Guardian: Ντελίριο με το Bitcoin στην Τουρκία

Με τίτλο «Η οικονομική αναταραχή στην Τουρκία προκαλεί φρενίτιδα για το bitcoin», η βρετανική εφημερίδα Guardian αναλύει σε άρθρο της τα τελευταία δεδομένα στη γειτονική χώρα που έχει προκαλέσει η αγορά κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, η τουρκική κυβέρνηση δεν έχει προβεί σε κάποια ενέργεια – μέχρι στιγμής – προκειμένου να ελέγξει ή να φορολογήσει τα ψηφιακά νομίσματα.

Πληρωμή με bitcoin στο… καφενείο

Ο Guardian

μίλησε με τους ιδιοκτήτες ενός καφενείου-τεϊοποτείου στην πόλη Τσορούμ, στη βόρεια Τουρκία, που είναι το πρώτο στη χώρα όπου οι πελάτες μπορούν, αν θέλουν, να πληρώσουν με bitcoin αφού απολαύσουν το τσάι τους, που είναι μια αγαπημένη συνήθεια εδώ και αιώνες, από τα χρόνια της οθωμανικής αυτοκρατορίας.

«Όλοι οι γνωστοί μας στο Τσορούμ αρχίζουν να επενδύουν στα κρυπτονομίσματα. Πιστεύουμε ότι σε περίπου πέντε χρόνια τα κανονικά νομίσματα θα είναι σε πτώση, θα έχουν αντικατασταθεί από τα ψηφιακά. Επομένως, θέλουμε να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι από τώρα», είπαν στον Guardian ο 38χρονος Χουσεΐν Ναλτζί και ο 28χρονος Κερέμ Κιουτάι Γιλντιρίμ. «Οι πιο ηλικιωμένοι πελάτες νομίζουν ότι αυτό είναι λίγο παράλογο. Μας κοροϊδεύουν. Αλλά από το διπλανό κατάστημα μάς ζητούν να τους μάθουμε».

Όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα, η τουρκική λίρα υποχώρησε δραματικά τον περασμένο μήνα, μετά την απομάκρυνση του κεντρικού τραπεζίτη Νατζί Αγκμπάλ από τον Ταγίπ Ερντογάν. Καθώς η χώρα αλλάζει πλέον τον τέταρτο κεντρικό τραπεζίτη της σε διάστημα μικρότερο των δύο χρόνων, η τουρκική λίρα έχει χάσει το μισό της αξίας της από τη νομισματική κρίση του 2018. Ο πληθωρισμός τον Μάρτιο έφτασε στο υψηλό έξι μηνών του 16,19%, πολύ πάνω από τον στόχο του 5%, ενώ η ανεργία βρίσκεται στο 12,2%.

Εκτίναξη της αξίας συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα

Η πιο πρόσφατη οικονομική αναταραχή αύξησε το trading κρυπτονομισμάτων στη χώρα, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν να κερδίσουν από το ράλι του bitcoin και να προστατευτούν από τον πληθωρισμό. Τα δεδομένα από την αμερικανική εταιρεία Chainalysis που αναλύθηκαν από το Reuters δείχνουν ότι η αξία των συναλλαγών από τις αρχές του Φεβρουαρίου έως τις 24 Μαρτίου άγγιξε τις 218 δισ. λίρες (22,5 δισ. ευρώ), έναντι μόλις 7 δισ. λιρών την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Μάλιστα, το trading στα κρυπτονομίσματα άγγιξε τις 23 δισ. λίρες τις πρώτες ημέρες μετά την ανακοίνωση της απομάκρυνσης του κεντρικού τραπεζίτη, από 1 δισ. λίρες που ήταν το αντίστοιχο διάστημα του 2020. Οι δε αναζητήσεις Τούρκων πολιτών στο Google για κρυπτονομίσματα άγγιξαν ιστορικό ρεκόρ την εβδομάδα πριν από την απόλυση του Αγκμπάλ.

Οι επενδύσεις αρεσκείας των Τούρκων

«Στους Τούρκους αρέσουν τα σταθερά στοιχεία ενεργητικού, λόγω της ιστορίας υψηλού πληθωρισμού που έχουμε. Για αυτό, γενιές και γενιές Τούρκων επενδύουν στον χρυσό, στα ακίνητα και στο δολάριο», είπε στο Reuters ο Οζγκούρ Γκουνερί, διευθύνων σύμβουλος του ανταλλακτηρίου κρυπτονομισμάτων BtcTurk.

Το ενδιαφέρον των Τούρκων για τα κρυπτονομίσματα καλλιεργείται σταθερά εδώ και πολλά χρόνια, κυρίως επειδή θεωρείται ότι δεν επηρεάζονται από τον πληθωρισμό. Η Άγκυρα δεν προχωρήσει σε κάποιες κινήσεις να θέσει κανόνες ή να φορολογήσει τα κρυπτονομίσματα, ενώ ο Ερντογάν πρόσφατα κάλεσε τους πολίτες της χώρας του να επενδύσουν τον χρυσό και τα ξένα νομίσματα που διακρατούν κάτω από τα στρώματα ώστε να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της εγχώριας αγοράς. Τα πρόσφατα οικονομικά προβλήματα στην Τουρκία έχουν επιπτώσεις και στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ερντογάν, καθώς η υποστήριξη προς αυτό εξανεμίστηκε με το απότομο τέλος της ισχυρής οικονομικής ανάπτυξης.

«Και οι Τούρκοι θέλουν να γίνουν πλούσιοι γρήγορα»

Στο υποκατάστημα της Sirius Coin στην Κωνσταντινούπολη, όπου μπορείς να πουλήσεις και να αγοράσεις κρυπτονομίσματα, αλλά και να πληρώσεις με αυτά, ένας υπάλληλος, ο 35χρονος Μεχμέτ, είπε ότι η επιχείρηση ακμάζει. Μάλιστα, όπως συμπλήρωσε, οι ιδιοκτήτες ετοιμάζονται να δημιουργήσουν το δικό τους ανταλλακτήριο κρυπτονομισμάτων έως το τέλος του έτους.

«Όλοι θέλουν να γίνουν πλούσιοι γρήγορα. Οι Τούρκοι δεν αποτελούν εξαίρεση», κατέληξε.

Διαβάστε ακόμη:

Lockdown: Ο δρόμος προς το σταδιακό άνοιγμα αγοράς – Τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης

Μητσοτάκης στην ΚΟ της ΝΔ: Το οκτάωρο παραμένει κατοχυρωμένο ως έχει

«Τέλος» στο SMS 13033 – Από πότε σταματάμε να το στέλνουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα