EWG: Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για το νέο ν.Κατσέλη

Χωρίς «λευκό καπνό» η συνεδρίαση Αθήνας-δανειστών για την προστασία α' κατοικίας - Στενέουν τα όρια καθώς η συζήτηση για τη δόση του 1 δισ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα παραπέμπεται στη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης στις 5 Απριλίου - Βασικό πρόβλημα το υποστηρικτικό πλαίσιο και όχι το ύψος των καταθέσεων

Χωρίς πρόοδο στην κατεύθυνση της σύγκλισης της Αθήνας και των δανειστών ολοκληρώθηκε η αποψινή συνεδρίαση του EuroWorking Group, που είχε ως κύριο ζήτημα το διάδοχο

νόμο Κατσέλη για την προστασία της α' κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς.

Η συζήτηση για την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα, που υπολογίζονται περί το ένα δισ. ευρώ, πρόκειται να μετατεθεί για το Eurogroup της 5ης Απριλίου, καθώς η Γερμανία και η Ολλανδία εμφανιζονται ως οι δύο χώρες που εκφράζουν τις μεγαλύτερες αντιρρήσεις, διατηρώντας ιδιαίτερα σκληρή γραμμή έναντι της Ελλάδας.

Όσον αφορά στο νέο πλαίσιο προστασίας, που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη, οι επαφές σε τεχνικό επίπεδο, όπως και οι τηλεδιασκέψεις, υπήρξαν συνεχείς κατά τη διάρκεια των προηγούμενων ημερών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σύγκλιση απόψεων.

Βασικά «αγκάθια» παραμένουν το νομοσχέδιο που θα εντάσσει στην πλατφόρμα και τα στεγαστικά και τα επιχειρηματικά δάνεια με τις ακόλουθες προϋποθέσεις: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας να μη ξεπερνά τα 250.000 ευρώ, το δάνειο να μην υπερβαίνει τα 130.000 ευρώ και το εισόδημα να κυμαίνεται από 12.000 έως 36.000 ευρώ, ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση. Επίσης, υπήρχε όριο στο σύνολο της αξίας της περιουσίας, αλλά και ανώτατο επιτρεπόμενο όριο καταθέσεων.

Σε περίπτωση που το Eurogroup της 5ης Απριλίου δεν ανάψει το πράσινο φως για την δόση του ενός δισ. ευρώ τότε η Αθήνα θα πρέπει να περιμένει την Σύνοδο της 16ης Μαΐου, αν και το σενάριο εκταμίευσης των δύο μαζί (970 εκατ. ευρώ + 647 εκατ. ευρώ = 1,617 δισ. ευρώ) από την 2η και 3η αξιολόγηση, στο Eurogroup της 13ης Ιουνίου, έχει αρχίσει πλέον να συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες.

Που κολλάνε οι διαπραγματεύεις

Ο χρόνος έχει αρχίσει και τελειώνει για την ελληνική πλευρά η οποία θα πρέπει μετά το EWG να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, από τη στιγμή που το υπουργείο Οικονομίας δεν είναι ακόμη σε θέση για να καταθέσει το νέο νομοθέτημα στην Βουλή διότι είναι ακόμη έτοιμο ούτε στις βασικές του παραμέτρους.

Το βασικό πρόβλημα με τον νέο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας δεν είναι ο ίδιος ο νόμος αλλά στο προβληματικό υποστηρικτικό πλαίσιο, π.χ. δευτερεύοντες νόμοι που σχετίζονται με την προστασία πρώτης κατοικίας.

Η βασική ανησυχία των θεσμών είναι ότι πολλοί νόμοι, όπως το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαίσιο για τους δανειολήπτες που έχει καθορίσει η Τράπεζα της Ελλάδος και άλλα, δεν λειτουργούν υποστηρικτικά στο νέο πλαίσιο προστασίας πρώτης κατοικίας και επί του θέματος αυτού οι δανειστές εκφράζουν σοβαρότατες επιφυλάξεις.

Μάλιστα τραπεζική πηγή αναφέρει ότι περισσότερη σημασία δίνουν σε αυτό, παρά σε παραμέτρους όπως το ύψος των καταθέσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα