G7: «Ύψιστη προτεραιότητα» η τόνωση της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ομάδας των 7 πιο αναπτυγμένων βιομηχανικά χωρών (G7) συμφώνησαν ότι η ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας είναι η "απόλυτη προτεραιότητα", χωρίς ωστόσο να κρύψουν τις διαφορές τους ως προς τα μέσα για την τόνωσή της και προειδοποίησαν ότι μία έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνιστούσε "σοβαρή απειλή" για την παγκόσμια οικονομία.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ιαπωνία

διατύπωσαν επίσης την ανησυχία τους απέναντι στην κλιμάκωση της έντασης στη νότια και ανατολική Σινική Θάλασσα και απηύθυναν έκκληση για διεθνή αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.

Η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη εξακολουθεί να είναι "περιορισμένη" και "οι κίνδυνοι της αναιμικής ανάπτυξης", παραμένουν. Στο πλαίσιο αυτό, ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση έπειτα από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου "θα συνιστούσε σοβαρή απειλή για την ανάπτυξη".

"Αυτό θα ανέτρεπε την ευνοϊκή τάση για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου και των επενδύσεων, καθώς και για τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης", προειδοποιούν στο κοινό ανακοινωθέν τους οι ηγέτες της G7 μετά τη διήμερη σύνοδο κορυφής στην Ιαπωνία.

Οι επτά χώρες δεν έκρυψαν τις διαφωνίες τους ως προς τη δοσολογία των διαφορετικών συστατικών που θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την τόνωση της παγκόσμιας ανάπτυξης, καθώς και για τις προσπάθειες που πρέπει να καταβάλει ο καθένας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών τους διαφώνησαν για την ισορροπία ανάμεσα στα τρία εργαλεία που είναι οι δημόσιες δαπάνες, η νομισματική πολιτική και , πιο μακροπρόθεσμα, οι μετατροπές στην λειτουργία της οικονομίας και της κοινωνίας, με τον κάθε έναν να προβάλλει τις ανάγκες της χώρας του.

Οι "7"επαναλαμβάνουν τη δέσμευσή τους "να χρησιμοποιήσουν το σύνολο των διαθέσιμων εργαλείων, τόσο νομισματικών, δημοσιονομικών, όσο και διαρθρωτικών, ατομικά ή συλλογικά", αναφέρεται στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος της συνόδου κορυφής στο Ισε -Σίμα.

Μακροπρόθεσμα, οι επτά μεγάλες οικονομικές δυνάμεις δεσμεύονται "να συμβάλουν στην πρόοδο των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για την τόνωση της ανάπτυξης, της παραγωγικότητας και το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης και να δώσουν το παράδειγμα αντιμετωπίζοντας τα διαρθρωτικά προβλήματα". Το σχετικό αίτημα διατυπώθηκε αναρίθμητες φορές από τη Γερμανία.

Εδαφικές διενέξεις

Οι ηγέτες της G7 εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για την κλιμάκωση των εντάσεων στη νότια και ανατολική Σινική Θάλασσα, ζητώντας μία διευθέτηση των διενέξεων χωρίς προσφυγή στη στρατιωτική βία.

Αν και το όνομα καμίας χώρας δεν αναφέρθηκε στο τελικό ανακοινωθέν, η σκιά της Κίνας βάρυνε επάνω από τη σύνοδο κορυφής και είναι προφανές ότι το κείμενο αναφέρεται στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου που επιδιώκει να θεμελιώσει την επιρροή της στην Ασία.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε χθες την G7 να υιοθετήσει μία "σαφή και σκληρή στάση απέναντι σε όλες τις εδαφικές διενέξεις, είτε πρόκειται για την Ουκρανία ή για τη νότια και ανατολική Σινική Θάλασσα.

Σε ό,τι αφορά την ουκρανική κρίση , οι ηγέτες δήλωσαν ότι οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας "μπορούν να αρθούν όταν η Ρωσία θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της", ενώ δήλωσαν "έτοιμοι αναλάβουν επιπλέον μέτρα", "εάν είναι αναγκαίο", ώστε "να αυξηθεί το κόστος τους" για τις ρωσικές αρχές.
Η Ομάδα των 7 θεωρεί ωστόσο σημαντική τη "διατήρηση του διαλόγου" με τη Μόσχα.

Προσφυγική κρίση και τρομοκρατία

Η προσφυγική κρίση την οποία αντιμετωπίζει η Ευρώπη αποτελεί "παγκόσμιο πρόβλημα" που πρέπει να τύχει παγκόσμιας απάντησης, αναφέρεται επίσης στο κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με Ιάπωνας αξιωματούχο, κατά τις συνομιλίες υπήρξαν διαξιφισμοί για το θέμα.

Η καταπολέμηση της τρομοκρατίας κατέλαβε μεγάλο μέρος των συνομιλιών, με την υιοθέτηση ενός "σχεδίου δράσης" κατά της χρηματοδότησή της που εκπονήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών και τους κεντρικούς τραπεζίτες της Ομάδας των 7 λίγες ημέρες πριν από τη σύνοδο κορυφής. Μέρος των συζητήσεων ήταν αφιερωμένο στην προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς απέναντι στις τρομοκρατικές επιθέσεις.

"Επαναλαμβάνουμε με σαφήνεια ότι είμαστε αποφασισμένοι να αρνηθούμε την καταβολή λύτρων σε τρομοκράτες", αναφέρεται επίσης στο κείμενο του κοινού ανακοινωθέντος.

Keywords
Τυχαία Θέματα