ManpowerGroup: Πού θα γίνουν προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο (γραφήματα)
Βελτιωμένες κατά 15% είναι οι συνολικές προοπτικές απασχόλησης για το τρίτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με έρευνα της ManpowerGroup.
Πιο αναλυτικά, ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών, στον τομές των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/ Παραγωγής. Μέτριο ρυθμό προσλήψεων αναμένουν οι εργοδότες στον τομέα του Τουρισμού.
Σύμφωνα με την Έρευνα Προοπτικών Απασχόλησης της ManpowerGroup που δημοσιεύτηκε σήμερα, 601 Έλληνες εργοδότες καταγράφουν ικανοποιητικές
Με το 27% των εργοδοτών να αναμένει αύξηση του αριθμού των απασχολουμένων, το 5% να προβλέπει μείωση και το 68% να μην προβλέπει κάποια αλλαγή, οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +22%.
Οι προθέσεις προσλήψεων βελτιώνονται κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, και εμφανίζονται ενισχυμένες κατά 23 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων.
Παρά τις βελτιωμένες προθέσεις προσλήψεων, η πρόσφατη έρευνα Έλλειψης Ταλέντων** της ManpowerGroup που διεξήχθη τον Ιανουάριο 2021 καταγράφει την 10η θέση της Ελλάδας στην κατάταξη της περιφέρειας ΕΜΕΑ, στην δυσκολία εύρεσης του κατάλληλου προσωπικού.
Σε ποσοστό 80% οι εργοδότες- αποτελεί ρεκόρ 12ετίας για την Ελλάδα, αφού πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό που έχει καταγραφεί ποτέ από την έναρξη της Έρευνας το 2008- αναφέρουν την πρόκληση κάλυψης των ταλέντων.
Οι 4 ρόλοι με την μεγαλύτερη δυσκολία κάλυψης σχετίζονται με: Πληροφορική/Δεδομένα (31%), Βιομηχανία/Παραγωγή (21%), Εφοδιαστική αλυσίδα/ Επιχειρησιακές Λειτουργίες (20%) και Πωλήσεις/Μάρκετινγκ (19%). Ενώ οι 4 προσωπικές δεξιότητες με την μεγαλύτερη δυσκολία εύρεσης είναι οι εξής: Ηγεσία & Κοινωνική Επιρροή (58%), Ανάληψη Πρωτοβουλιών (51%), Δημιουργικότητα & Αυθεντικότητα (49%) και Κριτική Σκέψη & Ανάλυση (48%).
Επιπρόσθετα, παρά τις προσπάθειες για μεγαλύτερη εργασιακή ευελιξία, τους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες το 70% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένει ότι οι εργαζόμενοι θα επιστρέφουν στον χώρο εργασίας – σε σύγκριση με το 30% των απαντήσεων το προηγούμενο τρίμηνο. Το 68% των εργοδοτών δήλωσαν ότι σκοπεύουν να ενσωματώσουν ευέλικτους χρόνους έναρξης και λήξης της εργασίας, ενώ το 64% θα προσφέρει έναν συνδυασμό απομακρυσμένης και από το γραφείο εργασίας.
Σε συνέχεια της πλήρους εφαρμογής του εμβολιαστικού προγράμματος, αυτό το τρίμηνο οι εργοδότες ρωτήθηκαν επίσης για το πώς ο οργανισμός τους προβλέπει τα επίπεδα προσλήψεων καθώς και πως πιθανότατα θα ανταποκριθεί. Το 62% των Ελλήνων εργοδοτών αναμένουν προσλήψεις στο ίδιο επίπεδο ή υψηλότερο από ό,τι πριν από την COVID-19 εντός των επόμενων 9 μηνών, ενώ μόνο το 13% αναμένει πως δεν θα επιστρέψει στα προ-COVID-19 επίπεδα προσλήψεων.
Το ιστορικό των Συνολικών Προοπτικών Απασχόλησης στην Ελλάδα«Όπως παρατηρούμε οι προθέσεις προσλήψεων για το επόμενο τρίμηνο είναι αισιόδοξες για την αγορά εργασίας, γεγονός στο οποίο συνέβαλαν η σταθεροποίηση της πανδημικής κρίσης και η εντατικοποίηση του εμβολιαστικού προγράμματος.
Οι ισχυρότερες προσλήψεις προβλέπονται στους κύριους τομείς των Κατασκευών, των Χρηματοοικονομικών και Υπηρεσιών προς επιχειρήσεις και της Βιομηχανίας/Παραγωγής. Παρόλο αυτά, το παγκόσμιο φαινόμενο της Έλλειψης Ταλέντου εξακολουθεί να αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για τους οργανισμούς. 8 στους 10 Έλληνες αντιμετωπίζουν δυσκολία να καλύψουν ρόλους πρωτίστως όσους σχετίζονται με την Πληροφορική.
Είναι ξεκάθαρο ότι οι οργανισμοί θα πρέπει να προετοιμαστούν για να διαχειριστούν αυτή την δυσκολία καθώς και τις προσεχείς τάσεις του 2021, υποστηρίζοντας τη βιωσιμότητα των ταλέντων με την ανάπτυξη δεξιοτήτων, την ευημερία των εργαζομένων και παράλληλα ενισχύοντας τον ψηφιακό τους επιχειρηματικό μετασχηματισμό», δηλώνει ο Χαράλαμπος Καζαντζίδης, Διευθύνων Σύμβουλος της ManpowerGroup Greece.
Συγκρίσεις ανά Τομέα Οικονομικής Δραστηριότητας / Συγκρίσεις ανά μέγεθος οργανισμούΑύξηση του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται και στους επτά τομείς οικονομικής δραστηριότητας κατά το διάστημα από τον Ιούλιο έως και τον Σεπτέμβριο. Ο ισχυρότερος ρυθμός προσλήψεων αναμένεται να καταγραφεί στον τομέα των Κατασκευών, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +27% αντανακλούν τις αισιόδοξες προθέσεις προσλήψεων. Στιβαρές αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένεται να καταγραφούν στον τομέα των Χρηματοοικονομικών και Παροχής Υπηρεσιών προς Επιχειρήσεις και στον τομέα της Βιομηχανίας/ Παραγωγής, όπου οι Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης ανέρχονται σε +25%. Οι εργοδότες στο Εμπόριο (Χονδρική & Λιανική) και στην Πρωτογενή Παραγωγή αναμένουν σταθερή αύξηση της απασχόλησης, καταγράφοντας Προοπτικές της τάξης του +19% και +17% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι εργοδότες στον τομέα των Λοιπών Υπηρεσιών αναμένουν μέτριο ρυθμό προσλήψεων, με Προοπτικές της τάξης του +9%, ενώ οι Προοπτικές για τον τομέα του Τουρισμού ανέρχονται σε +4%.
Αυξήσεις του αριθμού των απασχολουμένων αναμένονται και στις τέσσερις κατηγορίες μεγέθους οργανισμού κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021. Οι εργοδότες των Μεγάλων επιχειρήσεων αναμένουν τον ισχυρότερο ρυθμό προσλήψεων, με Συνολικές Προοπτικές Απασχόλησης της τάξης του +30%, ενώ οι Προοπτικές για τους εργοδότες στις Μικρές επιχειρήσεις ανέρχονται σε +21%. Παράλληλα, οι εργοδότες στις Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις αναμένουν σταθερή αύξηση της απασχόλησης, με Προοπτικές της τάξης του +12% και +11% αντίστοιχα.
Διεθνείς ΣυγκρίσειςΣε σύγκριση με το Β’ Τρίμηνο του 2021, οι εργοδότες αναφέρουν ενισχυμένα σχέδια προσλήψεων σε 31 από τις 43 χώρες και επικράτειες, ενώ οι Προοπτικές αποδυναμώνονται σε οκτώ, και αμετάβλητη αναμένεται να παραμείνει η κατάσταση σε τέσσερις.
Σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους – όταν η COVID-19 άρχισε να έχει αντίκτυπο στην πρόθεση προσλήψεων – οι εργοδότες σε 42 από τις 43 χώρες και επικράτειες αναφέρουν βελτιωμένες προοπτικές προσλήψεων, με την κατάσταση να διατηρείται αμετάβλητη σε μία. Κατά το προσεχές τρίμηνο, οι ισχυρότερες αγορές εργασίας αναμένεται να καταγραφούν σε ΗΠΑ, Ταϊβάν, Αυστραλία, Ελλάδα, Ιρλανδία και Σιγκαπούρη, ενώ τις πιο αδύναμες προθέσεις προσλήψεων αναφέρουν οι εργοδότες σε Χονγκ Κονγκ, Αργεντινή, Παναμά και Νότιο Αφρική.
Οι εργοδότες και στις 26 χώρες της περιφέρειας Ευρώπη, Μέση Ανατολή & Αφρική (ΕΜΕΑ) που συμμετέχουν στην έρευνα, προσδοκούν στην αύξηση του αριθμού των ατόμων που απασχολούν κατά το προσεχές τρίμηνο.. Η πιο έντονη δραστηριότητα προσλήψεων αναμένεται να σημειωθεί σε Ελλάδα, Ιρλανδία και Κροατία, ενώ οι εργοδότες στη Νότιο Αφρική, τη Δημοκρατία της Τσεχίας και την Ισπανία καταγράφουν τον πιο αδύναμο ρυθμό προσλήψεων.
Η επόμενη Έρευνα για τις Προοπτικές Απασχόλησης της ManpowerGroup θα δημοσιευθεί στις 14 Σεπτεμβρίου 2021, με πληροφορίες για τις προσδοκίες προσλήψεων για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.
*Τα σχόλια αυτής της ενότητας βασίζονται σε εποχικά προσαρμοσμένα δεδομένα, όπου αυτά υπάρχουν. Τα δεδομένα για την Κροατία δεν είναι εποχικά προσαρμοσμένα.
** Η έρευνα «Έλλειψης Ταλέντου» πραγματοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2021 σε 42.000 εργοδότες παγκοσμίως. Προσδιορίζει το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία κάλυψης θέσεων στον οργανισμό τους. Προσδιορίζει ποιες θέσεις εργασίας αναφέρουν οι εργοδότες ότι είναι πιο δύσκολο να καλυφθούν και εντοπίζει ελλείψεις υποψηφίων που εμποδίζουν τους εργοδότες να καλύψουν θέσεις εργασίας. Οι εργοδότες καλούνται επίσης να εκτιμήσουν τον βαθμό του αντίκτυπου που έχουν οι ελλείψεις ταλέντων στους οργανισμούς τους και ποιες στρατηγικές χρησιμοποιούν για να ξεπεράσουν τα κενά δεξιοτήτων.
Διαβάστε ακόμα:
Mytilineos: Ανέλαβε φωτοβολταϊκό έργο για την Total Eren στο Ουζμπεκιστάν
Mισέλ Βουνάτσος – Στέλιος Παπαδόπουλος: Tα ελληνικά μυαλά της Biogen πίσω από το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
WSJ: Ο κορωνοϊός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Οικονομία
- Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι αντικειμενικές
- Ζευγάρι με τη Μαρία Σάκκαρη ο γιος του Κυριάκου Μητσοτάκη (video)
- ΝΒΑ: Πήρε προβάδισμα το Φοίνιξ
- Σκυλακάκης: ΕΝΦΙΑ βάσει συνολικής περιουσίας
- Κικίλιας: Στέλνουμε στα νησιά και εμβόλια της Pfizer- Θα υπάρξει επιβράβευση για όσους εμβολιάζονται
- Σκουλήκι «Χαϊλάντερ» έζησε 24 χιλιάδες κατεψυγμένο και επέστρεψε δυναμικά στην ζωή
- Ρεκόρ 4,5 εκατομμυρίων ετών στο ατμοσφαιρικό CO₂ παρά την πανδημία
- Σε ποιους κλάδους δεν βρίσκουν εργαζόμενους οι ελληνικές εταιρείες
- Αντίστροφη μέτρηση για το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας – Ποιοι κατέθεσαν προσφορές
- Ψηφίζεται σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό Covid
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις New Money
- Αντίστροφη μέτρηση για το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας – Ποιοι κατέθεσαν προσφορές
- ManpowerGroup: Πού θα γίνουν προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο (γραφήματα)
- Mytilineos: Ανέλαβε φωτοβολταϊκό έργο για την Total Eren στο Ουζμπεκιστάν
- WSJ: Ο κορωνοϊός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
- Αναστολές εργασίας: Μέχρι την Παρασκευή οι νέες δηλώσεις – Ποιους αφορά
- Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 12,9 εκατ. μετά φόρων το α’ τρίμηνο
- Mισέλ Βουνάτσος – Στέλιος Παπαδόπουλος: Tα ελληνικά μυαλά της Biogen πίσω από το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
- ΠΦΣ: Σταματά η δωρεάν διάθεση self test από 19 Ιουνίου (vid)
- Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το ιαπωνικό ΑΕΠ
- Τελευταία Νέα New Money
- ManpowerGroup: Πού θα γίνουν προσλήψεις το επόμενο τρίμηνο (γραφήματα)
- Ελληνική Τράπεζα: Κέρδη 12,9 εκατ. μετά φόρων το α’ τρίμηνο
- Αντίστροφη μέτρηση για το project Frontier της Εθνικής Τράπεζας – Ποιοι κατέθεσαν προσφορές
- Mytilineos: Ανέλαβε φωτοβολταϊκό έργο για την Total Eren στο Ουζμπεκιστάν
- Αναστολές εργασίας: Μέχρι την Παρασκευή οι νέες δηλώσεις – Ποιους αφορά
- Mισέλ Βουνάτσος – Στέλιος Παπαδόπουλος: Tα ελληνικά μυαλά της Biogen πίσω από το νέο φάρμακο για το Αλτσχάιμερ
- WSJ: Ο κορωνοϊός μπορεί να διέρρευσε από εργαστήριο, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα
- Απώλειες στα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το ιαπωνικό ΑΕΠ
- ΠΦΣ: Σταματά η δωρεάν διάθεση self test από 19 Ιουνίου (vid)
- ΗΠΑ: Ανακτήθηκαν $2,3 εκατ. από τα λύτρα σε bitcoin που είχε καταβάλει σε χάκερ η Colonial Pipeline
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Οικονομία
- Ισχυρές καταιγίδες στα ηπειρωτικά βόρεια και δυτικά
- WSJ: Eκθεση υποστηρίζει ότι ο κορωνοϊός ενδέχεται να διέρρευσε από εργαστήριο
- Roland Garros: Βραδιά προημιτελικών, με τα όλα τα βλέμματα στραμμένα στη μάχη του Τσιτσιπά
- The Times: Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει η G7 να δεσμευτεί σε ένα «Σχέδιο Μάρσαλ» για το κλίμα
- Β. Κικίλιας: Εμβόλια mRNA σε όλα τα νησιά τις επόμενες ημέρες
- Λουκέτο "βλέπουν" ένας στους δύο βιοτέχνες αν δεν φτιάξουν τα πράγματα στην οικονομία
- Η Ελλάδα, πρόεδρος της Επιτροπής του ΠΟΤ (UNWTO) για την Ευρώπη
- Ψηφίζεται σήμερα το Ψηφιακό Πιστοποιητικό σε Βουλή και Ευρωβουλή
- «Άρωμα γυναίκας» στις εισηγμένες, αλλιώς πρόστιμα μέχρι 3 εκατ. ευρώ
- Ψηφιακοί τίτλοι σπουδών μέσω του gov.gr