ήμουν πολύ ευχαριστημένη αν αυτά τελειώσουν πριν το 2025 και η EBRD δεν θα χρειάζεται πια. Αυτό θα ήταν πραγματική απόδειξη ότι η Ελλάδα έχει αρχίσει να ανακάμπτει πλήρως» λέει χαρακτηριστικά η κα Dziurman, η οποία διατυπώνει ακόμη την εκτίμηση ότι «εάν μία ή περισσότερες από τις μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις κλειδώσουν και αν χρειαστεί η στήριξη της EBRD, τότε ο όγκος των εργασιών μας στην Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παρόμοιος με πέρυσι», έτος κατά το οποίο η χρηματοδότηση της Τράπεζας στη χώρα υπερέβη τα 2 δισ. ευρώ.

Ερωτηθείσα σε ποιους τομείς αναμένει ότι θα αναπτυχθούν τα περισσότερα πρότζεκτ της EBRD στην Ελλάδα κατά την περίοδο ώς το 2025, οπότε και λήγει η περίοδος παραμονής της Τράπεζας στη χώρα, η κα Dziurman απαντά ότι για το 2019 αναμένει ότι θα επικεντρωθεί σε συναλλαγές σε μη εξυπηρετούμενα δάνεια, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πιθανώς σε κάποια projects στον ξενοδοχειακό και στον τομέα των real estates.

«Στο πλαίσιο του έργου μας για στήριξη των κεφαλαιαγορών θα προσπαθήσουμε επίσης να συμμετάσχουμε στην έκδοση καλυμμένων ομολόγων από τράπεζες ή στην έκδοση εταιρικών ομολόγων. Εξετάζουμε ενεργά τις ευκαιρίες στην αγροβιομηχανία, έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της ελληνικής οικονομίας, καθώς και σε άλλες επιχειρήσεις που εξάγουν τα προϊόντα τους και θέλουν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους. Είμαστε έτοιμοι επίσης να παράσχουμε στήριξη στις ιδιωτικοποιήσεις» υπογραμμίζει η κα Dziurman, η οποία σε λίγες ημέρες θα συμμετάσχει ως ομιλήτρια στο 4ο Oικονομικό Φόρουμ των Δελφών (Delphi Economic Forum), που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Φεβρουαρίου ώς 3 Μαρτίου.

Προς τα μέσα του 2019, συνεχίζει, η EBRD θα ξεκινήσει «τη διαδικασία εντοπισμού των αναγκών και των "μεταβατικών κενών" της ελληνικής οικονομίας. Τα αποτελέσματα αυτής της διαγνωστικής διαδικασίας θα ενσωματωθούν αργότερα στη νέα της στρατηγική για την Ελλάδα, που θα ξεκινήσει να εφαρμόζεται στα μέσα του 2020 και θα διαρκέσει μέχρι και το τέλος του εργασιών της στη χώρα το 2025. Σε αυτό το στάδιο, δεν θα ήθελα να προεξοφλήσω την έκβαση αυτής της αναθεώρησης, αλλά ελπίζω ότι θα εντοπίσει την ανάγκη για ίδια κεφάλαια σε μια αγορά όπου πολλές επιχειρήσεις πάσχουν από υπερβολική μόχλευση».

Η επικεφαλής της ERBD για την Ελλάδα και την Κύπρο γνωστοποιεί ακόμη ότι εντός της επόμενης διετίας η Τράπεζα σχεδιάζει να προσφέρει εξειδικευμένη κατάρτιση σε 250 μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ), σε συνεργασία με τοπικούς οργανισμούς εξαγωγών, ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει και επιχειρηματικά ταξίδια για την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και ξένων ΜμΕ. Υπενθυμίζεται ότι η EBRD ξεκίνησε να επενδύει στην Ελλάδα σε προσωρινή βάση το 2015, με στόχο να στηρίξει τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας, ενώ η αποστολή της στη χώρα παρατάθηκε πέρυσι ώς το 2025.

Keywords
Τυχαία Θέματα