Goldman Sachs για τράπεζες: Ενθαρρυντικά σημάδια - Μακρύς ο δρόμος

Eνθαρυνντικά σημάδια σε ένα μακρύ δρόμο διακρίνει για τις ελληνικές τράπεζες η Goldman Sachs, ύστερα απο συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τις τράπεζες, την Τράπεζα της Ελλάδος καθώς και ένα

διαχειριστή κόκκινων δανείων.

Το αποτέλεσμα των stress tests παραμένει εποικοδομητικό με τα ρίσκα να βρίσκονται στα νέα λογιστικά πρότυπα IFRS9, αλλά και στην πολιτική διάσταση των ελέγχων. Η Goldman Sachs διατηρεί την σύσταση αγοράς στην Αlpha bank δεδομένου του χαμηλότερου ρίσκου, της προετοιμασίας των συνθηκών χρηματοδότησης, της μείωσης των NPE και τέλος του discount στην κεφαλαιοποίηση.

Οι τράπεζες αναμένεται να επωφεληθούν σταδιακά απο (30% στην περίοδο διάρκειας του τεστ) την εμπροσθοβαρή επίπτωση του νέου λογιστικού προτύπου IFRS9 (ως 8-10 μονάδες βάσης της κάλυψης) των μεταβατικών δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας αλλά και το ότι το τεστ δεν περιλαμβάνει συγκεκριμένο επίπεδο από το οποίο περνάς ή κόβεσαι (αν και ένα όριο 5,5-8% θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως σημείο αναφοράς).

Από την άλλη πλευρά, οι συζητήσεις έδειξαν ένα ουσιαστικό κενό μεταξύ των υφιστάμενων μοντέλων για το αποτέλεσμα του IFRS9 και των σημείων αναφοράς (benchmark) που παρείχαν EBA/SSM, που θα πρέπει να «συμβιβαστούν» καθώς προχωρούμε.

Ποιότητα ενεργητικού

Υπάρχει πρόοδος, κρίσιμη η διατήρηση του μομέντουμ. Οι συζητήσεις έδειξαν ότι υπάρχει η εδώ και καιρό προσδοκόμενη και πολύ χρήσιμη πρόοδος στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και βελτίωση των τάσεων σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις ενεργητικού.

Ο υποκείμενος σχηματισμός κόκκινων δανείων είναι καλύτερος, ενώ η δημοσιότητα που λαμβάνει η πώληση δανείων στηρίζει μια πειθαρχία στις πληρωμές (οι στρατηγικοί κακοπληρωτές υπολογίζονται σε 30-40% για τα κόκκινα δάνεια λιανικής).

Οι τράπεζες εκτιμάται ότι θα πιάσουν τους στόχους του SSM φέτος και θα συνεχίσουν να κάνουν πρόοδο έναντι των περισσότερο φιλόδοξων στόχων του 2018.

Υπήρξε λιγότερη πρόοδος σε κάποια άλλα σημεία, όπως ο εξωδικαστικός συμβιβασμός και η αντιμετώπιση του «φρακαρίσματος» σε ό,τι αφορά τις υποθέσεις πτώχευσης στο δικαστικό σύστημα.

Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί

Οι ελπίδες πέρασαν σε άλλο επίπεδο. Μετά την αρχική καθυστέρηση αλλά και την ισχυρή πίεση από θεσμούς και αρχές, η πλατφόρμα είναι πλέον λειτουργική και έχει πάνω από 2.000 υποθέσεις (αναμένεται να φτάσουν τις 8.000-10.000 το 2018).

Αρχικά οι πλειστηριασμοί θα επικεντρωθούν σε μεγάλης αξίας περιουσίες (άνω των 300.000 ευρώ). Οι τράπεζες είναι έτοιμες να επαναγοράσουν περιουσιακά στοιχεία για να στηρίξουν τη δευτερογενή αγορά, ακολουθώντας τους προϋπολογισμούς ζημιών που προβλέπονται στη στοχοθεσία του SSM.

Πωλήσεις κόκκινων δανείων

Οι τράπεζες είναι έτοιμες για περαιτέρω κινήσεις εντός του 2018. Στη σειρά βρίσκονται πάνω από 5 δισ. ευρώ (επιπρόσθετα της πώλησης 1,5 δισ. ευρώ που έγινε από τη Eurobank πέρυσι). Οι τιμές πώλησης αναμένεται να είναι εντός του ορίου απωλειών που υποβλήθηκαν στον SSM, πιθανά ενισχυμένες από το αυξημένο ενδιαφέρον από επενδυτές που τοποθετούνται στη συγκεκριμένη αγορά.

Ζήτηση πίστωσης

Υπάρχει μικρή ζήτηση για δανεισμό στο χαρτοφυλάκιο λιανικής και μόνο μικρά τμήματα ανάκαμψης στον επιχειρηματικό τομέα (τουρισμός, μεταφορές). Αναμένεται πίεση που θα είναι περισσότερο ορατή αυτή τη χρονιά και έρχεται υπό το πλαίσιο της περαιτέρω ομαλοποίηση του μίγματος χρηματοδότησης και τη συνεχιζόμενη αναδιάρθρωση κόκκινων δανείων.

Μείωση κόστους

Οι τράπεζες θα συνεχίσουν τις προσπάθειες. Αυτές περιλαμβάνουν, αλλά δεν περιορίζονται εκεί, επιπλέον εθελούσιες εξόδους, αλλαγές στο δίκτυο καταστημάτων και ως ένα βαθμό κινήσεις προς την κατεύθυνση της ψηφιοποίησης.

Η πειθαρχία μετά το μνημόνιο το κλειδί

Αν και οι μακροοικονομικές προοπτικές για την Ελλάδα βελτιώνονται, περισσότερο χάρη στην ανάκαμψη των επενδύσεων κλαι όχι στις καταναλωτικές δαπάνες, η μεγάλη πρόκληση αυτή τη στιγμή, είναι η ομαλή ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης και η «πειθαρχία» μετά τη λήξη του προγράμματος. Υπάρχουν ανησυχίες ότι με τη χώρα να οδεύει προς εκλογές το 2019 θα υπάρξει οπισθοχώρηση στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα