Eurobank Equities: Οι αποτιμήσεις των τραπεζών στο Χρηματιστήριο μπορούν να κινηθούν υψηλότερα

Το 2021 ήταν ένα έτος ορόσημο για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα που χαρακτηρίστηκε από την αξιοσημείωτη πρόοδο στην εξυγίανση των ισολογισμών του, εξηγεί η Eurobank Equities. Μετά την αποφασιστική εφαρμογή των φιλόδοξων στρατηγικών τους σχεδίων, οι τράπεζες πέτυχαν σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPEs) στο 11% περίπου από 45% το 2018 μέσω μιας σειράς δράσεων και παράλληλα κατάφεραν να διατηρήσουν άνετα κεφαλαιακά αποθέματα πέραν των εποπτικών απαιτήσεων.

Η χρηματιστηριακή

επαναλαμβάνει την άποψη ότι η αγορά μετατοπίζει σαφώς την εστίασή της στις προοπτικές κερδοφορίας, σε αντίθεση με την κατάσταση των προηγούμενων ετών, όταν η δυναμική του ισολογισμού βρισκόταν στο επίκεντρο των συζητήσεων των επενδυτών. Η απότομη μείωση των προβλέψεων για επισφαλή δάνεια (LLPs) σε συνδυασμό με τα χαμηλότερες λειτουργικές δαπάνες (OpEx) και τις υψηλότερες αμοιβές και προμήθειες (F&Cs) θα πρέπει να καταστήσουν όλες τις τράπεζες κερδοφόρες το 2022. Σε αυτό το πλαίσιο, οι τάσεις των καθαρών εσόδων από τόκους (NII )θα παρακολουθούνται στενά, δεδομένης της σημασίας τους και της αναμενόμενης αδυναμίας ως αποτέλεσμα της μείωσης των NPEs.

Πέντε ορόσημα

Η Eurobank Equities επισημαίνει ότι i) η ισχυρή ανάκαμψη της Ελλάδας που θα στηρίξει το θεμελιώδες κλίμα και το κλίμα της αγοράς, ii) οι πιθανές αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής ικανότητας που πιθανόν να οδηγήσουν την Ελλάδα σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας, προσελκύοντας έτσι επενδυτές από μεγαλύτερη δεξαμενή, iii) η πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ για τα ομόλογα ήταν αρκετά υποστηρικτική και μπορεί να στηρίξει τις αναβαθμίσεις, iv) το ΤΧΣ ενδέχεται να ξεκινήσει το σχέδιο εκποιήσεων που θα οδηγήσει σε ενδεχόμενη πλήρη αποκρατικοποίηση των τραπεζών, και v) πέραν των ιδιοσυγκρασιακών/εγχώριων παραγόντων, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να ευνοηθούν από τη διεθνή στροφή προς μετοχές αξίας εν αναμονή υψηλότερων επιτοκίων.

Βάσει αυτών, η χρηματιστηριακή αναμένει ότι οι αποτιμήσεις θα κινηθούν υψηλότερα. Οι ελληνικές τράπεζες διαπραγματεύονται με 0,5 φορές το δείκτης εσωτερικής λογισστικής αξίας (P/TBV) για το 2022, ήτοι έκπτωση 15% περίπου σε σχέση με τις τράπεζες της περιφέρειας της ΕΕ. Το σχετικό discount έχει μειωθεί σημαντικά σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν, κυρίως ως αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης εξυγίανσης του ισολογισμού. Κοιτάζοντας προς το μέλλον, πιστεύει ότι οι αποτιμήσεις των ελληνικών τραπεζικών μετοχών θα κινηθούν υψηλότερα, λόγω των ακόλουθων παραγόντων: i) περαιτέρω σύγκλιση με τους ομοειδείς της περιφέρειας της ΕΕ ως αποτέλεσμα των θετικών προοπτικών κερδοφορίας, ii) επαναξιολόγηση του τραπεζικού τομέα της ΕΕ στην προοπτική υψηλότερων επιτοκίων, iii) αύξηση του TBV από το 2022 και iv) αυξανόμενη εστίαση της αγοράς στους πολλαπλασιαστές κερδών.

Μεταβολές στις εκτιμήσεις

Οι νέες συνολικές εκτιμήσεις της Eurobank Equities αναθεωρούνται κατά 5% κατά μέσο όρο για την περίοδο 2022-23, αντανακλώντας κυρίως τα υψηλότερα βασικά έσοδα, ενώ οι εκτιμήσεις μας για τα καθαρά κέρδη αυξάνονται κατά 7% κατά μέσο όρο παρά τις ελαφρώς υψηλότερες προβλέψεις. Επαναλαμβάνει την άποψη ότι τα κέρδη του κλάδου θα αρχίσουν να ανακάμπτουν από το 2022 και μετά, αν και με διαφορετικό ρυθμό ανάλογα με την κατάσταση κάθε τράπεζας.

Υψηλότερες τιμές στόχοι από τις αναβαθμίσεις κερδών, καμία αλλαγή στις αξιολογήσεις

Η χρηματιστηριακή επαναλαμβάνει την αξιολόγηση “Buy” για την Εθνική Τράπεζα, καθώς «πιστεύουμε ότι εξακολουθεί να προσφέρει έναν πολύ ελκυστικό συνδυασμό ισχυρών θεμελιωδών στοιχείων και ελκυστικής αποτίμησης, παρά τις ισχυρές επιδόσεις της πρόσφατα». Διατηρεί επίσης τη σύσταση “Αγορά” για την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς «θεωρούμε ελκυστικό το προφίλ κινδύνου/απόδοσης σε αυτό το στάδιο, δεδομένου ότι ο όμιλος βρίσκεται σε καλό δρόμο για την ολοκλήρωση του σχεδίου εξυγίανσης». Τέλος, διατηρεί επίσης τη σύσταση “διακράτηση” για την Alpha Bank, καθώς, παρά την πρόοδο που έχει σημειώσει στην υλοποίηση του στρατηγικού της σχεδίου, διαπραγματεύεται σε λιγότερο ελκυστική αποτίμηση σε σύγκριση με τους ομολόγους της, κατά την άποψή της.

Διαβάστε ακόμα:

Société Générale: Τι «βλέπει» για αναβάθμιση από Fitch και ελληνικά ομόλογα

Οικονομολόγος του Harvard αποκαλύπτει: 17 κανόνες για διαχειριστείτε με επιτυχία τα οικονομικά σας

«Φωτιά» οι μεταβιβάσεις ακινήτων: Έξτρα επιβάρυνση έως και €1.000 για την ηλεκτρονική ταυτότητα

Keywords
Τυχαία Θέματα