Goldman: Oι εξορυκτικές εταιρείες βρίσκονται σε χειρότερο σημείο από τις πετρελαϊκές

Οι εταιρείες εξορύξεων φαίνεται πως κρατούν σταθερή την παραγωγή για όσο τους επιτρέπουν τα χρηματικά τους αποθέματα, και κατά αυτό τον τρόπο καθυστερούν μία ξεκάθαρη εικόνα σε ό,τι αφορά την ισορροπία προσφοράς και ζήτησης των ξηρών εμπορευμάτων, σύμφωνα με την Goldman Sachs.

"Πολλά από τα εξορυκτικά κτήρια δεν αποτελούν, πια, περιουσιακά στοιχεία αλλά... παθητικό λόγω των περιβαλλοντικών κανόνων", όπως αναφέρουν οι αναλυτές

της Goldman. "Κάτι τέτοιο υποδηλώνει πως για να καθυστερήσουν τα περιβαλλοντικά κόστη των ανακαινίσεων των ορυχείων και τα πρόστιμα τα οποία σχετίζονται με απολύσεις εργαζομένων και παραβιάσεις των εταιρικών υποχρεώσεων, οι ιδιοκτήτες θα χρειαστεί να διαχειριστούν τα ορυχεία μέχρι να τους τελειώσουν τα χρήματα ή μέχρι να υποχρεωθούν να τα κλείσουν".

Αυτή η συνήθεια ταιριάζει κυρίως στους ανθρακωρύχους των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές, και υπογραμμίζονται από τις πρόσφατες αποτυχίες ξεπουλήματος των στοιχείων που σχετίζονται με τη βιομηχανία.

Οι βασικές διαφορές μεταξύ των εταιρειών εξόρυξης και των εταιρειών ενέργειας έχουν οδηγήσει σε μικρότερες διακυμάνσεις στις τιμές του χρυσού, του αλουμινίου και των λοιπών ξηρών εμπορευμάτων, σε σχέση με τα ενεργειακά προϊόντα όπως το φυσικό αέριο, το ηλεκτρικό και το αργό, σύμφωνα με την Goldman.

"Θεωρητικά, όταν μία αγορά ενέργειας φτάσει το αποθηκευτικό όριο, οι τιμές πρέπει να πέσουν υπό του κόστους της μετρητοίς έτσι ώστε να εξισορροπηθεί και πάλι η προσφορά με τη ζήτηση. Παρόλα αυτά στην πραγματικότητα, το επιχειρησιακό στρες στην ενέργεια είναι τοπικό και όχι παγκόσμιο concept αφού το φαινόμενο αυτό συμβαίνει συνήθως στις περιοχές χωρίς πρόσβαση στη θάλασσα. Αντιθέτως, τα μέταλλα μπορούν να συγκεντρωθούν σε αποθήκες χαμηλού κόστους και σε μεγαλύτερες ποσότητες από την ενέργεια". Ως παράδειγμα, οι αναλυτές αναφέρουν πως χρυσός αξίας 1 δισ. θα χωρούσε σε ένα υπνοδωμάτιο ενώ αργό της ίδιας αξίας θα χρειαζόταν 17 μεγάλα πλοία.

"Αυτό μας οδηγεί στην πρόβλεψη πως οι τιμές του πετρελαίου θα ξεπεράσουν τη βάση και τα εμπορεύματα χονδρικής όταν η τωρινή του πορεία τελειώσει, μάλλον στα μέσα του 2016".

Keywords
Τυχαία Θέματα